Luettelo James Bond -kirjoista

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Luettelo James Bond -kirjoista sisältää James Bond -aiheiset romaanit.

Flemingin tarinat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ian Fleming, hahmon luoja, kirjoitti kaksitoista Bond-romaania (sulkeissa suomalainen kustantaja, ilmestymisvuosi, alkuperäinen nimi ja alkuperäinen ilmestymisvuosi):

Häneltä julkaistiin postuumisti kaksi novellikokoelmaa:

  • Erittäin salainen (Book Studio 1995) (For Your Eyes Only: Five Secret Occasions in the Life of James Bond, 1960)
    • Tarinat: Saalis näkyvissä, Erittäin salainen, Lohdun kvantumi, Riisikaapelia, Hildebrandin harvinaisuus (For Your Eyes Only, From a View to a Kill, Quantum of Solace, Risico ja The Hildebrand Rarity)
  • Mustekala; Hetken huumaus; Smaragdipallo (Octopussy and The Living Daylights, 1966) (Gummerus 1967)
    • Tarinat: Mustekala; Hetken huumaus; Smaragdipallo (Octopussy, The Living Daylights ja The Property Of A Lady).

Novelli 007 in New York ilmestyi erikseen 1964 ja liitettiin vasta 2004 Octopussy-kokoelmaan. 007 in New York on viimeinen suomentamaton Fleming-Bond.

Muiden kirjoittamat Bond-tarinat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Flemingin kuoleman jälkeen Bond-kirjasarjaa ovat jatkaneet Kingsley Amis (1968), Christopher Wood (1977–1979), John Gardner (1981–1996), Raymond Benson (1997–2002), Sebastian Faulks (2008), Jeffery Deaver (2011), William Boyd (2013) ja Anthony Horowitz (2015).[1][2]

Kingsley Amisin Bond-kirjat (salanimellä Robert Markham):

  • Lohikäärmeen kynnet (Colonel Sun, 1968)

John Pearsonin Bond-kirjat:

  • James Bond -superagentin hurja elämä (James Bond -the authorized biography of 007, 1973)

Christopher Woodin Bond-kirjat:

  • suomentamaton (James Bond -The Spy Who Loved Me, 1977) (perustuu elokuvaan)
  • suomentamaton (James Bond and the Moonraker, 1979) (perustuu elokuvaan)

John Gardnerin Bond-kirjat:

  • Lähtökäsky, 007 (Licence Renewed, 1981)
  • Koston hetki, James Bond (For Special Services, 1982)
  • Tehtävä Suomessa, James Bond (Icebreaker, 1983)
  • James Bond ja salainen koodi (Role of Honour, 1984)
  • Kuolet tänä yönä, James Bond (Nobody Lives Forever, 1986)
  • Peli on pelattu, James Bond (No Deals Mr. Bond, 1987)
  • James Bond ja kuoleman skorpioni (Scorpius, 1988)
  • Voita tai kuole (Win, Lose or Die, 1989)
  • 007 ja lupa tappaa (Licence to Kill, 1989) (perustuu elokuvaan)
  • Haastan sinut, James Bond (Brokenclaw, 1990)
  • James Bond ja Barbarossan mies (The Man from Barbarossa, 1991)
  • Kuolema on ikuinen, James Bond (Death is Forever, 1992)
  • Ei kukkia vainajalle, James Bond (Never Send Flowers, 1993)
  • James Bond ja liekkimeri (SeaFire, 1994)
  • 007 ja Kultainen silmä (GoldenEye, 1995) (perustuu elokuvaan)
  • suomentamaton (COLD, 1996)

Raymond Bensonin Bond-kirjat:

  • James Bond ja Hongkongin viimeiset päivät (Zero Minus Ten, 1997)
  • James Bond: huominen ei koskaan kuole (Tomorrow Never Dies, 1997) (perustuu elokuvaan)
  • James Bond: kuoleman kasvot (The Facts of Death, 1998)
  • James Bond: kun maailma ei riitä 007 (The World Is Not Enough, 1999) (perustuu elokuvaan)
  • Korkea paikka tappaa (High Time to Kill, 1999)
  • suomentamaton (Doubleshot, 2000)
  • suomentamaton (Never Dream of Dying, 2001)
  • Punainen tatuointi (The Man with the Red Tattoo, 2002)
  • Kuolema saa odottaa (Die Another Day, 2002) (perustuu elokuvaan)

Sebastian Faulksin Bond-kirjat:

  • Piru perii omansa (Devil May Care, 2008)

Jeffery Deaverin Bond-kirjat:

  • Carte Blanche: Avoin valtakirja (Carte Blanche, 2011)

Vuonna 2004 Ian Fleming Publications ilmoitti uudesta ”Harry Potter -kohderyhmälle” suunnatusta sarjasta, jossa pääosassa seikkailee 13-vuotias James Bond. Sarjan ensimmäinen teos ilmestyi suomeksi vuonna 2006. Yritys tehdä Bondista teini ei ollut ensimmäinen.

RD Mascotin (salanimi, oikea henkilöllisyys ei tiedossa) James Bond Junior -kirjat:

  • suomentamaton (003½: The Adventures of James Bond Junior, 1967)

Charlie Higsonin Young Bond -kirjat:

  • Hopeaevä (SilverFin, 2005)
  • Verikuume (Blood Fever, 2006)
  • Korota Tai Kuole (Double or Die, 2007)
  • suomentamaton (Hurricane Gold, 2009)

Vuonna 2005 julkaistiin ensimmäinen kirja trilogiasta, jonka pääosassa seikkailee M:n sihteeri Moneypenny. Ajallisesti tarinat sijoittuvat Flemingin kirjojen väliin.

Samantha Weinbergin (salanimellä Kate Westbrook) Moneypenny Diaries -kirjat:

  • suomentamaton (The Moneypenny Diaries: Guardian Angel, 2005)
  • suomentamaton (Secret Servant: The Moneypenny Diaries, 2006)
  • suomentamaton (The Moneypenny Diaries: Final Fling, 2008)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Literary 007: James Bond novels and spin-offs mi6-hq.com. Viitattu 4.10.2016.
  2. Owen Williams: The Post-Fleming James Bond Novels Empire. 23.1.2016. Viitattu 4.10.2016.