Luettelo Itävallan liittopresidenteistä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo Itävallan liittopresidenteistä. Luettelo alkaa Karl Seitzista, joka toimi Saksalais-Itävallan liittopresidenttinä. Itävalta oli Saksan miehittämä vuosina 1938–1945. Itävallan nykyinen liittopresidentin toimi perustettiin vuonna 1945, jolloin liittopresidentiksi nousi Karl Renner.

Luettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saksalais-Itävallan liittopresidentti (1919)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

liittopresidentti
(syntynyt–kuollut)[1]
toimessa[1] puolue[1]
Karl Seitz
(1869–1950)
Karl Seitz cropped.JPG 15. maaliskuuta 1919 (– 21. lokakuuta 1919) Itävallan sosiaalidemokraattinen työläispuolue

Itävallan ensimmäisen tasavallan liittopresidentit (1919–1934)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

liittopresidentti
(syntynyt–kuollut)[1]
toimessa[1] puolue[1]
Karl Seitz
(1869–1950)
Karl Seitz cropped.JPG (21. lokakuuta 1919 –) 9. joulukuuta 1920 Itävallan sosiaalidemokraattinen työläispuolue
Michael Hainisch
(1858–1940)
Michael Hainisch.jpg 9. joulukuuta 1920 – 10. joulukuuta 1928
Wilhelm Miklas
(1872–1956)
WilhelmMiklas37840v.jpg 10. joulukuuta 1928 (– 1. toukokuuta 1934) Kristillissosiaalinen puolue (-1933)
Isänmaallinen rintama

Itävallan liittovaltion liittopresidentti (1934–1938)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

liittopresidentti
(syntynyt–kuollut)[1]
toimessa[1] puolue[1]
Wilhelm Miklas
(1872–1956)
WilhelmMiklas37840v.jpg (1. toukokuuta 1934 –) 13 . maaliskuuta 1938 Isänmaallinen rintama

Anschluss[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itävallan toisen tasavallan liittopresidentit (1945 alkaen)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

liittopresidentti
(syntynyt–kuollut)[1]
toimessa[1] puolue[1]
Karl Renner
(1870–1950)
Karl Renner 1905.jpg 20 joulukuuta 1945 – 31. joulukuuta 1950 Itävallan sosialistinen puolue
Theodor Körner
(1873–1957)
Vienna 2010-09-22 Theodor Körner monument, Rathauspark, detail.jpg 21. kesäkuuta 1951 – 4. tammikuuta 1957 Itävallan sosialistinen puolue
Adolf Schärf
(1890–1965)
Adolf Schärf (cropped).JPG 22. toukokuuta 1957 – 28. helmikuuta 1965 Itävallan sosialistinen puolue
Franz Jonas
(1899–1974)
Franz Jonas.jpg 9. kesäkuuta 1965 – 24. huhtikuuta 1974 Itävallan sosialistinen puolue
Rudolf Kirchschläger
(1915–2000)
Rudolf Kirchschläger.jpg 8. heinäkuuta 1974 – 8 . heinäkuuta 1986
Kurt Waldheim
(1918–2007)
Bundesarchiv Bild 183-M0921-014, Beglaubigungsschreiben DDR-Vertreter in UNO new.png 8. heinäkuuta 1986 – 8. heinäkuuta 1992 Itävallan kansanpuolue
Thomas Klestil
(1932–2004)
Thomas Klestil.jpg 8 . heinäkuuta 1992 – 6. heinäkuuta 2004 Itävallan kansanpuolue
Heinz Fischer
(s. 1938)
Heinz Fischer (Gala-Nacht des Sports 2009).jpg 8. heinäkuuta 2004 – 8. heinäkuuta 2016 Itävallan sosiaalidemokraattinen puolue
Alexander Van der Bellen
(s. 1944)
Alexander Van der Bellen 2016 cropped.jpg 26. tammikuuta 2017 – vihreät[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l The Predecessors (Austrian Bundespresident History) Österreichische Präsidentschaftskanzlei. Bundespräsident der Republik Österreich. Viitattu 1.5.2017.
  2. Alexander Van der Bellen Österreichische Präsidentschaftskanzlei. Viitattu 1.5.2017. (saksaksi)