Luettelo Elisan entisistä brändeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Elisan entisistä tytäryhtiöistä ja tuotemerkeistä sekä Elisaan sulautuneista yrityksistä.

Entisiä tytäryhtiöitä ja tuotemerkkejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Radiolinja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Radiolinjan logo 2000–2004. Elisan matkapuhelinliittymien entinen nimi on Radiolinja.

Radiolinja oli GSM-operaattori, joka perustettiin 1988. Radiolinja oli alun perin mukana suomalaisten paikallispuhelinyhtiöiden yhteenliittymässä, Finnetissä. Elisa hankki enemmistön Radiolinjasta 1998.[1] Radiolinjan nimeksi muutettiin Elisa 2004 ja yhtiö sulautui Elisaan vuoden 2005 lopussa.[2][3] Radiolinjan fuusiossa tapahtunutta Elisan itselleen suuntaamaa osakeantia käsiteltiin myös oikeudessa.lähde?

Saunalahti Group[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saunalahden juuret ulottuvat vuoteen 1998, jolloin kolme keskikokoista Internet-operaattoria (DLC Data Link Connection, SciFi ja Nettilinja) yhdistyi. Yhtiön nimeksi piti alun perin tulla Nettilinja, mutta siitä tulikin Saunalahden Serveri Oy. Nimi vaihtui vuonna 2000 Jippii Groupiksi ja vuonna 2003 Saunalahti Group Oyj:ksi. Elisa osti Saunalahti Groupin vuonna 2005 ja veti yhtiön pois Helsingin pörssistä maaliskuussa 2006. Saunalahden tulos oli sitä ennen useana vuonna tappiollinen. Saunalahti sulautettiin emoyhtiöönsä Elisaan vuoden 2011 lopussa.[4] Nykyään Elisa Saunalahti on Elisan brändi, jolla tarjotaan kuluttajille matkapuhelinliittymiä sekä mobiili- ja internetpalveluita. Lokakuussa 2014 Elisa ja Saunalahti saivat uuden yhteisen ilmeen.lähde?

EUnet Finland[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa EUnet-verkon toiminnasta vastasi vuoden 1992 loppuun asti Suomen UNIX-käyttäjäin yhdistys (FUUG) ry. Vuoden 1993 alusta alkaen verkon toiminnasta vastasi EUnet Finland Oy, jonka yksi omistajista FUUG oli. Saunalahti Group Oyj osti vuonna 2002 KPNQwest Finlandin, jonka liiketoiminnoista muodostettiin EUnet Finland konsernin sisällä. EUnet-nimi on historiallisista syistä käytössä myös joissakin muissa maissa toimivilla saman alan yrityksillä. Uusmyynti loppui 1. kesäkuuta 2006.lähde?

Kolumbus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elisan Kolumbus-liittymän logo.

Kolumbus oli alkuaan Finnet-yhtiöiden Internet-liittymien tavaramerkki. Nimi valittiin ideana löytöretkeily ja uuden maailman löytäminen[5]. Merkin alla myytiin myös muita Internet-palveluita kuten hakemisto- ja sähköisen kaupankäynnin palveluita, sovellusvuokrausta ja webmediatoteutuksia. Kolumbuksen web-portaalissa aloitti myös sittemmin Habbo Hoteliksi (nykyisin Habbo) muuttunut Hotelli Kultakala -niminen verkkopeli. Vuonna 2001 Kolumbus-liiketoiminta yhtiöitettiin Elisa-konsernin tytäryhtiöksi nimellä Kolumbus Oy.[6][7]

Kuitenkin jo vuonna 2002 Kolumbuksen nimeksi tuli Elisa Internet.[8] Kolumbuksen slogan oli "Internet on pyöreä!" vuosina 1999–2003.lähde?

Vuonna 2004 Kolumbus-tuotemerkki tuotiin markkinoille uudelleen. Tällä kertaa kyseessä oli Elisan GSM-verkossa toimiva matkapuhelinliittymä, joka oli tarkoitettu halpaliittymämarkkinoille.[2] Kolumbus-merkkisten matkapuhelinliittymien uusmyynti päättyi vuoden 2009 alussa.[9] Kolumbus-tuotemerkki oli vielä 2013 kuitenkin edelleen käytössä vanhoilla matkapuhelinasiakkailla.[10]

Elisaan sulautuneita yhtiöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

lähde?
  • ElisaCom Oy
  • Elisa International Oy (entinen Oy Finnet International Ab)
  • Elisa Internet Oy (entinen Kolumbus Oy)
  • Elisa Networks Oy
  • Elisa Solutions Oy (entinen Datatie Oy)
  • Heltel Oy
  • HPY Holding Oyj, ent. Puhelinosuuskunta HPY, ent. Helsingin puhelinyhdistys
  • Kymen Puhelin Oy[11]
  • Lounet Oy (entinen Lounais-Suomen Puhelin Oy)
  • Oy Mäkitorpan Autoradio Ab
  • PPO-Yhtiöt Oy[12]
  • Oy Radiolinja Ab
  • Riihimäen Puhelin Oy
  • Soon Communications Oyj (entinen Tampereen Puhelinosuuskunta)
  • Saunalahti Group Oyj
  • Telekarelia Oy[13]
  • Tikka Communications Oy (entinen Joensuun Puhelin Oy)
  • Yomi Oyj (entinen Keski-Suomen Puhelin Osakeyhtiö)
  • Anvia Telecom Oy, Anvia IT-palvelut Oy, Anvia Hosting Oy, Anvia TV Oy ja Watson Nordic Oy
  • Appelsiini Oy
  • AS Starman

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]