Luettelo Eiffel-tornin 72 nimestä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Gustave Eiffel teetti Eiffel-tornin ensimmäisen tasanteen friisiin kultaisin kirjaimin 72 miehen sukunimet tunnustuksena heidän tieteellisistä ja teknisistä saavutuksistaan. Kaikki nimetyt miehet ovat ranskalaisia lukuun ottamatta sveitsiläisiä Breguet’ta ja Sturmia sekä italialaissyntyistä Lagrangea. 1900-luvun alussa nimet peitettiin maalaamalla, ja ne tulivat esiin vasta vuosina 1986–1987 Société nouvelle d'exploitation de la tour Eiffel (SNTE) -seuran teettämän Eiffel-tornin restauroinnin aikana.[1]

Hippolyte Fizeauta ja Eugène Chevreulia lukuun ottamatta kaikki nimetyt tiedemiehet olivat jo kuolleet, kun torni vihittiin käyttöön.

Nimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luoteispuoli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luoteispuolella oleva rivi
Luoteispuolella oleva rivi
Järjestys Kirjoitus Koko nimi Elinaika Ala Kuva
1. SEGUIN Marc Seguin 1786–1875 Insinööri Seguin.jpg
2. LALANDE Jérôme Lalande 1732–1807 Matemaatikko ja tähtitieteilijä Jérôme Lalande.jpg
3. TRESCA Henri Tresca 1814–1885 Insinööri 69-Tresca.jpg
4. PONCELET Jean-Victor Poncelet 1788–1867 Matemaatikko, insinööri ja fyysikko Jean-Victor Poncelet.jpg
5. BRESSE Jacques Antoine Charles Bresse 1822–1883
 
  
Insinööri ja matemaatikko

JAC BRESSE.jpg

6. LAGRANGE Joseph Louis Lagrange 1736–1813 Matemaatikko ja tähtitieteilijä Joseph-Louis Lagrange.jpeg
7. BELANGER Jean-Baptiste-Charles-Joseph Bélanger 1790–1874 Matemaatikko Jean-Baptiste Bélanger.png
8. CUVIER Georges Cuvier 1769–1832 Naturalisti Georges Cuvier large.jpg
9. LAPLACE Pierre-Simon Laplace 1749–1827 Matemaatikko ja tähtitieteilijä Pierre-Simon Laplace.jpg
10. DULONG Pierre Louis Dulong 1785–1838 Fyysikko ja kemisti Pierre Louis Dulong.jpg
11. CHASLES Michel Chasles 1793–1880 Matemaatikko Michel Chasles.jpg
12. LAVOISIER Antoine Laurent de Lavoisier 1743–1794 Kemisti Antoine lavoisier.jpg
13. AMPERE André-Marie Ampère 1775–1836 Matemaatikko ja fyysikko Ampere1.jpg
14. CHEVREUL Eugène Chevreul 1786–1889 Kemisti Michel Eugène Chevreul.jpg
15. FLACHAT Eugène Flachat 1802–1873 Insinööri Flachat.png
16. NAVIER Claude Louis Marie Henri Navier 1785–1836 Matemaatikko ja fyysikko Claude-Louis Navier.jpg
17. LEGENDRE Adrien-Marie Legendre 1752–1833 Matemaatikko Legendre.jpg
18. CHAPTAL Jean-Antoine Chaptal 1756–1832 Kemisti Jean-Antoine Chaptal 1.jpg

Lounaispuoli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lounaispuolella oleva rivi
Lounaispuolella oleva rivi
Järjestys Kirjoitus Koko nimi Elinaika Ala Kuva
19. JAMIN Jules Célestin Jamin 1818–1886 Fyysikko Jules Celestin Jamin.jpg
20. GAY-LUSSAC Joseph Louis Gay-Lussac 1778–1850 Kemisti ja fyysikko Gaylussac.jpg
21. FIZEAU Hippolyte Fizeau 1819–1896 Fyysikko Hippolyte Fizeau.jpg
22. SCHNEIDER Eugène Schneider 1805–1875 Teollisuusmies Schneider, Eugène.jpg
23. LE CHATELIER Louis Le Chatelier 1815–1873 Insinööri Louis Le Chatelier.jpg
24. BERTHIER Pierre Berthier 1782–1861 Geologi Pierre Berthier.jpg
25. BARRAL Jean-Augustin Barral 1819–1884 Tähtitieteilijä, kemisti ja fyysikko Barral.png
26. DE DION Henri de Dion 1828–1878 Insinööri Henri de Dion.jpg
27. GOUIN Ernest Goüin 1815–1885 Insinööri ja teollisuusmies Ernest Gouin.jpg
28. JOUSSELIN Louis Didier Jousselin 1776–1858 Insinööri Louis Jousselin (1776-1858). Ingeniero.jpg
29. BROCA Paul Broca 1824–1880 Kirurgi ja antropologi Paul Broca.jpg
30. BECQUEREL Antoine César Becquerel 1788–1878 Fyysikko Antoine Becquerel 2.jpg
31. CORIOLIS Gaspard Gustave de Coriolis 1792–1843 Matemaatikko ja fyysikko Gaspard-Gustave de Coriolis.jpg
32. CAIL Jean-François Cail 1804–1871 Teollisuusmies Jean Francois Cail.jpg
33. TRIGER Jules Triger 1801–1867 Insinööri Jules Triger.jpg
34. GIFFARD Henri Giffard 1825–1882 Insinööri Giffard portrait 1 200.jpg
35. PERRIER François Perrier 1833–1888 Geodeetti ja upseeri Francois Perrier - Project Gutenberg eText 16671.png
36. STURM Charles-François Sturm 1803–1855 Matemaatikko Charles Sturm.jpeg

Kaakkoispuoli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaakkoispuolella oleva rivi
Kaakkoispuolella oleva rivi
Järjestys Kirjoitus Koko nimi Elinaika Ala Kuva
37. CAUCHY Augustin Louis Cauchy 1789–1857 Matemaatikko Cauchy Augustin Louis dibner coll SIL14-C2-03a.jpg
38. BELGRAND Eugène Belgrand 1810–1878 Insinööri Eugène Belgrand.jpg
39. REGNAULT Henri Victor Regnault 1810–1878 Kemisti ja fyysikko Henri Victor Regnault.jpg
40. FRESNEL Augustin Jean Fresnel 1788–1827 Fyysikko ja Insinööri Augustin Fresnel.jpg
41. DE PRONY Gaspard de Prony 1755–1839
 
  
Insinööri Gaspard de Prony.jpg
42. VICAT Louis-Joseph Vicat 1786–1861 Insinööri LouisVicatJ.JPG
43. EBELMEN Jacques-Joseph Ebelmen 1814–1852 Kemisti Jacques-Joseph Ebelmen.jpg
44. COULOMB Charles Augustin de Coulomb 1736–1806 Fyysikko Coulomb.jpg
45. POINSOT Louis Poinsot 1777–1859 Matemaatikko Pointsot2.jpg
46. FOUCAULT Léon Foucault 1819–1868 Fyysikko Foucault.jpg
47. DELAUNAY Charles Eugène Delaunay 1816–1872 Matemaatikko ja tähtitieteilijä Charles Eugene Delaunay.jpeg
48. MORIN Arthur Morin 1795–1880 Matemaatikko ja fyysikko Morin.png
49. HAUY René-Just Haüy 1743–1822 Mineralogi Rene just hauy.jpg
50. COMBES Charles Combes 1801–1872 Insinööri ja metallurgi CPM Combes.jpg
51. THENARD Louis Jacques Thénard 1777–1857 Kemisti Louis Jacques Thénard.jpg
52. ARAGO François Arago 1786–1853 Fyysikko François Arago.jpg
53. POISSON Siméon Denis Poisson 1781–1840 Matemaatikko ja fyysikko SiméonDenisPoisson.jpg
54. MONGE Gaspard Monge 1746–1818 Matemaatikko ja fyysikko Gaspard Monge.jpg

Koillispuoli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koillispuolella oleva rivi
Koillispuolella oleva rivi
Järjestys Kirjoitus Koko nimi Elinaika Ala Kuva
55. PETIET Jules Petiet 1813–1871 Insinööri Jules Petiet.png
56. DAGUERRE Louis Daguerre 1787–1851 Taiteilija ja fyysikko Jean-Babtiste Sabarier-Blot L.J.M.Daguerre.1844.JPG
57. WURTZ Charles Adolphe Wurtz 1817–1884 Kemisti Wurtz Charles-Adolphe.jpg
58. LE VERRIER Urbain Le Verrier 1811–1877 Matemaatikko ja tähtitieteilijä Urbain Le Verrier.jpg
59. PERDONNET Albert Auguste Perdonnet 1801–1867
 
  
Insinööri Auguste Perdonnet.png
60. DELAMBRE Jean-Baptiste Joseph Delambre 1749–1822 Tähtitieteilijä Delambre Jean Baptiste Joseph Dibner coll smithsonian SIL14-D2-17a.jpg
61. MALUS Louis Malus 1775–1812 Fyysikko ja insinööri Etienne-Louis Malus.jpg
62. BREGUET Louis Clément François Breguet 1804–1883 Fyysikko ja kelloseppä Breguet, Louis-François, Nadar, Gallica.jpg
63. POLONCEAU Camille Polonceau 1813–1859 Insinööri
64. DUMAS Jean-Baptiste Dumas 1800–1884 Kemisti Jean Baptiste André Dumas.jpg
65. CLAPEYRON Émile Clapeyron 1799–1864 Fyysikko Benoit Clapeyron.png
66. BORDA Jean-Charles de Borda 1733–1799 Matemaatikko Jean Charles Borda.jpg
67. FOURIER Jean Baptiste Joseph Fourier 1768–1830 Matemaatikko ja fyysikko Joseph Fourier.jpg
68. BICHAT Marie François Xavier Bichat 1771–1802 Lääkäri Marie François Xavier Bichat.jpg
69. SAUVAGE François Clément Sauvage 1814–1872 Geologi ja insinööri François Clément Sauvage.png
70. PELOUZE Théophile-Jules Pelouze 1807–1867 Kemisti Théophile-Jules Pelouze.jpg
71. CARNOT Lazare Nicolas Marguerite Carnot 1753–1823 Matemaatikko Portrait Lazare Carnot.jpg
72. LAME Gabriel Lamé 1795–1870 Matemaatikko ja fyysikko Gabriel-Lamé.jpeg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. La tour Eiffel et les sciences TOUREIFFEL.PARIS LE SITE OFFICIEL DE LA TOUR EIFFEL. Viitattu 6.1.2022.