Luettelo Britannian lipuista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo Britanniassa käytössä olevista lipuista.

Kansalliset liput[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lippu Vuosi Käyttö Kuvaus
Flag of the United Kingdom.svg 1801 Unionilippu, josta yleisesti käytetään nimitystä Union Jack. Lippua käytetään Yhdistyneen kuningaskunnan lippuna. Lippu koostuu päällekkäin asetelluista Englannin, Skotlannin, ja Pyhän Patrickin Irlannin lipuista.
Flag of England.svg n. 1300 Englannin lippu. Tunnetaan myös nimellä Pyhän Yrjön risti. Punainen risti valkoisella taustalla.
Flag of Scotland.svg n. 900 Skotlannin lippu. Tunnetaan myös nimellä Andreaksen risti ja Saltire Valkoinen vinoristi sinisellä pohjalla.
Flag of Wales 2.svg 1959 Walesin lippu. Tunnetaan myös nimellä Punainen lohikäärme ja Y Ddraig Goch Punainen lohikäärme valko-vihreällä pohjalla
Ulster banner.svg Pohjois-Irlannilla ei tällä hetkellä ole virallista kansallislippua. Vuosina 1953–1972 käytettiin kuvassa näkyvää variaatiota Ulsterin historiallisen maakunnan lipusta.

Kanaalisaaret[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lippu Vuosi Käyttö Kuvaus
Flag of Alderney.svg Alderneyn lippu Punainen risti valkoisella pohjalla. Ristin keskellä on saaren vaakuna
Flag of Guernsey.svg 1985 Guernseyn lippu Valkoisella pohjalla olevan punaisen ristin päällä sijaitseva kultainen risti.
Flag of Herm.svg Hermin lippu Punainen risti valkoisella pohjalla, jossa on alueen vaakuna.
Flag of Jersey.svg Jerseyn lippu Punainen vinoristi valkoisella pohjalla, jossa on myös saaren tunnus
Flag of Sark.svg Sarkin lippu Punainen risti valkoisella pohjalla. Lipussa on myös alueen tunnuksina olevat kaksi leijonaa.

Sotaliput[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lippu Vuosi Käyttö Kuvaus
Naval Ensign of the United Kingdom.svg Kuninkaallisen laivaston lippu. Valkoinen lippu
Ei-seremoniallinen Britannian maavoimien lippu. Armeijan merkki punaisella pohjalla.
Ensign of the Royal Air Force.svg 1921 Kuninkaallisten ilmavoimien lippu. Ilmavoimien tunnus vaaleansinisellä pohjalla.

Merentakaiset alueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lippu Vuosi Käyttö Kuvaus
Flag of the United Kingdom.svg Akrotiri ja Dhekelia -alueella sekä Ascension Islandilla käytettävä lippu Unionilippua käytetään, koska alueilla ei ole omaa lippua.
Flag of Anguilla.svg Anguillan lippu Anguillan vaakuna sinisellä pohjalla
Flag of Bermuda.svg Bermudan lippu Bermudan vaakuna punaisella pohjalla
Flag of the British Antarctic Territory.svg 1963 - Britannialle kuuluvan Etelämantereen osan lippu. Britannialle kuuluvan Etelämantereen osan vaakuna valkoisella pohjalla
Flag of the British Indian Ocean Territory.svg 1990 Brittiläisen Intian valtameren alueen lippu Sininen lippu, jossa valkoisia aaltoviivoja ja Brittiläisen Intian valtameren alueen vaakuna
Flag of the British Virgin Islands.svg Brittiläisten neitsytsaarten lippu Brittiläisten neitsytsaarten vaakuna sinisellä pohjalla
Flag of the Cayman Islands.svg Caymansaarten lippu Caymansaarten vaakuna sinisellä pohjalla
Flag of the Falkland Islands.svg Falklandsaarten lippu Falklandsaarten vaakuna sinisellä pohjalla
Flag of Gibraltar.svg Gibraltarin lippu Kaksi vaakasuoraa raitaa, punainen ja leveämpi valkoinen, kolmitorninen punainen linna keskellä valkoista rataa; linnan portista riippuu kultainen avain keskellä punaista raitaa
Flag of Montserrat.svg Montserratin lippu Montserratin vaakuna sinisellä pohjalla
Flag of the Pitcairn Islands.svg Pitcairnin lippu Pitcairnin vaakuna sinisellä pohjalla
Flag of Saint Helena.svg Saint Helenan lippu Saint Helenan vaakuna sinisellä pohjalla
Flag of South Georgia and the South Sandwich Islands.svg 1985 - Etelä-Georgian ja Eteläisten Sandwichsaarten lippu Etelä-Georgian ja Eteläisten Sandwichsaarten vaakuna sinisellä pohjalla
Flag of Tristan da Cunha.svg Tristan da Cunhan lippu (Saint Helenan alaisuudessa) Tristan da Cunhan vaakuna sinisellä pohjalla
Flag of the Turks and Caicos Islands.svg Turks- ja Caicossaarten lippu Turks- ja Caicossaarten vaakuna sinisellä pohjalla
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:List of British flags