Luettelo Amerikan suurimmista metropolialueista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Amerikan suurimmista metropolialueista. Luettelossa on otettu huomioon myös kaksoiskaupungit, jotka sijaitsevat kahden valtion alueella – yleensä Kanadan ja Yhdysvaltojen tai Meksikon ja Yhdysvaltojen rajalla. Luettelossa on otettu huomioon Pohjois-, Etelä- ja Keski-Amerikan valtiot.

Luettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Metropolialue Väkiluku Vuosi Valtio
1 New York 23 876 155[1] 2015 Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
2 São Paulo 21 090 792[2] 2015 Brasilian lippu Brasilia
3 México 20 892 724[3] [4] 2015 Meksikon lippu Meksiko
4 Buenos Aires 13 693 657[5][6] 2015 Argentiinan lippu Argentiina
5 Los Angeles 13 340 068[1] 2015 Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
6 Rio de Janeiro 12 280 702[2] 2015 Brasilian lippu Brasilia
7 Lima 9 904 727[7][8] 2015 Perun lippu Peru
8 Chicago 9 551 031[1] 2015 Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
9 Bogotá 9 286 225[9] [10] 2015 Kolumbia
10 DallasFort Worth 7 102 796[1] 2015 Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
11 Santiago 6 683 852[11] 2015 Chilen lippu Chile
12 Houston 6 656 947[1] 2015 Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
13 Toronto 6 129 934[12] 2015 Kanada
14 Washington 6 097 684[1] 2015 Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
15 Philadelphia 6 069 875[1] 2015 Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
16 Miami 6 012 331[1] 2015 Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
17 Belo Horizonte 5 829 923[2] 2015 Brasilian lippu Brasilia
18 Atlanta 5 710 795[1] 2015 Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
19 Caracas 5 322 310[13][14][15] 2015 Venezuelan lippu Venezuela
20 Guadalajara 4 796 603 2015 Meksikon lippu Meksiko
21 Boston 4 774 321[1] 2015 Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
22 San Francisco–Oakland 4 656 132[1] 2015 Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
23 Phoenix 4 574 531[1] 2015 Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
24 RiversideSan Bernardino 4 489 159[1] 2015 Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
25 Monterrey 4 475 949 2015 Meksikon lippu Meksiko
26 Detroit 4 302 043[1] 2015 Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
27 Porto Alegre 4 258 926[2] 2015 Brasilian lippu Brasilia
28 Brasília 4 201 737[2] 2015 Brasilian lippu Brasilia
29 Montreal 4 060 692[12] 2015 Kanada
30 Fortaleza 3 985 297[2] 2015 Brasilian lippu Brasilia
31 Salvador 3 953 290[2] 2015 Brasilian lippu Brasilia
32 Recife 3 914 397[2] 2015 Brasilian lippu Brasilia
33 Medellín 3 777 009[9] [10] 2015 Kolumbia
34 Seattle 3 733 580[1] 2015 Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
35 Santo Domingo 3 658 648 2015 Dominikaanisen tasavallan lippu Dominikaaninen tasavalta
36 MinneapolisSaint Paul 3 524 583[1] 2015 Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
37 Curitiba 3 502 804[2] 2015 Brasilian lippu Brasilia
38 San Diego 3 299 521[1] 2015 Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
39 Campinas 3 094 181[2] 2015 Brasilian lippu Brasilia
40 TampaSt. Petersburg 2 975 225[1] 2015 Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
41 Guayaquil 2 952 159[16] [17] 2015 Ecuadorin lippu Ecuador
42 PueblaTlaxcala 2 941 988 2015 Meksikon lippu Meksiko
43 Cali 2 911 278[9] [10] 2015 Kolumbia
44 Denver 2 814 330[1] 2015 Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
45 St. Louis 2 811 588[1] 2015 Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
46 Baltimore 2 797 407[1] 2015 Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
47 Guatemala 2 749 161 2015 Guatemala
48 Quito 2 653 330[18] [17] 2015 Ecuadorin lippu Ecuador
49 Port-au-Prince 2 618 89 2015 Haiti
50 Maracaibo 2 576 836[15] 2015 Venezuelan lippu Venezuela

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u Annual Estimates of the Resident Population: April 1, 2010 to July 1, 2015 March 2016. United States Census Bureau, Population Division. Viitattu 25.4.2016.
  2. a b c d e f g h i j IBGE releases population estimates of the municipalities in 2015 25.8.2015. IBGE. Viitattu 25.4.2016.
  3. Delimitación de las zonas metropolitanas de México 2010 Consejo Nacional de Población. Viitattu 25.4.2016.
  4. Encuesta Intercensal 2015: Tabulados - descarga INEGI. Viitattu 8.11.2016.
  5. Población estimada al 1 de julio de cada año calendario por sexo, según comuna. Ciudad Autónoma de Buenos Aires. Años 2010-2025 INDEC. Viitattu 23.4.2016.
  6. Población estimada al 1 de julio de cada año calendario por sexo, según partido. Provincia de Buenos Aires. Años 2010-2025 INDEC. Viitattu 23.4.2016.
  7. PERÚ: LISTADO DE DISTRITOS QUE CONFORMAN LAS CIUDADES PRINCIPALES, SEGÚN DEPARTAMENTO November 2010. INEI. Viitattu 23.4.2016.
  8. Cuadro Nº 11. Perú: Población total al 30 de junio, por grupos quinquenales de edad, según departamento y provincia, 2015 November 2010. INEI. Viitattu 23.4.2016.
  9. a b c Censo 2005 (PDF) DANE. Viitattu 25.4.2016.
  10. a b c ESTIMACIONES DE POBLACIÓN 1985 - 2005 Y PROYECCIONES DE POBLACIÓN 2005 - 2020 TOTAL MUNICIPAL POR ÁREA 12.5.2011. DANE. Viitattu 25.4.2016.
  11. Comunas: Actualización Población 2002-2012 y Proyecciones 2013-2020 Instituto Nacional de Estadísticas. Viitattu 25.4.2016.
  12. a b Table 1.1: Population and demographic factors of growth by census metropolitan area, Canada 10.2.2015. Statistics Canada. Viitattu 25.4.2016.
  13. Caracas 2020. Diagnóstico Mayor of the Metropolitan Area of Caracas. Viitattu 25.4.2016.
  14. Caracas: una ciudad de múltiples indefiniciones Revista Universitaria de Investigación y Diálogo Académico. Viitattu 25.4.2016.
  15. a b Proyección de la población al 30 de junio con base al censo 2011, según entidad federal y municipios, 2000-2050 Instituto Nacional de Estadística. Viitattu 23.4.2016.
  16. 3. Niveles administrativos de planificación National Secretary of Planning and Development. Viitattu 26.4.2016.
  17. a b Proyección de la Población Ecuatoriana, por años calenario, según cantones 2010-2020 Instituto Nacional de Estadística y Censos. Viitattu 23.4.2016.
  18. 2.3. General characteristics of the urban socio-ecosystem in Quito FAO. Viitattu 26.4.2016.