Luettelo Akateemisen Karjala-Seuran jäsenistä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo kansallismielisen opiskelijajärjestön Akateemisen Karjala-Seuran (AKS) jäsenistä. AKS:n jäsenmäärä oli noin 4000. Tarkkaa lukua ei tiedetä, koska seura ei ollut kovin tarkka jäsenluetteloistaan. Lisäksi seuran lakkauttamisen jälkeen syksyllä 1944 Punaisen Valpon ja Valvontakomission ulottuvilta hävitettiin tai katosi materiaalia, jotka paljastivat seuran jäseniä. AKS:n jäsenkortisto on säilynyt Kansallisarkistossa, mutta siitä on poistettu kaikkien seuran toiminnan aikana kuolleiden, kurinpidollisista syistä erotettujen tai 1930-luvulla poliittisista syistä eronneiden tai 1934 valtiovallan määräyksestä seurasta eronneiden aktiiviupseereiden kortit. Vuosien 1931 ja 1932 painetuissa AKS:n jäsenluetteloissa on runsaasti nimiä, jotka eivät esiinny valakirjassa eivätkä jäsenkortistossa. Sama asia koskee AKS:n äänenkannattajassa Suomen Heimossa julkaistuja jäsenlistoja. Lisäksi korkeakoulujen ylioppilasmatrikkeleista löytyy AKS:n jäseniä.

AKS:ssä oli jäseniä ja valajäseniä. Valajäsenyys oli seuran korkein jäsenyysaste. Jäsenyyteen pääsy edellytti suosittelijoita ja alokkaan tuli käydä läpi pari vuotta kestänyt alokas- ja kokelasvaihe, joka huipentui valan vannomiseen. Näin ollen kaikki AKS:n jäsenet eivät ehtineet vannoa valaa, eivätkä saaneet siten valanumeroa. Jäsenestä tuli valajäsen, kun hän luki lippuvalan heimoaatteen marttyyrin Bobi Sivénin surmanluodilla koristellun seuran lipun edessä. Tämän jälkeen hän merkitsi nimensä valakirjaan. Valakirjan viimeinen numero on 3188, mutta Kerho 22:n mukaan valakirjasta puuttuu 71 valajäsenen nimet. Valakirja otettiin käyttöön vasta kolmannessa valatilaisuudessa 12. toukokuuta 1923, joten seuran sihteerillä Erkki Räikkösellä oli vaikeuksia saada vuoden 1922 aikana valan vannoneiden 62 jäsenen nimet valakirjaan, eikä hän saanut kasaan kuin 3/4 nimistä. Lisäksi alkuvaiheessa joissain tapauksissa sama valanumero on annettu kahdelle eri henkilölle.

Näin ollen, mitä pienempi valanumero, sitä alkuperäisempi ja aikaisemmin liittynyt jäsen on.

Seuralla oli myös muita jäsenstatuksia. Seura kutsui arvostamiaan henkilöitä kunniajäseniksi ja 1920-luvulla monelle yliopiston professorille annettiin seniorijäsenyys. Vala- ja seniorijäsenyyden välillä oli se ero, että seniorijäsenillä oli kokouksissa vain puhe- ja läsnäolo-oikeus, mutta ei äänestysoikeutta, kuten valajäsenillä. AKS:n senioriosasto kuitenkin hajotettiin pian perustamisen jälkeen, joten se jäi 1920-luvun kokeiluksi.

AKS:n jäsenistöön kuului monia jo silloin tai vasta myöhemmin yhteiskunnallisesti merkittäviä henkilöitä, kuten poliitikkoja, upseereita, kirjailijoita, toimittajia, piispoja, neuvoksia ja talousmaailman vaikuttajia.

Lista perustuu AKS:n jäsenistön muodostaman perinneyhdistyksen Kerho 22:n toimittamassa teoksessa Neljätuhatta veljestä, sataneljä elämäntarinaa - AKS:läinen elämäkerrasto julkaistuun jäsenlistaan. Lisäksi luetteloon on lisätty Heikki Eskelisen löytämät 43 nimeä, jotka hän on kirjoittanut teokseensa Me tahdoimme suureksi Suomenmaan - Akateemisen Karjala-Seuran historia I.

AKS oli miesten järjestö ja virallisesti sen jäsenistö koostui vain miehistä. AKS:llä oli kuitenkin alkuvaiheessa vuosina 1922–1923 oma Akateemisen Karjala-Seuran Naisosasto (AKSN). Tämän jälkeen perustettiin Akateemiseen Karjala-Seuraan kuulumaton, mutta siihen läheisessä yhteydessä ollut, Naisylioppilaiden Karjala-Seura (NYKS), jonka jäsenistö moninkertaistui vuosina 1932-1936. Nimensä tämä seura muutti 1930-luvun lopulla Akateemisten Naisten Karjala-Seuraksi (ANKS). Lisäksi nuorten oppikoululaisten poikien ja tyttöjen keskuudessa toimi Oppikoulujen Karjala-Seurat (OKS), mutta sekin jäi AKS:n ulkopuolelle, vaikka yleensä sen organisaattorina toimikin esimerkiksi AKS-läinen rehtori tai opettaja. Näiden AKS:ää lähellä järjestöjen jäseniä ei kuitenkaan lasketa AKS:n jäsenistöön kuuluvaksi, vaikka vuosina 1922–1923 AKS:n jäseninä oli myös naisia.

Siirry kirjaimeenA B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Y Z Å Ä Ö


A[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestysnumero Valanumero Nimi Syntymäaika Muuta
1. Aalto, Erkki Johannes 24. toukokuuta 1922 Alajärvi
2. 2421 Aalto, Gunnar Ensio 26. marraskuuta 1917, Pietarsaari Asuin-, koti- ja hautauskunta Helsinki. Ammatiltaan ylioppilas. Sotilasarvoltaan kapteeni. Kaatui 29. kesäkuuta 1944 Suurmäessä, Laatokan Karjalassa. Jalkaväkirykmentti 44:n III pataljoona (III/JR 44).
3. 113 Aalto, Juho Emmanuel 17. huhtikuuta 1893 Helsinki[1]
4. 3108 Aalto, Osmo Inael 15. kesäkuuta 1918, Mäntsälä
5. 53 Aalto, Yrjö Liinus 28. elokuuta 1902, Helsinki
6. 2487 Aaltonen, Erne Tuure T 23. joulukuuta 1915, Riihimäki
7. 3095 Aaltonen, Kaino Johannes 21. heinäkuuta 1919, Lavia
8. 3137 Aaltonen, Kalle Esko 22. kesäkuuta 1918, Kemi
9. 566 Aaltonen, Reino Olavi 8. helmikuuta 1905, Mäntsälä
10. Aaltonen, Unto Alvar 21. heinäkuuta 1920, Turku
11. Aantaa, Yrjö Ukko Ylermi 23. huhtikuuta 1920, Viipuri
12. 546 Aarne, Yrjö Vilho 17. elokuuta 1905, Kokemäki
13. 319 Aarnio, Armo Immanuel 9. heinäkuuta 1905, Pyhtää
14. Aarnio, Arvo Olavi 6. marraskuuta 1920, Turku
15. Aarnio, Bernhard 3. kesäkuuta 1876, Vanaja
16. 1964 Aarnio, Eino Mikael 18. syyskuuta 1913, Korpilahti
17. 2205 Aarnio, Jorma Heimo 20. syyskuuta 1913, Parikkala Asuin-, koti- ja hautauskunta Helsinki. Ammatiltaan filosofian ylioppilas. Sotilasarvoltaan luutnantti. Kaatui Muolaan Ilveksessä 25. elokuuta 1941. Joukko-osasto Jalkaväkirykmentti 49 (JR 49).
18. 380 Aarnio, Kari Uolevi 4. syyskuuta 1903, Helsinki
19. 694 Aarnio, Matti Armas 24. helmikuuta 1901, Kouvola
20. Aarnio, Matti Johannes 3. toukokuuta 1922, Pöytyä
21. 2817 Aarnio, Olavi Anselmi 14. marraskuuta 1916, Akaa Filosofian maisteri, kemisti, kaksi vapaudenristiä, sotainvalidi, kuoli kotonaan Maskussa 19.1.2011
22. Aarnio, Tauno Veikko Unto 23. maaliskuuta 1914, Nummi
23. 1090 Aarra, Antero Albert 24. huhtikuuta 1908, Perniö Asuin-, koti- ja hautauskunta Turku. Ammatiltaan yksityisetsivä. Sotilasarvoltaan luutnantti. Kuoli 19. huhtikuuta 1940 35. Sotasairaalassa.
24. 1911 Ahmavaara, Eero Veli 20. syyskuuta 1915, Oulu
25. Aho, Aarre Veli 20. kesäkuuta 1916, Seinäjoki
26. 652 Aho, Asser Arvid 28. kesäkuuta 1902, Tervola
27. 1170 Aho, Esa Eero 25. helmikuuta 1911, Rovaniemi
28. 2575 Aho, Heikki Olavi 31. tammikuuta 1916, Ruovesi
29. 321 Aho, Lauri Emil 18. heinäkuuta 1901, Pyhäjärvi
30. 1296 Aho, Mauno Verner 21. joulukuuta 1909, Tornio
31. 2104 Aho, Teppo Paavali 10. tammikuuta 1913, Rovaniemi
32. Ahola, Antti Uljas Uolevi 6. tammikuuta 1919, Oulu
33. 1330 Ahola, Arvo 14. marraskuuta 1908, Sippola Mannerheim-ristin ritari. Sotilasarvoltaan everstiluutnantti.
34. 2800 Ahola, Pentti 12. heinäkuuta 1919, Helsinki
35. 2608 Ahonen, Antti Kustaa 6. toukokuuta 1916, Jyväskylän maalaiskunta Asuin-, koti- ja hautauskunta Jyväskylän maalaiskunta. Ammatiltaan kansakoulunopettaja. Sotilasarvoltaan vänrikki. Joukko-osasto Jalkaväkirykmentti 35:n 5. komppania. Kaatui 9. joulukuuta 1939 Kollaanjoella. Ruumis jäänyt kentälle tai tuhoutunut.
36. 1283 Ahonen, Eino Arvi 10. helmikuuta 1909, Vaasa
37. 3064 Ahonen, Georg Aleksanteri 20. elokuuta 1918, Karunki
38. 150 Ahonen, Niilo Artturi 8. heinäkuuta 1900, Karuna
39. 3177 Ahonen, Tapio Valdemar 17. toukokuuta 1920, Seinäjoki
40. 2771 Ahonen, Veikko Matti 9. kesäkuuta 1912, Töysä
41. 846 Ahtee, Aaro Veli Viljo 20. heinäkuuta 1909, Ikaalinen
42. 1432 Ahti, Aaro Henrik (Heikki) 18. lokakuuta 1910, Rauma
43. 2312 Ahti, Alvar Sakari 23. maaliskuuta 1916, Iisalmi Asuin-, koti- ja hautauskunta Iisalmi. Ammatiltaan opiskelija. Sotilasarvoltaan luutnantti. Haavoittui Rukajärven lounaispuolella 6. syyskuuta 1941 ja kuoli vammoihinsa 35. kenttäsairaalassa 7. syyskuuta 1941. Joukko-osasto Kenttätykistörykmentti 18:n III patteristo.
44. Ahti, Luja Aatos 16. marraskuuta 1911, Viipurin maalaiskunta
45. 2607 Ahti, Reima Onni 30. kesäkuuta 1916, Viipurin maalaiskunta
46. 527 Ahtiainen, Sulo Santeri 13. kesäkuuta 1904, Sortavala Asuin-, koti- ja hautauskunta Sortavala. Ammatiltaan maanmittaajan apulainen. Sotilasarvoltaan vänrikki. Kaatui 8. joulukuuta 1939 Kollaanjoella. Joukko-osasto Jalkaväkirykmentti 35 (JR 35).
47. 2493 Aho, Martti Ilmari 3. maaliskuuta 1920, Helsinki
48. 1425 Ahtola, Aimo Veikko 1914, Hollola
49. Ahtola, Heikki Tapani Antero 4. tammikuuta 1923, Hollola
50. 2565 Ahtola, Ilpo Mauno Kalervo 5. syyskuuta 1915, Kajaani
51. 855 Aikkinen, Into Johannes 29. maaliskuuta 1904, Mynämäki
52. 3065 Ailinpieti, Veikko Armas 10. tammikuuta 1919, Alatornio
53. Ailio, Erkki Olavi Johannes 21. heinäkuuta 1922, Helsinki
54. 2886 Aine, Veli Valo 17. helmikuuta 1919, Tornio
55. 1398 Aintila, Urho Mikael 24. syyskuuta 1904, Helsinki
56. Airaksinen, Jorma Tapio 22. marraskuuta 1920, Nilsiä
57. 1563 Airaksinen, Kalervo Väinö 10. joulukuuta 1912, Ylivieska
58. 1856 Airaksinen, Kalevi 14. tammikuuta 1911, Helsinki
59. Airaksinen, Seppo-Ilmari 12. joulukuuta 1907, Helsinki
60. 852 Airas, Erkki Vilho 24. syyskuuta 1908, Raahe
61. 1134 Airas, Kaarlo Olavi 27. syyskuuta 1910, Tornio
62. 1926 Airas, Pentti Juhani 25. tammikuuta 1916, Tornio
63. 514 Airila, Lauri Aarno 10. marraskuuta 1902, Antrea
64. 544 Airimo, Aarne Gustaf 25. lokakuuta 1904, Pietari
65. 758 Airio, Eero Juhani 16. toukokuuta 1905, Pori
66. 1927 Airio, Pentti Armas 18. maaliskuuta 1914, Tampere
67. 110 Airola, Arvo Johannes 22. syyskuuta 1902, Tampere
68. Airola, Ukko Matti 22. syyskuuta 1921, Joensuu
69. 1081 Aitola, Matti Aleksanteri 26. tammikuuta 1910, Kurikka
70. Aitola, Ville-Paavo 4. lokakuuta 1917, Lapua
71. 1863 Aittomäki, Sami Sakarias 25. helmikuuta 1917, Jalasjärvi
72. 1660 Alaja, Osmo Viktor Johannes 26. tammikuuta 1915, Helsinki
73. 2700 Alajoki, Pentti 6. huhtikuuta 1917, Alavus
74. Ala-Karhu, Osmo Antero 2. marraskuuta 1916, Suistamo
75. 1582 Ala-Kauppila, Olavi 3. kesäkuuta 1910, Ilmajoki
76. 142 Alakulju, Reino 25. huhtikuuta 1898, Kuortane
77. 2584 Ala-Reinikka, Vilho 16. maaliskuuta 1918, Kurikka
78. 2654 Alanaatu, Heikki Johannes 19. tammikuuta 1916, Vampula
79. 502 Alanen, Aulis Johannes 2. toukokuuta 1906, Isojoki
80. 3156 Alanen, Jaakko Johannes 27. syyskuuta 1917, Savonlinna
81. 1965 Alanen, Kalevi 11. syyskuuta 1913, Keuruu
82. Alanko, Henry Kustaa Aadolf 6. marraskuuta 1899, Perniö
83. 239 Alanko, Ilmari 6. heinäkuuta 1904, Kristiinankaupunki
84. Alanne, Seppo Vilho Erik 10. kesäkuuta 1917, Mikkeli
85. 2787 Alarotu, Aimo Johannes 25. heinäkuuta 1917, Jämijärvi Asuin-, koti- ja hautauskunta Jämijärvi. Ammatiltaan opiskelija. Sotilasarvoltaan kapteeni. Kaatui 23. huhtikuuta 1944 Jämijärvellä. Joukko-osasto Jalkaväkirykmentti 48:n 13. komppania.
86. 2865 Alarotu, Auvo Olavi 11. syyskuuta 1920, Jämijärvi
87. 2353 Alava, Lauri Johannes 2. kesäkuuta 1917, Hämeenlinna
88. Alava, Reino Olava 21. toukokuuta 1915, Paimio
89. 2250 Alava, Unto 27. joulukuuta 1911, Ruokolahti
90. 2740 Alaviitala, Reino 28. syyskuuta 1913, Alahärmä
91. 2546 Alavuo, Esko Olavi 20. heinäkuuta 1917, Kokemäki
92. Alavuo, Heikki Ilmari 15. toukokuuta 1919, Kokemäki
93. 1928 Alestalo, Aarne Oskari 9. maaliskuuta 1914, Hollola
94. 1667 Alestalo, Aaro 11. huhtikuuta 1916, Orimattila
95. Alhainen, Erkki Johannes 28. toukokuuta 1920, Tampere
96. 120 Alhopuro, Aleksi Ensio 15. toukokuuta 1903, Hämeenlinna
97. 1508 Al’Antila, Otto Urho 17. lokakuuta 1885, Ilmajoki
98. 1993 Ali-Mattila, Kaarlo Markus 1. kesäkuuta 1913, Tarvasjoki Asuin-, koti- ja hautauskunta Vihti. Ammatiltaan metsänhoitaja. Sotilasarvoltaan luutnantti. Kaatui Lemin Vainikkalassa 29. heinäkuuta 1941. Joukko-osasto Jalkaväkirykmentti 46:n III pataljoona (III/JR 46).
99. 1545 Ali-Melkkilä, Rolf Tuure 9. heinäkuuta 1915, Perniö
100. Alitalo, Kustaa Mauri 22. syyskuuta 1912, Turku
101. 189 Alkio, Paavo Ista 21. lokakuuta 1902, Laihia
102. 651 Alkunen, Kalervo 22. huhtikuuta 1901, Helsinki
103. 670 Alm, Juhani Olavi 5. maaliskuuta 1906, Kouvola
104. 2400 Alonen, Olli Ilmari 18. lokakuuta 1916, Käkisalmi
105. 2150 Alopaeus, Karl Gustav 14. huhtikuuta 1915, Kuopio
106. 2850 Alopaeus, Tauno Juho Juhani 12. elokuuta 1921, Viipuri Asuin-, koti- ja hautauskunta Helsinki. Ammatiltaan ylioppilas. Sotilasarvoltaan vänrikki. Kaatui 24. elokuuta 1941 Säntämäenpurolla. Joukko-osasto Kenttätykistörykmentti 3:n ?? patteristo.
107. Alste, Jorma Alarik 12. elokuuta 1921, Helsinki
108. 587 Amnell, Aarne Aadolf 1901, Lohja
109. 103 Amperla (Svanberg), Kaarlo Volmari 12. syyskuuta 1903, Iisalmi
110. 885 Andersen, Solmu
111. 296 Angervo, Juho Mauri 29. heinäkuuta 1904, Helsinki
112. 199 Annala, Jussi 25. heinäkuuta 1897, Töysä
113. Annila, Matti Olavi 24. tammikuuta 1918, Sääksmäki
114. 2432 Ansa, Erkki Sakari 4. elokuuta 1914, Mikkeli
115. 1756 Ansama, Jaakko Henrik Rafael (Heikki) 25. maaliskuuta 1914, Vaasa
116. 538 Ansas, Paavo Ossian 17. lokakuuta 1903, Hämeenlinna
117. 1378 Ansten, Hjalmar Johannes 26. marraskuuta 1898, Helsinki
118. 2968 Antikainen, Urho Ilmari 4. huhtikuuta 1918, Kuopio
119. 14 Antila, Armas Valfrid 13. maaliskuuta 1903, Lapua
120. 285 Antila, Arvo Johannes 2. lokakuuta 1900, Lapua
121. 2970 Antila, Jaakko Sakari 30. lokakuuta 1915, Lavia
122. 1367 Antila, Veli Elmer 11. heinäkuuta 1907, Iitti Asuin-, koti- ja hautauskunta Tampere. Ammatiltaan kansakoulunopettaja. Sotilasarvoltaan luutnantti. Kaatui Kuolemanjärvellä Summassa 23. joulukuuta 1939. Ruumis jäänyt kentälle tai tuhoutunut.
123. 943 Anttila, Aimo Jaakko 30. joulukuuta 1908, Hanko
124. 1880 Anttila, Antti Johannes 15. marraskuuta 1911, Rantsila
125. 2980 Anttila, Ensio Johan Vilhelm 31. toukokuuta 1919, Tampere
126. 1349 Anttila, Ilmari 16. tammikuuta 1894, Muonio
127. 1399 Anttila, Johan (Hannes) Jaakko Evert 9. syyskuuta 1893, Tampere
128. 460 Anttila, Johannes Pellervo 1902, Kauvatsa
129. 601 Anttila, Lauri Johannes 25. kesäkuuta 1906, Kempele
130. Anttila, Niilo
131. 1706 Anttila, Paavo Pertteli 18. maaliskuuta 1911, Hiittinen
132. 2124 Anttila, Tauno Kalervo 22. elokuuta 1913, Ylöjärvi Asuin- ja kotikunta Teisko. Hautauskunta Ylöjärvi. Ammatiltaan agronomi. Sotilasarvoltaan vänrikki. Kaatui 12. lokakuuta 1941 Äänislinnan pohjoispuolella. Joukko-osasto Jalkaväkirykmentti 60:n I pataljoona (I/JR 60). Ruumis jäänyt kentälle tai tuhoutunut.
133. 2252 Anttilainen, Osmo Ilmari 5. lokakuuta 1915, Säkkijärvi
134. Anttinen, Heikki 20. helmikuuta 1918, Savonlinna
135. 2406 Anttinen, Martti Emil 28. huhtikuuta 1915, Savonlinna Asuin-, koti- ja hautauskunta Rantasalmi. Ammatiltaan maanviljelijä. Sotilasarvoltaan luutnantti. Haavoittui Uukuniemen Ristilahdessa 7. heinäkuuta 1941, kuoli samana päivänä 23. Kenttäsairaalassa.
136. 2281 Anttinen, Matti 25. syyskuuta 1912, Savonlinna
137. 312 Anttinen, Olavi 17. lokakuuta 1903, Viipuri
138. 2006 Anttinen, Paavo 5. maaliskuuta 1916, Savonlinna
139. Anttonen, Aarni Tauno Erkki 28. elokuuta 1914, Lappee
140. Apajalahti, Jouni Aarto Aarre 10. huhtikuuta 1920, Kemi
141. 2851 Arajuuri, Pentti Aimo Olavi 9. toukokuuta 1921, Helsinki
142. 3141 Arajärvi, Tauno Ilkka Yrjänä 22. huhtikuuta 1920, Tampere
143. Arala, Lennart Voldemar 22. helmikuuta 1918, Helsinki
144. 2313 Araluoma, Väinö Arvid (Arvo) 27. huhtikuuta 1918, Helsinki Asuin-, koti- ja hautauskunta Riihimäki. Ammatiltaan opiskelija. Sotilasarvoltaan luutnantti. Kaatui 4. joulukuuta 1941. Kaatui Brolon alueella Storholmenissa. Joukko-osasto Krh.K/RP 5.
145. 3160 Arasto, Heikki Olavi 8. helmikuuta 1920, Noormarkku
146. 440 Arhela (Ahrenius), Lennart Axel 30. heinäkuuta 1902, Kemijärvi
147. 269 Arhio (Dahlgren), Unto Thor (Uula) 16. kesäkuuta 1903, Kannus
148. 1518 Arimo, Atri Onni Olavi 18. toukokuuta 1913, Kangasala
149. 886 Arimo, Atri Reino Tapio 23. huhtikuuta 1908, Lammi
150. 2668 Arjamo, Aarne Gunnar 23. syyskuuta 1918, Lahti
151.
152.
153.
154.
155.
156.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pekkola, Sulo-Weikko: Kalterijääkärit II, VSOW Porvoo 1931.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pekkola 1931: 64.