Tämä on lupaava artikkeli.

Luettelo Aero Oy:n ja Finnairin lentokalustosta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Finnairin Airbus A350-kone (OH-LWA).
Finnairin Airbus A350-kone (OH-LWA) laskeutumassa Helsinki-Vantaan lentoasemalle maaliskuussa 2016.

Aero O/Y:n, myöhemmin Finnairin historiallista ja nykyistä lentokalustoa vuodesta 1923 alkaen aina 2000-luvun alkuun, lähinnä Mäkisen & Ritarannan (2001)[1], Planespottersin[2] ja rzjetsin[3] mukaan. Mukana on myös muun muassa Focke-Wulf Fw 200 Condor -kalusto, joka oli tilattu Saksasta luultavasti 1930-luvun lopulla, mutta jota ei koskaan saatu Suomeen Saksan valtion takavarikoitua koneet toisen maailmansodan aikana.[4]

Yhtiö perustettiin 1. marraskuuta 1923 nimellä Aero O/Y. Keväällä 1953 yhtiö otti markkinointinimekseen ulkomailla Finnair. Nimi Finnair esiintyi sen jälkeen koneiden kylkeen maalattuna, kun taas nimi Aero oli koneiden peräsimessä. Suihkukoneiden tullessa yhtiön käyttöön ne maalattiin alusta alkaen Finnairin värein ja tunnuksin.[5][6] Yhtiön yksinomaiseksi nimeksi Finnair tuli vuonna 1968.

Listauksen perusteena on tässä ensisijaisesti konetyyppi, sitten käyttövuodet ja viimeisenä rekisteritunnus. Lähdeteoksessa (Tuomo T. Mäkinen & Eino Ritaranta 2001) listauksen perusteena on rekisteritunnus.

Aeron ja Finnairin historiallinen kalusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aeron ja Finnairin potkurikonekalusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aeron Junkers -kalusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aeron ensimmäinen lentokonetyyppi, Junkers F 13.
Aeron Junkers Ju 52 OH-ALL (“Kaleva”) Katajanokan lentosatamassa 1936.

Aero O/Y perustettiin 1.11.1923, mutta heti alkuun ongelmana oli se, että yhtiön pääoma, 500.000 markkaa, ei riittänyt lentokoneen ostamiseen. Ongelma ratkaistiin kuitenkin luovalla tavalla. Yhtiön johtaja, Bruno Lucander, ehdotti saksalaiselle Junkers GmbH:lle, että ensimmäinen kone maksettaisiin Aeron osakkeina. Hugo Junkers hyväksyi tämän ehdotuksen, ja Aero sai ensimmäisen lentokoneensa, Junkers F.13:n maahan 14.3.1924.

Junkers F 13 oli Junkersin vuosina 1919–1933 valmistama yksimoottorinen alataso, jonka kyytiin mahtui neljä matkustajaa. Lentomatka oli maksimissaan 950 km.

Ensimmäisen kaupallisen lentonsa Aeron ensimmäinen Junkers F 13 lensi 20.3.1924 Katajanokan lentosatamasta. Kohteena oli Tallinna. Talvella koneen alla oli sukset ja kesällä ponttoonit. Rospuuttoaikana ei voitu liikennöidä, joten silloin pidettiin pakollista taukoa.

Silloin, kun talvet olivat ankaria eikä laivoilla voitu liikennöidä, oli lentokoneille kovaa kysyntää. Talvi 1926 oli tällainen. Yhtiö lensi Tallinnan ohella Tukholmaan. Viimemainittuun lennettiin päivittäin jopa 300 kiloa ilmapostia. Tallinnaan taas lennettiin joskus jopa 13 vuoroa päivässä. Aeron Junkers myös etsi, huolsi ja muonitti jäihin juuttuneita laivoja.

Ensimmäisten vuosien myönteisten kokemuksien myötä eduskunta myönsi Aerolle 2,5 miljoonan markan lainan uuden koneen hankkimista varten. Kesäkuussa 1926 yhtiö sai käyttöönsä Junkers G.24W -koneen. Siinä oli kahden hengen miehistö ja siihen mahtui 14 matkustajaa. Matkalentonopeus oli 210 km/h ja pisin lentomatka 660 km. Uusi kone oli tarkoitettu Tukholman-reitille. Tuon vuoden kesäliikenne oli kysynnältään hyvä, ja kuljetettujen matkustajien, rahdin ja postin määrä kolminkertaistui tuolloin verrattuna edelliseen vuoteen.

Vuonna 1927 Tallinnan reittiä pidennettiin niin, että nyt lennettiin Riikaan saakka. Yhtiö sai vuonna 1928 valtiolta uuden lainan, jolla se osti kaksi Junkers F.13 -konetta. Kun yhtiöllä nyt oli käytössään yksi Junkers G24 -kone ja neljä neljän matkustajan F.13-konetta, voitiin yksi kone (G24) omistaa uudelle TurkuMaarianhamina–Tukholma -reitille. Turkuun oli edellisenä vuotena valmistunut lentosatama. Vuonna 1928 Aeron koneet lensivät lähes 200.000 lentokilometriä ja ne kuljettivat 3.206 matkustajaa.

1930-luvun ensimmäisinä vuosina Aero lensi myös yöpostilentoja Tukholman ja Kööpenhaminan välillä.[7]

Vuonna 1931 Aero osti ensimmäisen Junkers JU-52 -koneen. Koneessa oli kolme moottoria, ja kolmen hengen miehistö saattoi lennättää 17 matkustajaa n. 1700 km matkan huippunopeuden ollessa 265 km/h.

Aeron JU-52 ryhtyi liikennöimään Helsinki–Turku–Tukholma -reittiä. Seuraava harppaus suoritettiin vuonna 1934, jolloin sekä Tallinnaan että Tukholmaan lennettiin kahdesti päivässä.

Maalta ryhdyttiin liikennöimään vuonna 1935, jolloin Turkuun avattiin uudenaikainen lentoasema, Artukaisten lentokenttä. Myös Helsingissä siirryttiin samaan vaiheeseen, kun Malmin lentoasemalta alettiin liikennöidä seuraavana vuonna, vaikka avajaiset tosin järjestettiin vasta vuonna 1938. Nyt oli ympärivuotinen liikennöinti tullut mahdolliseksi.

Yhtiö laajensi toimintaansa myös Keski-Euroopan suuntaan. Vuosina 1938 ja 1939 se lensi Berliiniin saakka, tehden välilaskut Tallinnassa, Riiassa, Köningsbergissä ja Danzigissa. Aiemmin oli jouduttu vaihtamaan konetta ja yhtiötä Riiassa.

Tähän saakka Aero oli lentänyt lähes yksinomaan ulkomaanlentoja. 1930-luvun lopulla yhtiö alkoi kehittää myös kotimaanlentoja. Sillä oli useita suuria Junkers JU-52 -koneita, ja pienten Junkersien aika alkoi olla ohi.[8]

Aero Oy:n saksalaisvalmisteinen Junkers-kalusto
No. Tyyppi Rekisteri-
tunnus
Sarja-
numero
Nimi Aeron käytössä Lisätietoja Poistettu
Suomen
rekisteristä
Viitteet
1. Junkers F.13 K-SALA C/N 700 Regenpfeifer 1924–1927 Tuhoutui Tallinnassa [9]
2. Junkers F.13 K-SALB C/N 760 Bergfink 1926–1928 Kadonnut Suomenlahdella 1929 [9]
3. Junkers F.13 K-SALD C/N 798 Zwergadler 1927–1927 Tuhoutui matkalla Tallinnasta Helsinkiiin 1927 [9]
4. Junkers F.13fe K-SALE
OH-ALE
C/N 2004 Spatz 1927–1931 Myyty Suomen valtiolle 1941 [9]
5. Junkers F.13fe K-SALF
OH-ALF
C/N 2011 Balzhahn 1928–1934 Myyty Suomen valtiolle, romutettu 1937 [9]
6. Junkers F.13fe K-SALG
OH-ALG
C/N 2012 Turku 1928–1931 Myyty Suomen valtiolle 1941 [9]
7. Junkers F.13ge K-SALI
OH-ALI
C/N 2033 1930–1935 Tuhoutui matkalla Helsingistä Tallinnaan [9]
1. Junkers G.24W K-SALC
OH-ALC
C/N 919 Suomi 1926–1935 Myyty Junkers GmbH:lle 1937 [9]
1. Junkers K.53/A.35W K-SALH C/N 1066 1928–1929 Myyty Ruotsiin, myöhemmin Kiinaan 1929 [9]
1. Junkers JU-52/3mce OH-ALK
OH-LAK
C/N 4014 Sampo 1932–1945 Tuhoutui Hyvinkäällä [10]
2. Junkers JU-52/m OH-ALL C/N 5494 Kaleva 1936–1940 Neuvostoliiton alas ampuma 1940 [10]
3. Junkers JU-52/3m OH-LAM C/N 7256 Karjala 1942–1949 Myyty Ruotsiin 1952 [11]
4. Junkers JU-52/3mg8e OH-LAO C/N 7493 Waasa 1942–1949 Lufthansalla 1942–44, lopulta myyty Ruotsiin 1952 [11]
5. Junkers JU-52/3mg8e OH-LAP C/N 7490 Petsamo 1942–1942 Lufthansan käytössä, ei koskaan palautettu 1945 [11]

Aeron de Havilland -kalusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aeron de Havilland Dragon Rapide “Lappi”.
Aeron de Havilland Dragon Rapide “Salama”.
  • de Havilland D.H.89 Dragon Rapide -koneet olivat kaksitasoja, joihin mahtui seitsemän matkustajaa. Suurin matkalentonopeus oli 250 km/h ja pisin lentomatka 900 km. Aero hankki kaksi tällaista konetta kotimaan liikenteeseen 1930-luvun lopulla. Kesällä 1937 niillä liikennöitiin Helsingistä Tampereelle ja Helsingistä Viipuriin. Seuraavana vuonna Viipurin reittiä jatkettiin Vuoksenlaakson Immolaaan ja Tampereen reittiä Vaasaan. Kun lentokenttiä valmistui pohjoisemmaksi, reittejä ulotettiin sinne päin. Kesällä 1939 Dragon Rapide -koneilla lennettiin Tampereen, Vaasan, ja Oulun kautta aina Kemiin saakka.[12]
  • de Havilland Dragon Rapide -koneet palvelivat Jatkosodan aikana myös Puolustusvoimia kuljettamalla haavoittuneita rintamalta hoitoon. Kyytiin mahtui 2 potilasta paareilla tai 4 istumaan kykenevää potilasta.[13]
Aero Oy:n englantilainen de Havilland -kalusto
No. Tyyppi Rekisteri-
tunnus
Sarja-
numero
Nimi Aeron käytössä Lisätietoja Poistettu
Suomen
rekisteristä
Viitteet
1. de Havilland DH-89A Dragon Rapide OH-BLA C/N 6347 Salama 1937–1941 Myyty Veljekset Karhumäki Oy:lle 1955, myyty Tanskaan [14]
2. de Havilland DH-89A Dragon Rapide OH-BLB C/N 6401 Lappi 1938–1947 Saksalaisten alas ampuma Kuusamossa 1941, pahoin vahingoittunut mutta korjattu. Myyty lopulta Veljekset Karhumäki Oy:lle 1955, myyty Tanskaan [15]
  • OH-BLA (Salama) rakennettiin Englannin Hatfieldissä vuonna 1937. Kone aloitti kotimaan reittiliikenteessä 1. toukokuuta 1937, lennettyään sitä ennen “sightseeing”-lentoja sekä erikoislentoja Tallinnaan. Ilmavoimat pakko-otti sen 14. lokakuuta 1939–19. maaliskuuta 1940 väliseksi ajaksi, jolloin sen käyttö oli satunnaista, mutta sitä lensi ja huolisi Aeron väki. Vuonna 1940 Aero luovutti koneen Veljekset Karhumäki Oy:lle Kuorevedelle. Jatkosodan aikana kone lensi ambulanssikoneena. Vuodesta 1946 lähtien tunnukseksi tuli OH-VKH, ja Veljekset Karhumäki lennätti koneella koneella yleisöä, ja vuonna 1950 Rapideilla aloitettiin Karhumäen ensimmäinen säännöllinen reittiliikenne Helsingistä Joensuuhun. Kone myytiin vuonna 1950 Savon Lentolinjat Oy:lle Mikkeliin, ja myöhemmin se oli myös Lentohuolto Oy:n käytössä Helsingin Malmilla. Huhtikuussa 1955 kone myytiin ensin Turkuun Tauno ja Osmo Pasasen yritykselle ja samana vuonna edelleen Tanskaan. Koneen lentokelpoisuustodistus meni umpeen vuonna 1968, ja vuonna 1972 se tuhoutui tulipalossa Bremenissä.[16]
  • OH-BLB (Lappi) rakennettiin Hatfieldissä vuonna 1938. Se luovutettiin Aerolle saman vuoden 7. toukokuuta. Ensimmäinen matkustajalento seurasi kolmen päivän kuluttua. Kuten sisarkoneensa, tämänkin koneen Ilmavoimat pakko-otti 14. lokakuuta 1939–19. maaliskuuta 1940 väliseksi ajaksi. Se lensi enimmäkseen ambulanssina reittiä KiestinkiKuusamo–Kiestinki, kuljettaen vaikeasti haavoittuneita sotilaita ja toiseen suuntaan tarvikkeita. 8. marraskuuta Luftwaffen kolme Messerschmidt Bf 109E konetta hyökkäsi erehdyksessä sen kimppuun ja pakotti sen laskeutumaan erään korpijärven jäälle pahoin vaurioituneena. Se korjattiin paikan päällä ja lennettiin pois myöhemmin. Kone oli varastoituna vuodesta 1944 vuoteen 1946, jolloin Veljekset Karhumäki osti myös tämän koneen ja otti sen käyttöön tunnuksella OH-VKI. Koneen loppuhistoria tästä eteenpäin on sama kuin sisarkoneensakin, eli se myytiin pois vuonna 1950 Savon Lentolinjoille. Tanskasta kone myytiin Norjaan vuonna 1955. Lentokelpoisuus vanheni vuonna 1960, mutta kone poistettiin rekisteristä vasta vuonna 1968. Kone romutettiin ja sen jäännökset poltettiin.[17]

Aeron Focke-Wulf Fw 200 Condor -kalusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hankkeelle kävi kuitenkin huonosti. Toisen maailmansodan vuoksi olympialaiset peruttiin, ja yhtä huonosti kävi myös Condor-hankkeen, sillä Saksan valtio takavarikoi koneet, ja ne päätyivät Luftwaffelle ja Lufthansalle, eikä niitä koskaan toimitettu Suomeen.[4][18]
Focke-Wulf Fw 200C-3/U9 Immolan lentokentällä Adolf Hitlerin vierailun aikana kesäkuussa 1942.
Aeron Focke-Wulf Condor -kalusto
No. Tyyppi Rekisteri-
tunnus
Sarja-
numero
Nimi Aeron käytössä Lisätietoja Poistettu
Suomen
rekisteristä
1. Focke-Wulf Fw 200 Condor OH-CLA C/N 0009 Karjala Saksan takavarikoima, Lufthansan ja Luftwaffen käytössä, tuhoutui sodassa
2. Focke-Wulf Fw 200 Condor OH-CLB C/N 0010 Petsamo Saksan takavarikoima, Lufthansan ja Luftwaffen käytössä, tuhoutui sodassa
3. Focke-Wulf Fw 200 Condor OH-CLC C/N 0046 Saksan takavarikoima, Luftwaffen käytössä, tuhoutui sodassa

Aeron Douglas DC-2 ja DC-3 -kalusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aeron Douglas DC-2 OH-DLB (“Sisu”) kuvattuna vuosina 1941–45.

Vuonna 1941 Aero sai käyttöönsä amerikkalaisia Douglas DC-2 -koneita, jotka saksalaiset olivat saaneet sotasaaliiksi. Koneet maalattiin armeijan suojaväreillä ja ne siirrettiin puolustusvoimien alaisuuteen. Yhtiön ihmiset sanoivat, että yhtiö oli sodassa kuin ilmavoimien lentue, jota siviilit hoitivat.[19]

Sodan jälkeen Aerolla oli käytössää vain kaksi Junkers Ju-52-konetta, kaksi DC-2 -konetta ja yksi de Havilland Dragon Rapide. Uusiksi koneiksi hankittiin Douglas DC-3 -koneita eli tarkemmin sanoen sen sotilasversioita (Douglas C-47), joita oli sodan jälkeen saatavissa satoja, ja hintakin oli edullinen. DC-3 -koneita niistä tuli modifikaatioden jälkeen. Kaupat tehtiin hyvään aikaan, sillä näiden koneiden hinnat nousivat pian melko korkeiksi Korean sodan myötä. Ensimmäiseen kauppaan sisältyi viisi muutettua konetta ja kaksi konetta, jotka saatiin sellaisinaan Normandian maihinnousun jäljiltä. Koneet maksoivat 3 miljoonaa markkaa kappaleelta, ja viiden koneen muutostöihin meni myös viisi kertaa 3 miljoonaa markkaa. Uuden koneen hinta olisi ollut 20 miljoonaa markkaa kappaleelta.

Ensimmäinen DC-3 saatiin Hyvinkään lentokentälle 19. lokakuuta 1946. Ihastusta herättivät täydellinen automaattiohjaus, kaksi 1.200 hevosvoiman moottoria, kyky lentää vain toisella moottorilla ja matkanopeus, joka oli 270 kilometriä tunnissa. Ensimmäiseen sisustusversioon mahtui 21 matkustajaa, lentokapteeni, perämies, radiosähköttäjä ja lentoemäntä. Koneeseen oli varustettu pieni keittiö, vaikka yhtään lentoemäntää ei yhtiön palveluksessa vielä tuolloin ollut.

Konekaupat oli tehnyt kansanhuoltoministeriö, ja koneet luovutettiin Aerolle tammikuussa 1947. Samassa kuussa yhtiö lakkasi käyttämästä Hyvinkään kenttää, kun Malmin lentokentälle voitiin jälleen palata. Reittilentoja koneet alkoivat lentää tuon vuoden toukokuussa.

Erikoisin DC-3 -lento lienee tapahtunut vuonna 1951, jolloin Aeron kone haki kuolleen Carl Gustaf Emil Mannerheimin ruumiin Lausannesta Sveitsistä haudattavaksi Helsinkiin.[20]

Aero Oy:n, myöhemmin Finnairin, DC-2 ja DC-3 -kalusto
No. Tyyppi Rekisteri-
tunnus
Sarja-
numero
Nimi Aeron käytössä Lisätietoja Poistettu
Suomen
rekisteristä
Viitteet
1. Douglas DC-2-115 OH-DLA
OH-LDA
C/N 1582 Voima 1941–1949 Myyty Ilmavoimille 1949 [21]
2. Douglas DC-2-115 OH-DLB
OH-LDB
C/N 1562 Sisu 1941–1949 Myyty Ilmavoimille (DO-3, Pikku-Lassi). Romutettu, runko lahjoitettu Hanssin Jukan entisöintihankkeeseen. 1949 [21]
1. Douglas DC-3 (Douglas C-47A-35-DL) OH-LCA C/N 9799 Sotka 1949–1963 Tuhoutui Maarianhaminassa 1964 [11]
2. Douglas DC-3 (Douglas C-47A-70-DL) OH-LCB C/N 19109 Kuikka 1949–1963 Myyty ilmavoimille 1963 [11]
3. Douglas DC-3 (Douglas C-47A-30-DK) OH-LCC C/N 25511/14066 Tiira 1949–1961 Tuhoutui Koivulahdessa 1961 [22]
4. Douglas DC-3 (Douglas C-47A-75-DL) OH-LCD C/N 19309 Lokki 1947–1969 Airveteran Oy:llä, Suomen Ilmailumuseolla muistomerkkikoneena 1969 [23]
5. Douglas DC-3 (Douglas C-47A-20-DK) OH-LCE C/N 12970 Haahka 1947–1970 Myyty Ilmavoimille 1970 [23]
6. Douglas DC-3 (Douglas C-47A-30-DK) OH-LCF C/N 25515/14070 Kyytipoika 1947–1960 Myyty Ilmavoimille, Suomen Ilmavoimamuseossa 1960 [23]
7. Douglas DC-3 (Douglas C-53D-DO) OH-LCG C/N 11750 1949–1969 Myyty Maanmittauslaitokselle [23]
8. Douglas DC-3 (Douglas C-53C-DO) OH-LCH C/N 6346 1948–1960 Käytetty varaosiksi, myöhemmin rakennettu uudelleen, Airveteran Oy:n lentokäytössä 1970 [23]
9. Douglas DC-3 (Douglas C-47A-80-DL) OH-LCI C/N 19560 1953–1961 Myyty Ilmavoimille 1962 [23]
10. Douglas DC-3 (Douglas C-47A-1-DK-Skytrain) OH-LCJ
OH-LCK
C/N 12050 1956–1969 Myyty Ilmavoimille
Tuhoutui Rissalan lentoturmassa 1978
1970 [23]

Aeron, sittemmin Finnairin, Convair Metropolitan -kalusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aero O/Y:n Convair Metropolitan 1950-luvulla.
Aero O/Y:n Convair Metropolitan Oulussa vuonna 1957.

Convair 240/340/440 -koneet suunniteltiin alun perin DC-3 -koneiden seuraajaksi. Convair CV 110:n prototyyppi lensi ensilentonsa vuonna 1946, Convair CV 240:n prototyyppi puolestaan vuonna 1947, parannettu versio Convair CV 340, taas vuonna 1951. Aero hankki näitä viimemainittuja vuonna 1953. Convair kehitti konetta edelleen versioksi Convair CV 440 Metropolitan, jolla sen oli tarkoitus kilpailla potkuriturbiinikoneita vastaan. Aero hankki aluksi CV 330-koneita kolme kappaletta ja myöhemmin CV 440 -koneita kolme lisää. CV 330:t modifioitiin myöhemmin niin, että nekin olivat lopulta tyyppimerkiltään CV 440. Lisäksi 1961 hankittiin yksi kone lisää (CV330/440), ja myös Karairilla olleet kaksi konetta päätyivät lopulta Aero/Finnairille. Näin CV 440-koneita oli lopulta Finnairilla 9 kappaletta.[24]

Convair CV 440 Metropolitan -koneissa oli paljon uutta. Ohjaamo oli uudenaikaisin verrattuna samantyyppisiin liikennelentokoneisiin, ja nykyaikaista olivat myös runkorakenne, mäntämoottorit, säätutka sekä matkustamo, joka oli paineistettu ja jonka ansiosta voitiin lentää korkeammalla kuin aiemmin ja nousta myrskypilvien yläpuolelle. Nopeutta koneella oli 400 kilometriä tunnissa,[25] ja nokkapyörän ansiosta koneeseen nousu ja siellä liikkuminen oli aiempaa helpompaa.[26][27]

Jo vuonna 1953 Convairilla lennettiin reittiä Helsinki–KööpenhaminaDüsseldorf, nopeasti lennettiin myös Pariisiin ja Lontooseen, ja vuonna 1956 avattiin ensimmäisenä länsiyhtiönä reitti Moskovaan. Matka-aika viimemainittuun oli alle kaksi tuntia. Vuonna 1958 lennettiin Kairoon siten, että välilaskut tehtiin Tukholmassa, Münchenissä ja Ateenassa. Matkanteko kesti 13 ½ tuntia. Seuraavina kuukausina lennettiin muuallekin Lähi-itään sekä Espanjaan, Kreikkaan ja Italiaan.[28]

Koneista OH-LRB on esillä Suomen ilmailumuseossa.[24]

Aero Oy:n, myöhemmin Finnairin, Convair Metropolitan -kalusto
No. Tyyppi Rekisteri-
tunnus
Sarja-
numero
Aeron ja Finnairin käytössä Lisätietoja Poistettu
Suomen
rekisteristä
Viitteet
1. Convair CV-340-40/CV-440 Metropolitan OH-LRA C/N 40 1953–1971 Myyty Yhdysvaltoihin 1971 [29]
2. Convair CV-340-40/CV-440 Metropolitan OH-LRB C/N 73 1953–1980 Suomen ilmailumuseossa 1981 [29]
3. Convair CV-340-40/CV-440 Metropolitan OH-LRC C/N 75 1953–1971 Myyty Yhdysvaltoihin 1972 [29]
4. Convair CV-440-40 Metropolitan OH-LRD C/N 317 1956–1980 Myyty Yhdysvaltoihin 1980 [29]
5. Convair CV-440-40 Metropolitan OH-LRE C/N 400 1957–1980 Myyty Yhdysvaltoihin 1980 [29]
6. Convair CV-440-40 Metropolitan OH-LRF C/N 447 1957–1971 Myyty Norjaan 1972 [29]
7. Convair CV-340-41/CV-440 Metropolitan OH-LRG C/N 63 1961–1980 Myyty Yhdysvaltoihin 1980 [29]
8. Convair CV-440-98 Metropolitan OH-VKM C/N 432 1964–1973 Karairilta Aerolle, lopulta myyty Kanadaan 1973 [30]
9. Convair CV-440-98 Metropolitan OH-VKN
OH-LRH
C/N 497 1967–1971 Karairilta Aerolle, lopulta myyty Norjaan 1977 [30]
  • 19. elokuuta 1963 Karairin Convair CV-440-98 Metropolitan (OH-VKM) vaurioitui laskeutumisessa Helsinkiin. Ukkosmyrskyssä suoritetussa laskeutumisessa kone pomppasi kolme kertaa ja lopulta sen nokkateline petti. Kone painui nokalleen, molemmat potkurit osuivat maahan ja kone raahautui kiitotiellä noin 1 300 metriä.
Kone korjattiin seuraavan vuoden tammikuuhun mennessä ja oli yhtiön käytössä vuoteen 1973 saakka.
Karairin Convair Metropolitan OH-VKN epäonnisen laskeutumisen jälkeen.
OH-VKM vaurioitui vielä myöhemmin, tammikuussa 1969, laskeutumisessa Rovaniemelle, mutta se saatiin kuntoon jo saman kuukauden aikana.[31]
  • 21. elokuuta 1963 Karairin toinenkin Convair CV-440-98 Metropolitan (OH-VKN) vaurioitui laskeutumisessa Helsinkiin. Kone pomppasi kiitotiellä kolme kertaa, ja viimeisessä maahanosumisessa nokkateline murtui ja myös vasen keskisiipi taipui ja vääntyi. Kone painui nokalleen, potkurit osuivat maahan, ja lopulta kone ajautui kiitotien vasemmalle puolelle nurmikolle.
Molempiin Convair Metropolitan –onnettomuuksiin vaikutti osaltaan se, että lennonjohtajia oli kielletty antamasta lähestyville koneille täydellisiä tietoja kentällä vallinneista sääolosuhteista. Ilmoitus annettiin ainoastaan tuulensuunnasta ja nopeudesta, ei esimerkiksi ukkoskuuroista. OH-VKN:n lentäjä menetti kriittisellä hetkellä näkymän kenttään rankkasateen ja salaman aiheuttaman sokaistumisen vuoksi.
Vakuutusyhtiö päätti lunastaa OH-VKN:n, mutta lopulta se koottiin uudelleen lentokuntoon ja otettiin käyttöön tammikuussa 1967, kun se oli “risteytetty” yhdessä Jugoslaviassa käytössä olleen vastaavan koneen (YU-ADL) kanssa. Kone oli yhtiön käytössä vuoteen 1978 saakka. Koneen uudeksi rekisteritunnukseksi tuli OH-LRH, ja sitä kutsuttiin sittemmin “Romu-Hotelliksi”.[32][33]

Karairilta Finnairille siirtyneet DC-6 -koneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karairin Douglas DC-6B -kone (OH-KDA), jonka pyrstössä on karhumaalaus.

Douglas DC-6 on neljällä mäntämoottorilla varustettu matkustaja- ja rahtikone, jota Douglas Aircraft Company valmisti vuosina 1946–58. Se oli alun perin tarkoitettu sotilaskäyttöön, mutta toinen maailmansota ehti loppua ennen kuin koneita saatiin valmistettua käyttöön. Ennen käyttöönottoa sitä vielä muunneltiin, jotta se voisi paremmin kilpailla Lockheed Constellationin kanssa. Koneessa oli paineistettu matkustamo ja säätutka,[34] ja sillä lennettiin muun muassa Atlantin yli, ja SAS lensi sillä Pohjoisnavan yli Anchoragen kautta Tokioon. DC-6B koneisiin, joita Karairilla ja Finnairilla oli käytössä, mahtui 48–89 matkustajaa, ja sen suurin lentomatka oli 4.830 km maksimipainolla ja 7.600 km vähemmällä painolla mutta täysillä polttoainetankeilla.[35]

Karairilta Finnairille siirtyneet DC-6 -koneet
No. Tyyppi Rekisteri-
tunnus
Sarja-
numero
Rakennettu Otettu käyttöön Poistettu käytöstä Lisätietoja Poistettu
Suomen rekisteristä
Viite
1. Douglas DC-6B/6BF-ST OH-KDA C/N 45202/880 1957 1964 1981 Tuhoutui Alaskassa 1982 [36]
2. Douglas DC-6B OH-KDB C/N 45501/953 1958 1965 1972 Myyty Belgiaan 1972 [36]
2. Douglas DC-6B SE-BDX
OH-KDC
C/N 44169 1953 1961 1971 Myyty Belgiaan
Tuhoutui tulipalossa Belgiassa 1974
1972 [37]
Kun tilauslennoilla alettiin yhä enemmän käyttää suihkukoneita, tämä koneyksilö muunnettiin alkuvuodesta 1968 Sabenan tehtaalla Brysselissä kääntyväpyrstöiseksi rahtikoneeksi, jolloin sen tyyppimerkinnäksi tuli Douglas DC-6BF-ST (ST = Swing Tail) ja lempinimeksi “Heiluhäntä”. Vuoden 1968 lopulla se merkittiin Karairin nimiin. Finnairin säännöllisiä rahtireittejä se lensi vuosina 1968–72 ja uudelleen 1973–81, milloin Karairin, milloin Finnairin lentäjien lentämänä vuoteen 1981 saakka.
Tämä kone lensi myös eri puolilla maailmaa, ensin Biafran sodan aikana ilmasillassa Fernando Poon saarelta vuonna 1968. Syyskuun 1972 kone lensi Sudanissa YK:n väreissä kyljissään tekstit UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees). Sen jälkeen se lensi Suomen Punaisen Ristin lukuun Vietnamissa alkuvuodesta 1973, ja myöhemmin samana vuonna se lensi avustuslentoja Sambiassa. Kone lensi myös YK:n rauhanturvajoukkojen lentoja vuosina 1973–79.
OH-KDA:n pyrstöön oli eräässä vaiheessa maalattu Jogi-karhua muistuttava tavarakärryä työntävä karhuhahmo. Sen oli suunnitellut lentokapteeni Raimo “Toro” Lunnela vuonna 1976.
Vuonna 1981 kone myytiin Miamiin Floridaan, mistä se myytiin edelleen vuonna 1986 alaskalaiselle Northern Air Cargolle. Alaskassa koneen kääntyvä pyrstö osoittautui erittäin hyödylliseksi, ja kone olisi ollut käytössä vielä pitkän aikaa, mutta se tuhoutui onnettomuudessa vuona 2001. Kone oli lähestymässä Alpinen lentokentän sorakiitorataa Alaskan pohjoisrannikolla Prudhoe Baysta länteen, kun lentäjä lumikuuron vuoksi menetti näköyhteyden maahan, ja kone teki ns. kovan laskun, jolloin runko katkesi siiven takaa ja vasen siipi repeytyi irti. Henkilövahingoilta kuitenkin vältyttiin.[42]
  • SE-BDX/OH-KDC ostettiin Karairille vuonna 1961. Sillä lennettiin ensimmäinen lento Suomesta Atlantin yli New Yorkiin, Afrikan lentosarja vuonna 1961 sekä lento Tokion olympialaisiin vuonna 1964. Vuoden 1964 lopussa se siirrettiin Kar-Airin omistukseen rekisteritunnuksella OH-KDC. Vuonna 1966 koneella lennettiin Taj Mahaliin ja Colomboon, ja vuonna 1968 neljännen kerran Rion karnevaaleihin, toisen kerran Nairobiin, Katmanduun sekä kuudes ja seitsemäs maailmanympärilento. Keväällä 1969 kone lennätti Triumphin alusvaatemalleja Euroopassa. Koneen lentokelpoisuustodistuksen umpeuduttua vuonna 1971 se olisi tarvinnut laajan peruskorjauksen, ja Karair päätti luopua koneesta. Se myytiin Belgian, mutta sitä ei siellä kuitenkaan otettu käyttöön. Antwerpenissa ilmeisesti paikalliset ympäristöaktiivit sytyttivät koneen tuleen 2. tammikuuta 1974, jolloin se tuhoutui liekkeihin.[44]

Finnairin Fokker F.27 Friendship -kalusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Finnairin Fokker Friendship -kone (OH-LKC) Malmin lentokentällä huhtikuussa 1986.

Fokker F.27 Friendship on hollantilaisen Fokkerin valmistama liikenne- ja kuljetuskone. Kaksimoottorisen potkuriturbiinikoneen suunnittelu alkoi 1950-luvun alussa, ja prototyypin ensilento tapahtui 24. marraskuuta 1955.[45] Koneen sarjavalmistus alkoi vuonna 1958. 100-sarjan koneita valmistettiin 85 kappaletta. Eri versiota on 700-sarjaan asti. Fairchild Aircraft valmisti lisenssillä Yhdysvalloissa 206 konetta nimellä Fairchild FH-227. Yhteensä koneita valmistettiin 786 kappaletta.

Koneessa on kahden hengen miehistö ja siihen mahtuu 44 matkustajaa. Matkalentonopeus on 483 km/h ja pisin lentomatka 1.468 km.

Finnair Oy:n luopuessa 1970-luvun lopussa Convair 440 Metropolitan koneista havaittiin, että yhtiö tarvitsi lyhyitä lentoreittejään varten DC-9-14/15-suihkukoneita pienempiä potkurikoneita. Tähän tarkoitukseen Finnair päätyi ostamaan Icelandairilta Islannista kolme käytettyä Fokker F.27 Mk. 200 -matkustajakonetta.

Finnairin Fokker F.27 Friendship -kalusto
No. Tyyppi Rekisteri-
tunnus
Sarja-
numero
Finnairin käytössä Lisätietoja Poistettu
Suomen
rekisteristä
Viitteet
1. Fokker F27-200 Friendship OH-LKA C/N 10239 1980–1988 Myyty Sveitsiin 1988 [46]
2. Fokker F27-200 Friendship OH-LKB C/N 10240 1980–1986 Myyty Islantiin 1986 [46]
3. Fokker F27-200 Friendship OH-LKC C/N 10260 1982–1988 Myyty Sveitsiin 1988 [46]

Finnairin ATR 42 -kalusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Finnairin ATR-42 OH-LTA Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Finnair käytti ATR 42 -koneita muutaman vuoden ajan 1980-luvun lopussa. Jo niitä hankittaessa oli varmaa, että ne olivat liian pieniä korvaamaan suihkukoneita lyhyillä reiteillä. Niinpä jo tuolloin solmittiin aiesopimus niiden vaihtamisesta suurempiin ATR 72 -koneisiin.[47]

ATR-koneista käytettiin jossain vaiheessa humoristista nimitystä “ATRaimet”.[48]

Finnairin ATR 42 -kalusto
No. Tyyppi Rekisteri-
tunnus
Sarja-
numero
Finnairin käytössä Lisätietoja Poistettu
Suomen
rekisteristä
Viitteet
1. Aérospatiale ATR 42-312 F-GEDZ 1988 Vuokralla ATR:ltä [49]
2. Aérospatiale ATR 42-312 OH-LTA
F-GGFA
C/N 006 1986–1989 Myyty Ranskaan
liisattu takaisin Finnairille
1989 [29][50]
3. Aérospatiale ATR 42-312 OH-LTB C/N 022 1986–1989 Myyty Ranskaan 1989 [51]
4. Aérospatiale ATR 42-312 OH-LTC C/N 033 1986–1989 Myyty Ranskaan 1989 [51]
5. Aérospatiale ATR 42-312 OH-LTD C/N 039 1987–1990 Myyty Ranskaan 1990 [51]
6. Aérospatiale ATR 42-312 OH-LTE C/N 044 1987–1990 Myyty Ranskaan 1990 [51]

Finnairin ATR 72 -kalusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Finnairin ATR 72 OH-KRH Tallinnan lentokentällä.

ATR 72 -koneet on varustettu viimeisintä tekniikkaa edustavilla Pratt & Whitney PW 124B -potkuriturbiinimoottoreilla, jotka pyörittävät Hamilton Standard 14SF-11 potkureita moninkertaisten tietokonejärjestelmien sääteleminä.[52]

Nämä 66-paikkaiset Aérospatiale ATR 72 -koneet lensivät vuodet 1989–1996 Karairin väreissä. Niillä mm. aloitettiin vuosikymmenten tauon jälkeen lennot Tallinnaan 26. maaliskuuta 1990. (Edellinen lento oli lennetty vuonna 1944.) Koneet lensivät päivittäin keskimäärin 10 lentoa, joille lentoaikaa kertyi päivässä noin kuusi tuntia. Niillä lennettiin lähes kaikille kotimaan kentille sekä myös Finnairin lentoja Tukholmaan ja Tallinnaan. Lyhyillä reiteillä näiden koneiden lentoaika on vain 5–10 pitempi kuin suihkukoneilla.[53]

Talvikaudella 1990–91 Karair lensi ATR 72 -koneilla Helsingistä seuraaviin kohteisiin: Joensuu, Jyväskylä, Kittilä, Kokkola/Pietarsaari, Kuopio, Kuusamo, Maarianhamina, Mikkeli, Oulu, Pori, Savonlinna, Tampere, Turku, Vaasa, Varkaus. Aikatauluun on merkitty myös reitit Turusta ja Tampereelta Tukholmaan.[54] Kesinä 1994 ja 1995 lennettiin myös Murmanskiin, jonne kuljetettiin enimmäkseen amerikkalaisia urheilukalastuksen harrastajia, mm. näyttelijä Paul Newman.[55]

Erikoisuutena voidaan mainita, että nämä koneet koneet voitiin yhden miestyötunnin työpanoksella muuttaa ambulanssikoneiksi, joihin voitiin ottaa mukaan jopa 10 paaripotilasta.[56]

Finnairin ATR 72 -kalusto
No. Tyyppi Rekisteri-
tunnus
Sarja-
numero
Rakennettu Karairin ja Finnairin käytössä Lisätietoja Poistettu
Suomen
rekisteristä
Viitteet
1. Aérospatiale ATR 72-201 OH-KRA C/N 126 1989 1990–2005 Karairilta Finnairille 1995, myöh.
Aero Airlinesille
2005 [57][58][59]
2. Aérospatiale ATR 72-201 OH-KRB C/N 140 1989 1989–2004 Karairilta Finnairille 1995, myöh.
Aero Airlinesille
2005 [57][58][60]
3. Aérospatiale ATR 72-201 OH-KRC C/N 145 1989 1989–2005 Karairilta Finnairille 1995, myöh.
Aero Airlinesille
2005 [57][58][61]
4. Aérospatiale ATR 72-201 OH-KRD C/N 162 1990 1990–2004 Karairilta Finnairille 1995, myöh.
Aero Airlinesille
2005 [57][58][62]
5. Aérospatiale ATR 72-201 OH-KRE C/N 174 1990 1990–2005 Karairilta Finnairille 1995, myöh.
Aero Airlinesille
2005 [57][58][63]
6. Aérospatiale ATR 72-201 OH-KRF C/N 324 1992 1992–2004 Karairilta Finnairille 1995, myöh.
Aero Airlinesille
2005 [57][58][64]
7. Aérospatiale ATR 72-201 OH-KRH C/N 212 1991 1999–2004 Aero Airlinesille 2005 [57][65]
8. Aérospatiale ATR 72-201 OH-KRK C/N 251 1991 1999–2002 Aero Airlinesille 2005 [57][66]
9. Aérospatiale ATR 72-201 OH-KRL C/N 332 1992 1999–2003 Aero Airlinesille 2005 [57][67]
  • OH-KRA oli saanut lempinimen “Roope-Ankka”. Kun se maalattiin Finnairin uusiin väriin vuonna 1997, se sai myös uuden lempinimen, “Ruma ankanpoikanen”. Ensimmäinen sinivalkoinen lento suuntautui Tallinnaan.[68]
  • OH-KRE osallistui vuonna 1995 Dakar-ralliin, jossa sen tehtävänä oli lennättää tiedotusvälineitten edustajia.[69]

Finnairin ja Finnaviationin Saab-Fairchild 340 -kalusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Finnaviationin Saab SF340 OH-FAE Arlandan lentoasemalla Ruotsissa vuonna 1991.
Finnairin Saab-Fairchild 340 -kalusto
No. Tyyppi Rekisteri-
tunnus
Sarja-
numero
Finnaviationin ja Finnairin käytössä Lisätietoja Poistettu
Suomen
rekisteristä
Viitteet
1. Saab-Fairchild 340A OH-FAA C/N 34DA-065 1986–1998 1998 [70]
2. Saab-Fairchild 340A OH-FAB C/N 34DA-066 1986–1998 1999 [70]
3. Saab-Fairchild 340A OH-FAC C/N 34DA-0405 1986–1998 1999 [70][71]
4. Saab-Fairchild 340A OH-FAD C/N 34DA-135 1988–1997 1999 [71]
5. Saab-Fairchild 340A OH-FAE C/N 34DA-139 1989–1996 1999 [71]
6. Saab-Fairchild 340B OH-FAF C/N 34DA-167 1989–1999 1999 [71]
7. Saab-Fairchild 340B OH-FAH C/N 34DA-167 1995–1997 1997 [71]
  • OH-FAF oli myös valtioneuvoston käytössä ja mahdollisesti sen osittain omistamakin.

Muita Finnairin käytössä olleita potkurikoneita, mm. koulutuskäytössä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muita Aero Oy:n ja Finnairin käytössä olleita potkurikoneita
Tyyppi Rekisteri-
tunnus
Sarja-
numero
Rakennettu Otettu käyttöön Poistettu käytöstä Lisätietoja Poistettu
Suomen rekisteristä
Viite
Beechcraft 35-B33 Debonnair OH-BDA C/N CD-789 1964 N/A [72]
Beech 35-C33A Debonair OH-BDB C/N CD-1111 1967 1989 1989 [72]
Beechcraft 100 King Air OH-BKA C/N B-39 1986 1988 Finnaviationin käytössä [73]
Beechcraft 100 King Air OH-BKB C/N B-20 1986 1988 Myyty Yhdysvaltoihin 1988 [73]
Beechcraft 100 King Air OH-BKC C/N B-119 1986 1993 Myyty Yhdysvaltoihin 1993 [73]
Beech 300LW Super King Air OH-BSA C/S FA-205 1990 N/A [74]
Beech 300LW Super King Air OH-BSB C/S FA-206 1990 N/A [74]
Embraer EMB 110P1 Bandeirant OH-EBB C/N 110228 1979 1989 Myyty Air Botnialle [75]
De Havilland DHC-6-300 Twin Otter OH-KOG C/N 642 1996 N/A Karairilta Finnairille 1996 [76]

Finnairin suihkukonekalusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Caravelle I/III -kalusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Finnairin Caravelle III (OH-LED) Amsterdamin Schipholin kansainvälinen lentoasemalla Alankomaissa.

Suihkukoneiden hankkimista Aerolle/Finnairille ryhdyttiin valmistelemaan vuonna 1956, jolloin perustettiin toimikunta asiaa pohtimaan. Pääjohtaja Leonard Grandell pelkäsi, että kolmen pohjoismaan voimin perustettu Scandinavian Airlines System eli SAS voisi saada muutoin yliotteen Aerosta ja viedä siltä leijonanosan sen ulkomaanliikenteestä. Toimikunta harkitsi 11 eri lentokonetyyppiä ja koelentoja suoritettiin viidellä tyypillä, ja lopulta yksimielinen päätös oli suositella ranskalaisia Sud Aviation SE-210 Caravelle I -tyyppisiä koneita. Vuoden 1957 joulukuussa yhtiön hallintoneuvosto hyväksyi toimikunnan esityksen.

Vertailussa Caravellelle hävisi neljä suihkukonetta ja kuusi potkuriturbiinikonetta. Varsinkin viimemainittujen tyyppien hylkääminen oli Aerolle onni, sillä ne osoittautuivat muille lentoyhtiöille taloudelliseksi kiviriipaksi.

Valitun koneen ulkomuoto oli tuohon aikaan melko erikoinen, sillä Caravelle oli ensimmäinen kone maailmassa, jossa moottorit oli sijoitettu rungon takaosaan. Moottorit olivat Rolls Royce Avon -tyyppisiä, ja niiden avulla koneet saavuttivat 800 kilometrin tuntinopeuden eli lähes kaksi kertaa suuremman nopeuden kuin Convair-potkurikoneet. Koneisiin mahtui myös enemmän matkustajia, 16 ensimmäiseen luokkaan ja 57 turistiluokkaan.

Vuonna 1962 koneet modifioitiin niin, että tyyppimerkiksi tuli Caravelle III. Kuitenkin moottorien perusominaisuus oli sama eli ne olivat suoria suihkumoottoreita. Näiden koneiden lempinimeksi tuli jossain vaiheessa “Höyry-Caravelle”.[77]

Finnairin Caravelle I/III -kalusto
No. Tyyppi Rekisteri-
tunnus
Sarja-
numero
Nimi Finnairin käytössä Lisätietoja Poistettu
Suomen
rekisteristä
Viitteet
1. Sud Aviation SE-210 Caravelle I/III OH-LEA C/N 21 Sinilintu 1960–1964 Myyty Ranskaan 1964 [23]
2. Sud Aviation SE-210 Caravelle I/III OH-LEB C/N 22 Sinisiipi 1960–1964 Myyty Ranskaan 1964 [23]
3. Sud Aviation SE-210 Caravelle I/III OH-LEC C/N 27 Sininuoli 1960–1964 Myyty Ranskaan 1964 [23]
4. Sud Aviation SE-210 Caravelle I/III OH-LED C/N 116 Sinipiika 1962–1964 Myyty Ranskaan 1964 [23]
5. Sud Aviation Caravelle 6R OH-LER C/N 162 1964 Palautettu tehtaalle 1964 [23]
  • Caravelle I -koneet modifioitiin myöhemmin niin, että tyyppimerkinnäksi tuli Caravelle III.
  • Caravelle 6R (OH-LER) oli Finnairin käytössä kesän 1964, kun Sud Aviationilla oli vaikeuksia toimittaa sille Super Caravelle -koneita. Se palautettiin tehtaalle samana vuonna.

Super Caravelle -kalusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Finnairin Super Caravelle OH-LSF (“Pori”) Pulkkilanharjun yllä. Kuva vuosilta 1964–67.

Caravelle I/III -kalusto korvattiin vuoden 1964 aikana Sud SE-210 Caravelle 10B3 -kalustolla. Tälle nimihirviölle Finnair antoi nimeksi Super Caravelle, joka myös maalattiin koneen moottoreihin. Vanhat Caravellet palautettiin ne valmistaneelle Sud Aviation -yhtiölle osamaksuna uusista koneista.

Uusissa koneissa oli uudentyyppiset, taloudellisemmat moottorit eli ohivirtausmoottorit. Matkustajia mahtui mukaan enemmän, 97 henkeä, kun aiemman mallin maksimi oli ollut 85 henkeä.

Super Caravelleilla Finnair aloitti pian liikenteen Amsterdamiin, Barcelonaan, Frankfurtiin, Göteborgiin, Hampuriin, Kööpenhaminaan, Leningradiin, Luxemburgiin, Milanoon, Pariisiin ja Tukholmaan.

Kone oli matkustajille miellyttävä. Matkustamon etuosa oli hiljainen, liikkeet olivat miellyttävät ja ranskalaisen pehmeät, siivet olivat joustavat ja notkahtelivat, toisin kuin aiemmissa koneissa, ja taitava lentäjä pystyi laskeutumaan kepeästi alas kentälle.[78]

Finnairin Super Caravelle -kalusto
No. Tyyppi Rekisteri-
tunnus
Sarja-
numero
Nimi Finnairin käytössä Lisätietoja Poistettu
Suomen
rekisteristä
Viitteet
1. Sud SE-210 Caravelle 10B3 OH-LSA C/N 181 Helsinki 1964–1981 Myyty Ranskaan 1981 [29]
2. Sud SE-210 Caravelle 10B3 OH-LSB C/N 182 Tampere 1964–1982 Myyty Ranskaan 1982 [29]
3. Sud SE-210 Caravelle 10B3 OH-LSC C/N 185 Turku 1964–1981 Myyty Ranskaan 1981 [29]
4. Sud SE-210 Caravelle 10B3 OH-LSD C/N 187 Oulu 1964–1984 Myyty Italiaan 1984 [29]
5. Sud SE-210 Caravelle 10B3 OH-LSE C/N 189 Lahti 1964–1981 Myyty Ranskaan 1981 [29]
6. Sud SE-210 Caravelle 10B3 OH-LSF C/N 188 Pori 1966–1985 Myyty Ruotsiin 1985 [29]
7. Sud SE-210 Caravelle 10B3 OH-LSG C/N 169 Jyväskylä 1966–1983 Myyty Italiaan 1984 [29]
8. Sud SE-210 Caravelle 10B3 OH-LSH C/N 211 Kuopio 1967–1981 Myyty Ranskaan 1981 [29]
9. Sud SE-210 Caravelle 10B3 OH-LSI C/N 2591 1974–1976 Liisattu Tanskasta 1976 [29]
10. Sud SE-210 Caravelle 10B3 OH-LSK C/N 212 1975–1976 Liisattu Tanskasta 1976 [29]
  • Koneen oikea tyyppinimi oli Sud Aviation SE 210 Caravelle 10B3, mutta Finnair käytti siitä nimitystä Super Caravelle, joka oli maalattu koneen moottoreihin.

Douglas DC-8 -kalusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Finnairin DC-8 -kone (OH-LFT) New Yorkin JFK-lentokentällä vuonna 1976.

DC-8 -koneita Finnair tilasi McDonnell Douglasilta vuonna 1966, ja ensimmäinen kone saattiin Helsinkiin 8. helmikuuta 1969. Tämä nelimoottorinen suihkukone pystyi kuljettamaan 16 ensimmäisen luokan ja 124 turistiluokan matkustajaa. DC-8 -koneita käytettiin Atlantin ylitykseen, jolloin aluksi lennettiin reittiä Helsinki–KööpenhaminaAmsterdamNew York. Tämä tapahtui lähes 30 vuotta sen jälkeen, kun Aerolla oli ollut tarkoitus aloittaa lennot Atlantin yli Yhdysvaltoihin Focke-Wulf Fw 200 Condor -koneilla. Ensimmäinen reittilento tapahtui 15. toukokuuta 1969. Finnair oli alkanut pohjustaa myös lipunmyyntiä vuonna 1966, jolloin se oli avannut konttorin New Yorkiin.[79]

DC-8 -koneita käytettiin myös lomalentoihin, ja suomalaisten puheenparteen ilmestyivät ilmaukset “markalla Mallorcalle ja pennillä Pyhään maahan”.[80] Tälle sukua oleva ilmaisu otettiin jopa erään tietokirjan otsikkoon: “Markalla Mallorcalle, kahdella Kanarialle” (Topi Falkenberg (toim.): Markalla Mallorcalle, kahdella Kanarialle — Suomalaisen chartermatkailun vuosikymmenet (2000.)[81]

Finnairin, Douglas DC-8 -kalusto
No. Tyyppi Rekisteri-
tunnus
Sarja-
numero
Nimi Finnairin käytössä Lisätietoja Poistettu
Suomen
rekisteristä
Viitteet
1. Douglas DC-8-62CF OH-LFR
OH-LFT
C/N 46013/427 Paavo Nurmi 1969–1981 Myyty Ranskaan 1981 [23]
2. Douglas DC-8-62CF OH-LFS
OH-LFV
C/N 46043/443 Jean Sibelius 1969–1975 Myyty Ranskaan UTA:lle 1975 [23]
3. Douglas DC-8-62CF OH-LFY C/N 46130/542 J. K. Paasikivi 1971–1981 Myyty Ranskaan UTA:lle 1981 [23]
4. Douglas DC-8-62 OH-LFZ C/N 45987/366 Jean Sibelius 1975–1985 Siirretty Karairille 1985,
myyty Yhdysvaltoihin 1987
1987 [23]
  • Koneet 1.–3. olivat ns. combi-versioita eli niissä oli rahtiovi ja -lattia. OH-LFV vaihettiin ranskalaisen lentoyhtiön koneeseen, jolloin tilalle saatiin kone no. 4, OH-LFZ, joka oli tyyppiä Douglas DC-8-62 eli pelkkä matkustajakoneversio.
  • OH-LFZ oli Finnairin omistuksessa joulukuusta 1975 lähtien. Sitä vuokrattiin ulkomaille useaan kertaan: Nigeria Airwaysille syksyllä 1977, ja muutamiksi päiviksi Air Afriquelle vuonna 1979, Zambia Airwaysille vuonna 1979 ja 1980, EgyptAirille vuonna 1979 ja 1980, ja Sudan Airwaysille vajaaksi kahdeksi kuukaudeksi vuonna 1981. Vuonna 1984 Karair vuokrasi tämän koneen tilauslentoliikenteeseensä, ja lopulta vuoden 1985 viimeisenä päivänä se osti sen omakseen. Karairilla sen lempinimeksi tuli “Iso-Vaalee” erään elokuvan mukaan. Vuosina 1984–85 sillä lennettiin keskimäärin seitsemän tuntia vuorokaudessa, ja sillä lennätettiin muun muassa maailmanympärilentoja ja muslimien pyhiinvaellus- eli hajji-lentoja Saudi-Arabian Mekkaan. Koneen viimeinen palvelu Suomessa oli lentää presidentti Mauno Koivisto ja hänen seurueensa viralliselle valtiovierailulle Intiaan helmikuussa 1987. Kone myytiin sen jälkeen rahtikäyttöön Yhdysvaltoihin.[82]
  • Eräällä Finnairin DC-8 -koneista haettiin Kiovasta pois suomalaisia Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen vuonna 1986. Eräs lentoemännistä muisteli tapahtumaa: “Lähdimme DC-8:lla Helsingistä klo 16.30 ja olimme takaisin kotona klo 23.05. Suomalaisia tuli mukaan puoli koneellista. Ajattelin silloin ja ajattelen vieläkin, että Kiovassa ja Ukrainassa ei ymmärretty, mitä oli tapahtunut. Ihmiset söivät mansikoita ja poimivat kukkia. Näimme sen palavan ja savuavan reaktorin koneen ikkunasta, kun laskeuduimme.”[83]

McDonnell Douglas DC-9- ja MD-80 -kalusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DC-9 -koneiden hankkimiseen Finnairille liittyy kertomus, jossa pääjohtaja Gunnar Korhonen neuvotteli 1960-luvun lopussa McDonnell Douglasin edustajan John McDonnellin kanssa DC-10 koneiden ostamisesta. Neuvotteluja käytiin monta päivää, myös Saimaalla muutoin lomatunnelmissa, mutta ilman tulosta. Lopulta Korhonen kysyi, eikö vieraalla olisi myydä mitään pienempää konetta, “sellaista satapaikkaista”, johon vieras vastasi, haluatteko yhden vai kaksi. Korhonen sanoi haluavansa kahdeksan. Kaupat syntyivät, ja Finnair osti kahdeksan DC-9-10 ja DC-9-15 -sarjan konetta 1,6–1,8 miljoonalla Yhdysvaltain dollarilla kappale. “Kun koneet myytiin pois yli kymmenen vuotta myöhemmin, niistä saatiin jokaisesta kolme miljoonaa dollaria. Hyvä kauppa!”[84]

  • Mäkinen & Ritaranta (2001, mm. s. 69–70), joka on suomalaisen lentokaluston auktoriteetti, käyttää nimityksiä McDonnell Douglas DC-9-82/83/87 tyyppinimien MD-82/83/87 sijaan, ja tässä esityksessä noudatetaan samaa konventiota.
Finnairin DC-9-14 OH-LYC Pariisin Orlyn lentoasemalla vuonna 1981.
Finnair DC-9-15F OH-LYH Manchesterin lentoasemalla vuonna 1982.
Finnair DC-9-51 OH-LYT Lontoon Heathrow’n lentoasemalla vuonna 1976.
Finnairin Douglas DC-9-51 -lentokone (OH-LYX) Zürichin kansainvälisellä lentoasemalla elokuussa 1998.
Finnairin DC-9-82 vuonna 2002.
Finnairin DC-9-82 OH-LMN Zürichin lentoasemalla vuonna 1998.
Finnairin DC-9-82 OH-LMO Helsinki-Vantaan lentoasemalla vuosien 1989 ja 1996 välillä.
Finnairin DC-9-82 OH-LMP Zürichin lentoasemalla vuonna 1999.
Finnairin McDonnell Douglas DC-9- ja MD-80 -kalusto
No. Tyyppi Rekisteri-
tunnus
Sarja-
numero
Finnairin käytössä Lisätietoja Poistettu
Suomen
rekisteristä
Viitteet
1. McDonnell Douglas DC-9-14 OH-LYA C/N 45713/9 1971–1983 Myyty Yhdistyneeseen kuningaskuntaan 1983 [51]
2. McDonnell Douglas DC-9-14 OH-LYB C/N 45712/6 1971–1983 Myyty Yhdistyneeseen kuningaskuntaan 1983 [51]
3. McDonnell Douglas DC-9-14 OH-LYC C/N 45711/4 1971–1983 Myyty Yhdysvaltoihin 1983 [51]
4. McDonnell Douglas DC-9-14 OH-LYD C/N 45725/19 1971–1984 Myyty Yhdysvaltoihin 1984 [51]
5. McDonnell Douglas DC-9-14 OH-LYE C/N 45729/16 1971–1985 Myyty Yhdysvaltoihin 1985 [51]
6. McDonnell Douglas DC-9-11/14 OH-LYG C/N 45730/37 1971–1983 Myyty Yhdysvaltoihin 1983 [51]
7. McDonnell Douglas DC-9-15MC OH-LYH C/N 47044/165 1972–1988 Myyty Yhdysvaltoihin 1988 [51][85]
8. McDonnell Douglas DC-9-15MC OH-LYI C/N 47045/184 1972–1986 Myyty Yhdysvaltoihin 1986 [51][86]
9. McDonnell Douglas DC-9-15 OH-LYK C/N 45841/46 1974–1982 Myyty Yhdysvaltoihin 1982 [51]
10. McDonnell Douglas DC-9-41 OH-LNA C/N 47603/720 1981–1983 Myyty Yhdysvaltoihin 1983 [46]
11. McDonnell Douglas DC-9-41 OH-LNB C/N 47604/722 1981–1996 Myyty Yhdysvaltoihin 1996 [46]
12. McDonnell Douglas DC-9-41 OH-LNC C/N 47613/742 1981–1998 Myyty Argentiinaan 1998 [46]
13. McDonnell Douglas DC-9-41 OH-LND C/N 47606/727 1982–1998 Myyty Argentiinaan 1998 [46]
14. McDonnell Douglas DC-9-41 OH-LNE C/N 47605/724 1982–1996 Myyty Yhdysvaltoihin 1996 [46]
15. McDonnell Douglas DC-9-41 OH-LNF C/N 47614/747 1983–1998 Myyty Argentiinaan 1998 [46]
16. McDonnell Douglas DC-9-51 OH-LYN C/N 47694/805 1976–1999 Myyty Panamaan 1999 [51]
17. McDonnell Douglas DC-9-51 OH-LYO C/N 47695/806 1976–1999 Myyty Panamaan 1999 [51]
18. McDonnell Douglas DC-9-51 OH-LYP C/N 47696/808 1976–1977
1978–2004
Liisattuna Finnairille Yhdysvalloista,
liisattuna Japaniin 1977–1978,
myyty Ukrainaan
2004 [51][87]
19. McDonnell Douglas DC-9-51 OH-LYR C/N 47736/827 1976–1993
1994–2003
Aluksi liisattuna Yhdysvalloista,
liisattuna Venezuelaan 1993–1994,
myyty Ukrainaan
2003 [51][88]
20. McDonnell Douglas DC-9-51 OH-LYS C/N 47737/829 1977–1993
1994–2003
Liisattuna Venezuelaan 1993–1994,
myyty Ukrainaan
2003 [51][89]
21. McDonnell Douglas DC-9-51 OH-LYT C/N 47738/830 1976–1993
1994–2001
Liisattuna Italiaan 1984 ja
Venezuelaan 1993–1994,
myyty Venezuelaan
2001 [51][90]
22. McDonnell Douglas DC-9-51 OH-LYU C/N 47771/883 1978–2001 Aluksi liisattuna Yhdysvalloista,
myyty Venezuelaan
2001 [51][91]
23. McDonnell Douglas DC-9-51 OH-LYV C/N 47772/890 1980–2003 Myyty Ukrainaan 2003 [92][93]
24. McDonnell Douglas DC-9-51 OH-LYW C/N 47773/891 1980–2003 Myyty Ukrainaan 2003 [92][94]
25. McDonnell Douglas DC-9-51 OH-LYX C/N 48134/980 1981–2003 Myyty Ukrainaan 2003 [92][95]
26. McDonnell Douglas DC-9-51 OH-LYY C/N 48135/987 1981–2003 Myyty Guatemalaan 2003 [92][96]
27. McDonnell Douglas DC-9-51 OH-LYZ C/N 48136/993 1981–2003 Myyty Guatemalaan 2003 [92][97]
28. McDonnell Douglas DC-9-82 OH-LMH C/N 53245/1978 1992–2005 Myöhemmin liisattuna Finnairilla,
myyty Kolumbiaan
2005 [46][98]
29. McDonnell Douglas DC-9-82 OH-LMN C/N 49150/1087 1983–2000 Myöhemmin liisattuna Finnairilla,
myyty Meksikoon
2000 [46][99]
30. McDonnell Douglas DC-9-82 OH-LMO C/N 49151/10889 1983–2001 Myöhemmin liisattuna Finnairilla,
myyty Ruotsiin
2001 [46][100]
31. McDonnell Douglas DC-9-82 OH-LMP C/N 49152/1089 1983–2002 Myyty Ruotsiin 2002 [46][101]
32. McDonnell Douglas DC-9-83 SE-DHB 1988–1989 Liisattuna Ruotsista [102]
33. McDonnell Douglas DC-9-82 OH-LMT C/N 49877/1594 1989–2002 Myyty Meksikoon 2002 [46][103]
34. McDonnell Douglas DC-9-83 OH-LMU C/N 49741/1630 1989–2001 Aluksi liisattuna Finnairilla,
myyty Yhdysvaltoihin
2001 [46][104]
35. McDonnell Douglas DC-9-83 OH-LMV C/N 49904/1680 1990–1993
1994–2001
Aluksi liisattuna Finnairilla,
liisattuna Yhdistyneeseen kuningaskuntaan 1993–1994,
myyty Yhdysvaltoihin
2001 [46][105]
36. McDonnell Douglas DC-9-82 OH-LMW C/N 49905/1767 1990–2005 Aluksi liisattuna Finnairilla,
myyty Yhdysvaltoihin
2005 [46][106]
37. McDonnell Douglas DC-9-82 OH-LMX C/N 49906/1786 1990–2006 Aluksi ja lopuksi liisattuna Finnairilla,
myyty Espanjaan
2006 [46][107]
38. McDonnell Douglas DC-9-82 OH-LMY C/N 53244/1901 1991–2006 Liisattuna Finnairilla,
myyty Ruotsiin
2006 [46][108]
39. McDonnell Douglas DC-9-82 OH-LMZ C/N 53246/1918 1991–2005 Liisattuna Finnairilla,
myyty Ruotsiin
2005 [46][109]
40. McDonnell Douglas DC-9-82 OH-LPA C/N 49900/1765 1995–2006 Liisattu Finnarille Tanskasta,
myyty Ruotsiin
2006 [46][110]
41. McDonnell Douglas DC-9-82/83 OH-LMR C/N 49284/1209 1985–2003 Myöhemmin liisattuna Finnairilla,
myyty Flying Finnille
2005 [46][111]
42. McDonnell Douglas DC-9-83 OH-LMG C/N 49625/1503 1988–2006 Aluksi liisattuna Finnairilla,
myyty Yhdysvaltoihin
2006 [46][112]
43. McDonnell Douglas DC-9-83 OH-LMS C/N 49252/1169 1985–2003 Aluksi ja lopuksi liisattuna Finnairilla,
myyty Flying Finnille
2004 [46][113]
44. McDonnell Douglas DC-9-83 OH-LPB C/N 49966/2047 1995–2006 Suurimmaksi osaksi liisattuna Finnarille Yhdysvalloista, myyty Itävaltaan 2006 [46][114]
45. McDonnell Douglas DC-9-83 OH-LPC C/N 49965/2044 1996–2006 Myyty Ruotsiin 2006 [29][115]
46. McDonnell Douglas DC-9-83 OH-LPD C/N 49710/1547 1996–2006 Liisattuna Finnairilla,
myyty Yhdysvaltoihin
2006 [29][116]
47. McDonnell Douglas DC-9-83 OH-LPE C/N 49401/1357 1996–2003 Myyty Ruotsiin 2003 [29][117]
48. McDonnell Douglas DC-9-83 OH-LPF C/N 49574/1413 1997–2004 Myyty Ruotsiin 2004 [29][118]
49. McDonnell Douglas DC-9-83 OH-LPG C/N 49708/1561 1997–2006 Liisattuna Finnairilla,
myyty Yhdysvaltoihin
2006 [29][119]
50. McDonnell Douglas DC-9-83 OH-LPH C/N 49623/1499 1996–2004 Liisattuna Finnairille Luxemburgista,
myyty Ruotsiin
2004 [29][120]
51. McDonnell Douglas DC-9-87 OH-LMA C/N 49403/1404 1987–2000 Myyty Espanjaan 2000 [46][121]
52. McDonnell Douglas DC-9-87 OH-LMB C/N 49404/1430 1988–2000 Myyty Meksikoon 2000 [46][122]
53. McDonnell Douglas DC-9-87 OH-LMC C/N 49405/1525 1988–2000 Myyty Meksikoon 2000 [46][123]
  • McDonnell Douglas DC-9-15MC -koneet (OH-LYH ja OH-LYI) olivat combi-versioita eli niissä oli iso rahtiovi ja rahtilattia.

McDonnell Douglas DC-10 ja MD-11 -kalusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Finnairin McDonnell Douglas DC-10 (N345HC/OH-LHC), joka lensi Finnairin lennolla 915, kuvattuna Pariisin Charles de Gaullen kansainvälisellä lentoasemalla vuonna 1993.
Finnairin McDonnell Douglas DC-10 OH-LHE Faron lentoasemalla Portugalissa vuonna 1991.
Finnairin McDonnell Douglas MD-11 (OH-LGB) laskeutumassa Helsinki-Vantaan lentoasemalle vuonna 2006. Koneeseen on maalattu muumihahmoja.

Finnair sai ensimmäisen McDonnell Douglas DC-10 -koneen Suomeen 4. helmikuuta 1975. Kymmenen päivää myöhemmin se suoritti ensimmäisen kaupallisen lentonsa vieden lomamatkailijoita Las Palmasiin. Liikenne Atlantin yli alkoi seuraavassa kuussa. Uusia kohteita tuli New Yorkin lisäksi muualta Yhdysvalloista ja Aasiasta. Yhtiölle oli suuri voitto, kun se 22. huhtikuuta 1983 ensimmäisenä lentoyhtiönä kykeni aloittamaan non-stop lennot Euroopasta Japaniin siten, että lisäpolttoainesäiliöiden avulla voitiin lentää tämä reitti Pohjoisnavan ja Beringin salmen kautta Tokioon.[124]

Finnairin McDonnell Douglas DC-10- ja McDonnell Douglas MD-11 -kalusto
No. Tyyppi Rekisteri-
tunnus
Sarja-
numero
Nimi Finnairin käytössä Lisätietoja Poistettu
Suomen
rekisteristä
Viitteet
1. McDonnell Douglas DC-10-30 OH-LHA C/N 47956/181 Iso-Antti 1975–1996 Myöhemmin liisattu Ranskaan 1996 [23]
2. McDonnell Douglas DC-10-30 OH-LHB C/N 47957/201 1975–1995 Myöhemmin liisattu Ranskaan 1995 [23]
3. McDonnell Douglas DC-10-30ER N345HC
(OH-LHC)
C/N 48265/345 1981–1995 Liisattuna Yhdysvalloista, palautettu sinne 1995 [23]
4. McDonnell Douglas DC-10-30 OH-LHD C/N 47865/135 1983–1994 Myöhemmin liisattu Ranskaan 1994 [23]
5. McDonnell Douglas DC-10-30 OH-LHE C/N 46978/256 1988–1994 Liisattu Luxemburgista 1994 [23]
6. McDonnell Douglas MD-11 OH-LGA C/N 48449/455 Olga 1990–2009 Myyty Yhdysvaltoihin
World Airwaysille
2009 [23][125]
7. McDonnell Douglas MD-11 OH-LGB C/N 48450/479 1991–2010 Myyty Yhdysvaltoihin
World Airwaysille
2010 [23][126]
8. McDonnell Douglas MD-11 OH-LGC C/N 48512/529 1993–2013 Myyty Nordic Global Airlinesille 2013 [23][127]
9. McDonnell Douglas MD-11 OH-LGD C/N 48513/564 1994–2011 Myyty Nordic Global Airlinesille 2011 [23][128]
10. McDonnell Douglas MD-11 OH-LGE C/N 48780/624 2003–2009 Ostettu Sabenalta
myyty Ethiopian Airlinesille
2009 [23][129]
11. McDonnell Douglas MD-11 OH-LGF C/N 48766/600 2004–2010 Myyty Cargoitalialle 2010 [23][130]
12. McDonnell Douglas MD-11 OH-LGG C/N 48753/608 2005–2010 Ostettu Varigilta,
myyty Federal Expressille
2010 [23][131]
  • Koneen MD-11 OH-LGA kohdalla järjestettiin Finnairin sisällä virallinen nimikilpailu ja nimeksi valittiin OLGA, mutta ko. nimeä ei kirjoitettu koneen kylkeen. Myös muille koneille annettiin henkilökunnan puolesta lempinimet: OH-LGB = “Gorba”, OH-LGC = “Clinton”, OH-LGD = “Dolly” ja OH-LGG = “Gigantti”.
  • OH-LGC ja OH-LGD olivat käytössä myös puhtaina rahtiversioina. Tuolloin niiden tyyppimerkintä oli McDonnell Douglas MD11F.

Finnair Cargon Boeing 737 -kalusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Finnair Cargon Boeing 737-210C -rahtilentokone (TF-ABJ) Lontoo-Heathrown lentoasemalla.
Finnairin Boeing 737 -kalusto
No. Tyyppi Rekisteri-
tunnus
Sarja-
numero
Finnairin käytössä Lisätietoja Poistettu
Suomen
rekisteristä
Viitteet
1. Boeing 737-210C TF-ABJ 1989–1993 Liisattuna Islannista [132]
2. Boeing 737-205C TF-ABT 1992–1993 Liisattuna Islannista [133]
  • Finnairin Boeing 737-koneet lensivät ainoastaan rahtia.

Airbus A300 -kalusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karairin Airbus A300.

Airbus A300 -koneet edustivat ensimmäistä eurooppalaista laajarunkokonetta, joka suunniteltiin kilpailemaan Boeingin, McDonnell Douglasin ja Lockheedin laajarunkokoneiden (Boeing 747, McDonnell-Douglas DC-10, Lockheed TriStar) kanssa mutta joka oli näiden koneita aavistuksen pienempi.

Karairin koneet oli rakennettu vuonna 1984, mutta ne lojuivat käyttämättöminä eräällä Pohjois-Saksan kentällä. Finnair kiinnostui niistä, ja se vuokrasi ne käyttöönsä eräältä saksalaiselta sijoitusyhtiöltä vuonna 1986, ja ne siirrettiin Karairille, tuon yhtiön ollessa jo Finnairin hallinnassa. Nämä koneet tulivat korvaamaan yhtiön vanhemmat Douglas DC-8 -koneet. Niiden ulkoasun suunnitteli graafikko Erik Bruun, joka oli Karairin “hovitaiteilija”, joskin rekisteritunnukset heijastavat Finnairin omistusta.

OH-LAA teki ensimmäisen kaupallisen lentonsa 17. joulukuuta 1986. Se suuntautui Helsingistä Kanarian saarille siten, että reitti oli Helsinki – Arrecife, LanzaroteLas Palmas. Seuraavassa kuussa Helsinkiin iskivät hirmupakkaset, kun lämpötila painui alle –30°C:n pitkäksi aikaa. Finnairin DC-10 -koneet “hyytyivät omiin hydraulinesteisiinsä”, mutta Airbus-lentäjät nauroivat, kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. He eivät edes pitäneet villatakkeja yllään ohjaamossa, kuten DC-9 lentäjät olivat pakotettuja tekemään.

Koneilla lennettiin tilauslentoja Kanarian saarille ja Välimeren alueelle sekä Karairin että Finnairin nimissä mutta myös Finnairin reittilentoja silloin, kun suuremmalle kapasiteetille oli tarvetta lyhyillä ja keskipitkillä reiteillä. Koneet siirrettiin Finnairin väreihin vuonna 1992. Vuonna 1997 Finnair osti ne omistukseensa, tarkoituksena päästä niistä nopeammin eroon, sillä vuokrasopimus olisi jatkunut vuoteen 2002 saakka. Vuosina 1998–2002 koneet olivat englantilaisen Foyle Airin omistuksessa ja käytössä, mutta ne palasivat Finnairille vielä vuosiksi 2002–2004, minkä jälkeen ne myytiin turkkilaiselle MNG Airlinesille.[134][135]

Finnairin Airbus A300 -kalusto
No. Tyyppi Rekisteri-
tunnus
Sarja-
numero
Finnairin käytössä Lisätietoja Poistettu
Suomen
rekisteristä
Viitteet
1. Airbus A300B4-203FF OH-LAA C/N 299 1986–1998 Karairilla 1986–1994
Finnairin käyttöön 1994–1998
2002–2004
1998 [11][134]
2. Airbus A300B4-203FF OH-LAB C/N 302 1987–1998 Karairilla 1986–1994
Finnairin käyttöön 1994–1998
2002–2004
1998 [11][134]

Boeing 757 -kalusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Finnairin Boeing 757-200 (OH-LBR) vanhassa värityksessä laskeutumassa Lanzarotelle.
Finnairin Boeing 757-200 (OH-LBT) laskeutumassa Korfun lentoasemalle vuonna 2012.

Boeing 757 -koneet hankittiin Finnairille korvaamaan vanhemmat Airbus A300 -koneet. Niillä lennettiin lähinnä tilauslentoja, mm. Kanarialle, Välimerelle, Lähi-itään, Intiaan, ja niillä pystyi lentämään myös yli Atlantinkin.[136]

Finnairin Boeing 757 -kalusto
No. Tyyppi Rekisteri-
tunnus
Sarja-
numero
Finnairin käytössä Lisätietoja Poistettu
Suomen
rekisteristä
Viitteet
1. Boeing 757-2Q8 OH-LBO C/O 28172/772 1997–2013 Palautettiin vuokraajalle 2013 [11][137]
2. Boeing 757-2Q8 OH-LBR C/N 28167/775 1997–2013 Palautettiin vuokraajalle 2013 [11][138]
3. Boeing 757-2Q8 OH-LBS C/N 27623/792 1998–2006
2007–2014
Vuokralla Excel Airwaysille 2006–2007, palautettiin vuokraajalle 2014 [11][139]
4. Boeing 757-2Q8 OH-LBT C/N 28170/801 1998–2014 Vuokralla Air Europelle 2007,
palautettiin vuokraajalle
2014 [11][140]
5. Boeing 757-2Q8 OH-LBU C/N 29377/857 1999–2010 Palautettiin vuokraajalle 2010 [11][141]
6. Boeing 757-2Q8 OH-LBV C/N 30043/1006 2002–2010 Palautettiin vuokraajalle 2010 [142]
7. Boeing 757-2Q8 OH-LBX C/N 29382/1010 2002–2010 Palautettiin vuokraajalle 2010 [143]

Airbus A320 -perheen kalusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Finnairin Airbus A320 OH-LXE Innsbruckin lentoasemalla vuonna 2010.
Finnairin Airbus A320 -perheen kalusto
No. Tyyppi Rekisteri-
tunnus
Sarja-
numero
Finnairin käytössä Lisätietoja Poistettu
Suomen
rekisteristä
Viitteet
1. Airbus A319-112 OH-LVE C/N 1791 2002–2013 Myyty Myanmariin 2013 [51][144]
2. Airbus A319-112 OH-LVF C/N 1808 2002–2012 Palautettu vuokraajalle 2012 [145]
3. Airbus A319-112 OH-LVG C/N 1916 2003–2017 Palautettu vuokraajalle 2017 [146]
4. Airbus A320-214 OH-LXE C/N 1678 2002–2012 Myyty Austrian Airlinesille 2012 [147]
5. Airbus A320-214 OH-LXG C/N 1735 2002–2012 Myyty Austrian Airlinesille 2012 [148]

Embraer 170 -kalusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Finnairin Embraer 170 OH-LEG Manchesterin lentoasemalla vuonna 2005.
Finnairin käytössä olleet Embraer 170/190 -koneet
No. Tyyppi Rekisteri-
tunnus
Sarja-
numero
Finnairin käytössä Lisätietoja Poistettu
Suomen
rekisteristä
Viitteet
1. Embraer ERJ-170-100 STD OH-LEE C/N 17000093 2005–2012 Myyty Estonian Airille 2012 [149]
2. Embraer ERJ-170-100 STD OH-LEF C/N 17000106 2005–2012 Myyty Estonian Airille 2012 [150]
3. Embraer ERJ-170-100 STD OH-LEG C/N 17000107 2005–2012 Myyty Estonian Airille 2012 [151]
4. Embraer ERJ-170-100 STD OH-LEH C/N 17000112 2005–2012 Myyty Estonian Airille 2012 [152]
5. Embraer ERJ-170-100 STD OH-LEL C/N 17000139 2006–2013 Myyty Meksikoon 2013 [153]
6. Embraer ERJ-170-100 STD OH-LEM C/N 17000141 2006–2010 Myyty Kenya Airwaysille 2010 [154]
7. Embraer ERJ-170-100 STD OH-LEN C/N 17000146 2006–2010 Myyty Kenya Airwaysille 2010 [155]
8. Embraer ERJ-170-100 STD OH-LEO C/N 17000150 2006–2011 Myyty Itävaltaan 2011 [156]

Airbus A340 -kalusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Finnairin Airbus A340 -kone Unikko-kuosissa
Finnairin Airbus A340-300-kone laskeutumassa Bangkokin Suvarnabhumin kansainväliselle lentoasemalle vuonna 2011.
Finnairin Airbus A340 -kalusto
No. Tyyppi Rekisteri-
tunnus
Sarja-
numero
Finnairin käytössä Lisätietoja Poistettu
Suomen
rekisteristä
Viitteet
1. Airbus A340-311 OH-LQA C/N 58 2006–2016 Ostettu Virgin Atlanticilta,
varastossa
2016 [157]
2. Airbus A340-313 OH-LQB C/N 835 2006–2017 Myyty Air Belgiumille 2017 [158][159]
3. Airbus A340-313 OH-LQC C/N 844 2007–2018 Myyty Air Belgiumille 2018 [160]
4. Airbus A340-313 OH-LQD C/N 921 2008–2018 Myyty Air Belgiumille,
varastossa
2018 [161]
5. Airbus A340-313 OH-LQE C/N 938 2008–2018 Myyty Air Belgiumille,
varastossa
2018 [162]
6. Airbus A340-313 OH-LQF C/N 168 2010–2015 Ostettu Air Francelta,
romutettu
2015 [163]
7. Airbus A340-313X OH-LQG C/N 174 2011–2015 Ostettu Air Francelta,
romutettu
2015 [164][165]

Finnairin nykyinen kalusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Nykyinen kalusto on listattu tässä pienimmistä koneista isoimpiin. Seuraavana kriteerinä on käyttöönottovuosi ja sen jälkeen rekisteritunnus.

Potkurikoneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ATR 72-kalusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Flyben ATR-72 OH-ATG nousussa Helsinki-Vantaan lentoasemalla vuonna 2014.
Aero Oy:n, myöhemmin Finnairin historiallinen lentokalusto
No. Tyyppi Rekisteri-
tunnus
Sarja-
numero
Rakennettu Finnairin käytössä Lisätietoja Viitteet
1. ATR72-212A OH-ATF 2007 2011– [166][167]
2. ATR72-212A OH-ATG 2007 2011– [166][168]
3. ATR 72-500 (ATR72-212A) OH-ATH 2007 2011– [166][169][170]
4. ATR72-212A OH-ATI 2008 2011– [166][171]
5. ATR72-212A OH-ATJ 2008 2011– [166][172]
6. ATR72-212A OH-ATK 2009 2011– [166][173]
7. ATR72-212A OH-ATL 2009 2011– [166][174]
8. ATR 72-500 (ATR72-212A) OH-ATM 2011 2011– [166][170][175]
9. ATR 72-500 (ATR72-212A) OH-ATN 2011 2011– [166][170][176]
10. ATR72-212A OH-ATO 2011 2011– [166][177]
11. ATR72-212A OH-ATP 2012 2012– [166][178]
  • ATR-72-500 koneista OH-ATF – OH-ATN olivat alun perin Finncomm Airlinesin, jonka käytössä ne olivat vuosina 2007–2011. Ne oli hankittu uusina. Finnair osti vuonna kyseisen yhtiön vuonna 2011, josta lähtien ne ovat operoineet Finnairin reittejä, ensin Flybe Nordicin ja sitten siitä muodostetun NORRAn eli Nordic Regional Airlinesin operoimina. Viimeksi mainitun emoyhtiö on Finnair. Näiden koneiden on Finnair itse ilmoittanut kuuluvan laivastoonsa. Koneet OH-ATO – OH-ATP on hankittu Flybe Nordicille uusina koneina vuosina 2011 ja 2012.[166]
  • ATR 72-500 -koneet olivat alun perin ATR72-212A-mallisia, mutta ne on modifioitu jälkeenpäin, niin että on ainakin vaihdettu uudet moottorit ja lisätty kantavuutta.

Suihkukoneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Embraer 170- ja 190-kalusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Finnairin Embraer 170/190 OH-LEI nousussa Helsinki-Vantaan lentoasemalla vuonna 2014.
Finnairin Embraer 170/190 OH-LEI vuonna 2014.
Aero Oy:n, myöhemmin Finnairin historiallinen lentokalusto
No. Tyyppi Rekisteri-
tunnus
Sarja-
numero
Rakennettu Finnairin käytössä Lisätietoja Viitteet
1. Embraer ERJ-170-100 STD OH-LEI C/N 17000120 2006– [166][179]
2. Embraer ERJ-170-100 STD OH-LEK C/N 17000127 2006– [166][180]
3. Embraer ERJ-190-100 LR OH-LKE C/N 19000059 2006 2006– [166][181]
4. Embraer ERJ-190-100 LR OH-LKF C/N 19000066 2007 2007– [166][182]
5. Embraer ERJ-190-100 LR OH-LKG C/N 19000079 2007 2007– [166][183]
6. Embraer ERJ-190-100 LR OH-LKH C/N 19000086 2007 2007– [166][184]
7. Embraer ERJ-190-100 LR OH-LKI C/N 19000117 2007 2007– [166][185]
8. Embraer ERJ-190-100 LR OH-LKK C/N 19000127 2007 2007– [166][186]
9. Embraer ERJ-190-100 LR OH-LKL C/N 19000153 2008 2008– [166][187]
10. Embraer ERJ-190-100 LR OH-LKM C/N 19000160 2008 2008– [166][188]
11. Embraer ERJ-190-100 LR OH-LKN C/N 19000252 2009 2009– [166][189]
12. Embraer ERJ-190-100 LR OH-LKO C/N 19000267 2009 2009– [166][190]
13. Embraer ERJ-190-100 LR OH-LKP C/N 19000416 2011 2011– [166][191]
14. Embraer ERJ-190-100 LR OH-LKR C/N 19000436 2011 2011– [166][192]

Airbus A319 -kalusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Finnairin Airbus A319 Zürichin lentoasemalla vuonna 2015.
Finnairin Airbus A319 -kalusto
No. Tyyppi Rekisteri-
tunnus
Sarja-
numero
Rakennettu Finnairin käytössä Lisätietoja Viitteet
1. Airbus A319-112 OH-LVA C/N 1073 1999 1999– [51][166][193]
2. Airbus A319-112 OH-LVB C/N 1107 1999 1999– [51][166][194]
3. Airbus A319-112 OH-LVC C/N 1309 2000 2000– [51][166][195]
4. Airbus A319-112 OH-LVD C/N 1352 2000 2000– [51][166][196]
5. Airbus A319-112 OH-LVH C/N 1184 2000 2002– [166][197]
6. Airbus A319-112 OH-LVI C/N 1364 2000 2003– [166][198]
7. Airbus A319-112 OH-LVK C/N 2124 2004 2004– [166][199]
8. Airbus A319-112 OH-LVL C/N 2266 2004 2004– [166][200]

Airbus A320 -kalusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Finnairin Airbus A320 OH-LXD joulumaalauksessa vuonna 2018.
Finnairin Airbus A320 -kalusto
No. Tyyppi Rekisteri-
tunnus
Sarja-
numero
Rakennettu Finnairin käytössä Lisätietoja Viitteet
1. Airbus A320-214 OH-LXA C/N 1405 2001 2001– [51][166][201]
2. Airbus A320-214 OH-LXB C/N 1470 2001 2001– [51][166][202]
3. Airbus A320-214 OH-LXC C/N 1544 2001 2001– [51][166][203]
4. Airbus A320-214 OH-LXD C/N 1588 2001 2001– [166][204]
5. Airbus A320-214 OH-LXF C/N 1712 2002 2002– [166][205]
6. Airbus A320-214 OH-LXH C/N 1913 2002 2003– [166][206]
7. Airbus A320-214 OH-LXI C/N 1989 2002 2003– [166][207]
8. Airbus A320-214 OH-LXK C/N 2065 2003 2003– [166][208]
9. Airbus A320-214 OH-LXL C/N 2146 2003 2003– [166][209]
10. Airbus A320-214 OH-LXM C/N 2154 2004 2004– [166][210]

Airbus A321 -kalusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Finnairin Airbus A321-231 OH-LZG uusissa väreissä.
Finnair Airbus A321 OH-LZA Faron lentoasemalla Portugalissa vuonna 2014.
Finnairin Airbus A321 -kalusto
No. Tyyppi Rekisteri-
tunnus
Sarja-
numero
Rakennettu Finnairin käytössä Lisätietoja Viitteet
1. Airbus A321-211 OH-LZA C/N 941 1999 1999– [92][166][211]
2. Airbus A321-211 OH-LZB C/N 961 1999 1999– [92][166][212]
3. Airbus A321-211 OH-LZC C/N 1185 2000 2000– [92][166][213]
4. Airbus A321-211 OH-LZD C/N 1241 2000 2000– [92][166][214]
5. Airbus A321-211 OH-LZE C/N 1978 2003 2003– [166][215]
6. Airbus A321-211 OH-LZF C/N 2208 2004 2004– [166][216]
7. Airbus A321-231 OH-LZG C/N 5758 2013 2013– [166][217][218]
8. Airbus A321-231 OH-LZH C/N 5803 2013 2013– [166][219][220]
9. Airbus A321-231 OH-LZI C/N 5922 2013 2013– [166][221][222]
10. Airbus A321-231 OH-LZK C/N 5961 2014 2014– [166][223][224]
11. Airbus A321-231 OH-LZL C/N 6083 2014 2014– [166][225][226]
12. Airbus A321-231 OH-LZM C/N 7552 2017 2017– [166][227][228]
13. Airbus A321-231 OH-LZN C/N 7570 2017 2017– [166][229][230]
14. Airbus A321-231 OH-LZO C/N 7611 2017 2017– [166][231][232]
15. Airbus A321-231 OH-LZP C/N 7661 2017 2017– [166][233][234]
16. Airbus A321-231 OH-LZR C/N 7981 2017 2017– [166][235][236]
17. Airbus A321-231 OH-LZS C/N 8069 2017 2017– [166][237][238]
18. Airbus A321-231 OH-LZT C/N 8041 2017 2017– [166][239][240]
19. Airbus A321-231 OH-LZU C/N 8401 2018 2018– [166][241][242]

Airbus A330 -kalusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Finnairin Airbus A330 nousussa Pekingissä vuonna 2014, maalattuna Marimekon kuosiin.
Finnairin Airbus A330 -kalusto
No. Tyyppi Rekisteri-
tunnus
Sarja-
numero
Rakennettu Finnairin käytössä Lisätietoja Viitteet
1. Airbus A330-302E OH-LTM C/N 994 2009 2009– [166][243]
2. Airbus A330-302E OH-LTN C/N 1007 2009 2009– [166][244]
3. Airbus A330-302E OH-LTO C/N 1013 2009 2009– [166][245]
4. Airbus A330-302E OH-LTP C/N 1023 2009 2009– [166][246]
5. Airbus A330-302E OH-LTR C/N 1067 2009 2009– [166][247]
6. Airbus A330-302E OH-LTS C/N 1078 2010 2010– [166][248]
7. Airbus A330-302X OH-LTT C/N 1088 2010 2010– [166][249][250]
8. Airbus A330-302X OH-LTU C/N 1173 2010 2010– [166][250][251]

Airbus A350 -kalusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Finnairin ensimmäinen Airbus A350, OH-LWA, saapuu ensimmäistä kertaa Helsinki-Vantaan lentoasemalle 7.10.2015.

Finnair sai ensimmäisen A350-koneen käyttöönsä 8.10.2015.[252] Koneita on toimitettu sille 16 kappaletta, ja laivasto tulee täydentymään niin, että koneita tulee olemaan kaikkiaan 19 kappaletta.[253][254]

Finnairin Airbus A350 OH-LWB laskeutumassa Hongkongin lentoasemalle vuonna 2018.
Finnairin Airbus A350 -kalusto
No. Tyyppi Rekisteri-
tunnus
Sarja-
numero
Rakennettu Finnairin käytössä Lisätietoja Viitteet
1. Airbus A350-941 OH-LWA C/N 18 2015 2015– [166][252][255]
2. Airbus A350-941 OH-LWB C/N 19 2015 2015– [166][256]
3. Airbus A350-941 OH-LWC C/N 20 2015 2015– [166][257]
4. Airbus A350-941 OH-LWD C/N 22 2016 2016– [166][258]
5. Airbus A350-941 OH-LWE C/N 23 2016 2016– [166][259]
6. Airbus A350-941 OH-LWF C/N 28 2016 2016– [166][260]
7. Airbus A350-941 OH-LWG C/N 51 2016 2016– [166][261]
8. Airbus A350-941 OH-LWH C/N 97 2017 2017– [166][262]
9. Airbus A350-941 OH-LWI C/N 104 2017 2017– [166][263]
10. Airbus A350-941 OH-LWK C/N 113 2017 2017– [166][264]
11. Airbus A350-941 OH-LWL C/N 134 2017 2017– [166][265]
12. Airbus A350-941 OH-LWM C/N 264 2018 2018– [166][266]
13. Airbus A350-941 OH-LWN C/N 273 2019 2019– [166][267]
14. Airbus A350-941 OH-LWO C/N 300 2019 2019– [166][268]
15. Airbus A350-941 OH-LWP C/N 392 2020 2020– [166]
16. Airbus A350-941 OH-LWR C/N 413 2020 2020– [166]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Haapavaara, Heikki: Aika lentää. Finnair 75. Finnair Oyj, 1998. ISBN 951-98041-0-2.
  • Tuomo T. Mäkinen & Eino Ritaranta: Finnish Civil Aircraft 1926–2000. Helsinki: Koala-Kustannus, 2001. ISBN 952-5186-11-3. (englanniksi)
  • Tervonen, Ismo: Veljekset Karhumäki — Suomen ilmailun pioneereina 1924–1956. Apali, 2002. ISBN 952-5026-25-6.
  • Tervonen, Ismo: Kar-Air — tilauslentoliikenteen edelläkävijänä 1957–1980. Apali, 2004. ISBN 952-5026-40-X.
  • Tervonen, Ismo: Karair — matkustajalentoliikenteen perinteiden vaalijana 1980–1996. Apali, 2007. ISBN 952-5026-64-1.


Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tuomo T. Mäkinen & Eino Ritaranta 2001.
  2. Planespotters.net planesportters.net. Viitattu 04.03.2019.
  3. rzjets.net rzjets.net. Viitattu 30.10.2019. en
  4. a b Mäkinen & Ritaranta 2001, s. 39.
  5. Wegg 1983, s. 111.
  6. Haapavaara 1998. s. 43.
  7. Haapavaara 1998, s. 7–15, 20.
  8. Haapavaara 1998, s. 23–24, 27.
  9. a b c d e f g h i Mäkinen & Ritaranta 2001, s. 10.
  10. a b Mäkinen & Ritaranta 2001, s. 13.
  11. a b c d e f g h i j k l Mäkinen & Ritaranta 2001, s. 67.
  12. Haapavaara 1998, s. 24.
  13. Haapavaara 1998, s. 31.
  14. Mäkinen & Ritaranta 2001, s. 18.
  15. Mäkinen & Ritaranta 2001, s. 19.
  16. Tervonen 2002, s. 212.
  17. Tervonen 2002, s. 213.
  18. Haapavaara 1998, s. 27.
  19. Haapavaara 1998, s. 29–30.
  20. Haapavaara 1998, s. 39–41.
  21. a b Mäkinen & Ritaranta 2001, s. 51.
  22. Mäkinen & Ritaranta 2001, s. 67–68.
  23. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab Mäkinen & Ritaranta 2001, s. 68.
  24. a b Convair CV 440 Metropolitan ilmailumuseot.fi. Ilmailumuseot.fi. Viitattu 30.10.2019.
  25. Elina Yli-Ojanperä: eron uusi Convair 440 Metropolitan -kone yle.fi. 02.05.2007/26.03.2015. yle. Viitattu 30.10.2019.
  26. Convair 340/440 Metropolitan (OH-LRB) https://izi.travel/. Viitattu 30.10.2019.
  27. Tervonen 2004, s. 18.
  28. Haapavaara 1998, s. 43, 56, 74.
  29. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x Mäkinen & Ritaranta 2001, s. 70.
  30. a b Mäkinen & Ritaranta 2001, s. 101.
  31. Tervonen 2004, s. 94–95, 215.
  32. Tervonen 2004, s. 94–96, 216.
  33. Suihkukone olisi vastaavassa tilanteessa syttynyt tuleen. Helsingin Sanomat, 23. elokuuta 1963. Artikkelin verkkoversio.
  34. Tervonen 2004, s. 61.
  35. Tervonen 2004, s. 61.
  36. a b Mäkinen & Ritaranta 2000, s. 65.
  37. Tervonen 2004, s. 219.
  38. Tervonen 2007, s. 190.
  39. Haapavaara 1998, s. 77
  40. Tervonen 2004, s. 65
  41. Tervonen 2004, s. 112.
  42. Tervonen 2007, s. 9, 190.
  43. Tervonen 2004, s. 220.
  44. Tervonen 2004, s. 219.
  45. http://www.aviastar.org/air/holland/fokker_f-27.php
  46. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab Mäkinen & Ritaranta 2001, s. 69.
  47. Tervonen 2007, s. 81, 90.
  48. Tervonen 2007, s. 101.
  49. LY-OOV DOT LT ATR 42-300(F) Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  50. F-GHPS Air Guyane ATR 42-300 Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  51. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab Mäkinen & Ritaranta 2001, s. 71.
  52. Tervonen 2007, 136.
  53. Tervonen 2007, s. 90, 93, 98, 199.
  54. Tervonen 2007, 101.
  55. Tervonen 2007, 135, 161.
  56. Tervonen 2007, s. 199.
  57. a b c d e f g h i Mäkinen & Ritaranta 2001, s. 66.
  58. a b c d e f Tervonen 2004, s. 210–226, Tervonen 2007, s. 199–202.
  59. EI-REJ ASL Airlines Ireland ATR 72-201(F) Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  60. YU-ALS JAT Airways ATR 72-201 Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  61. OY-RUR Danish Air Transport (DAT) ATR 72-201 Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  62. OY-RUD Danish Air Transport (DAT) ATR 72-201 Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  63. VP-BYW UTair Aviation ATR 72-201 Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  64. EI-SLJ ASL Airlines Ireland ATR 72-201(F) Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  65. LY-MCA DOT LT ATR 72-201 Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  66. VP-BYX UTair Aviation ATR 72-201 Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  67. VP-BYZ UTair Aviation ATR 72-201 Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  68. Tervonen 2007, 175.
  69. Tervonen 2007, s. 148–149.
  70. a b c Mäkinen & Ritaranta 2001, s. 52.
  71. a b c d e Mäkinen & Ritaranta 2001, s. 53.
  72. a b Mäkinen & Ritaranta 2000, s. 16.
  73. a b c Mäkinen & Ritaranta 2000, s. 18.
  74. a b Mäkinen & Ritaranta 2000, s. 20.
  75. Mäkinen & Ritaranta 2000, s. 51.
  76. Mäkinen & Ritaranta 2000, s. 66.
  77. Haapavaara 1998, s. 44, 46, 55, 59.
  78. Haapavaara 1998, s. 59.
  79. Haapavaara 1998, s. 27, 83.
  80. Haapavaara 1998, s. 70–71.
  81. Tervonen 2007, 210.
  82. Tervonen 2007, s. 30, 34, 48, 68–70, 194.
  83. Haapavaara 1998, s. 52.
  84. Haapavaara 1998, s. 65.
  85. OH-LYH planelogger.com. Viitattu 9.5.2019. (englanniksi)
  86. OH-LYI planelogger.com. Viitattu 9.5.2019. (englanniksi)
  87. UR-CCT UM Air - Ukrainian-Mediterranean Airlines McDonnell Douglas DC-9-51 Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  88. UR-CCR UM Air - Ukrainian-Mediterranean Airlines McDonnell Douglas DC-9-51 Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  89. UR-CCS UM Air - Ukrainian-Mediterranean Airlines McDonnell Douglas DC-9-51 Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  90. YV136T Aeropostal McDonnell Douglas DC-9-51 Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  91. YV137T Aeropostal McDonnell Douglas DC-9-51 Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  92. a b c d e f g h i Mäkinen & Ritaranta 2001, s. 72.
  93. UR-CBV Khors Aircompany McDonnell Douglas DC-9-51 Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  94. UR-CBY UM Air - Ukrainian-Mediterranean Airlines McDonnell Douglas DC-9-51 Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  95. 4L-GNL Georgian National Airlines McDonnell Douglas DC-9-51 Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  96. TG-ALE Tikal Jets McDonnell Douglas DC-9-51 Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  97. ZS-OPL Aerotech Aviation McDonnell Douglas DC-9-51 Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  98. N411NV Allegiant Air McDonnell Douglas MD-83 (DC-9-83) Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  99. N491SH Sunrise Asset Management McDonnell Douglas MD-82 (DC-9-82) Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  100. SE-RDR Norwegian Air Shuttle McDonnell Douglas MD-82 (DC-9-82) Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  101. SE-RBE Norwegian Air Shuttle McDonnell Douglas MD-82 (DC-9-82) Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  102. N597SH Sky Holding Company McDonnell Douglas MD-83 (DC-9-83) Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  103. N977PG Pegasus Aviation McDonnell Douglas MD-82 (DC-9-82) Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  104. HI992 PAWA Dominicana McDonnell Douglas MD-83 (DC-9-83) Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  105. HI-990 PAWA Dominicana McDonnell Douglas MD-83 (DC-9-83) Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  106. ZS-TOG Global Aviation McDonnell Douglas MD-82 (DC-9-82) Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  107. LV-BGZ Austral Líneas Aéreas McDonnell Douglas MD-83 (DC-9-83) Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  108. N407NV Allegiant Air McDonnell Douglas MD-83 (DC-9-83) Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  109. N408NV Allegiant Air McDonnell Douglas MD-83 (DC-9-83) Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  110. N406NV Allegiant Air McDonnell Douglas MD-83 (DC-9-83) Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  111. LV-BAY Andes Líneas Aéreas McDonnell Douglas MD-83 (DC-9-83) Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  112. N880GA Allegiant Air McDonnell Douglas MD-83 (DC-9-83) Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  113. LV-ARF Andes Líneas Aéreas McDonnell Douglas MD-83 (DC-9-83) Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  114. ZS-SKB 1Time McDonnell Douglas MD-83 (DC-9-83) Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  115. N410NV Allegiant Air McDonnell Douglas MD-83 (DC-9-83) Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  116. N883GA Allegiant Air McDonnell Douglas MD-83 (DC-9-83) Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  117. N884GA Allegiant Air McDonnell Douglas MD-83 (DC-9-83) Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  118. N409NV Allegiant Air McDonnell Douglas MD-83 (DC-9-83) Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  119. N881GA Allegiant Air McDonnell Douglas MD-83 (DC-9-83) Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  120. N405NV Allegiant Air McDonnell Douglas MD-83 (DC-9-83) Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  121. OY-JRU Danish Air Transport (DAT) McDonnell Douglas MD-87 (DC-9-87) Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  122. N987AK Bank of Utah McDonnell Douglas MD-87 (DC-9-87) Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  123. N205AM Sunrise Asset Management McDonnell Douglas MD-87 (DC-9-87) Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  124. Haapavaara 1998, s. 90.
  125. N270WA World Airways McDonnell Douglas MD-11 Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  126. N269WA World Airways McDonnell Douglas MD-11 Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  127. N512JN Western Global Airlines McDonnell Douglas MD-11 Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  128. N513SN Western Global Airlines McDonnell Douglas MD-11 Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  129. N545BC Boeing Capital Corporation (BCC) McDonnell Douglas MD-11 Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  130. N460BC Boeing Capital Corporation (BCC) McDonnell Douglas MD-11 Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  131. N625FE Federal Express (FedEx) McDonnell Douglas MD-11 Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  132. 9Q-CGW Lignes Aériennes Congolaises (LAC) Boeing 737-200 Planespotters.net. Viitattu 14.2.2019. (englanniksi)
  133. 9M-PMM Gading Sari Aviation Services Boeing 737-205C Planespotters.net. Viitattu 14.2.2019. (englanniksi)
  134. a b c Tervonen 2007, s. 51, 62, 64–65, 196–198.
  135. Haapavaara 1998, s. 79.
  136. Haapavaara 1998, s. 101.
  137. N903TB L-3 Communications Advanced Aviation LLC Boeing 757-2Q8(WL) Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  138. EI-LBR Aer Lingus Boeing 757-2Q8(WL) Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  139. EI-LBS Aer Lingus Boeing 757-2Q8(WL) Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  140. EI-LBT Aer Lingus Boeing 757-2Q8(WL) Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  141. VQ-BEZ Azur Air Boeing 757-2Q8(WL) Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  142. D-ALEP EAT Leipzig Boeing 757-2Q8(PCF)(WL) Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  143. VQ-BEY Azur Air Boeing 757-2Q8(WL) Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  144. XY-AGR Myanmar Airways International Airbus A319-112 Planespotters.net. Viitattu 28.2.2019. (englanniksi)
  145. E7-FBA FlyBosnia Airbus A319-112 Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  146. EP-THB Tehran Airline Airbus A319-112 Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  147. OE-LBW Austrian Airlines Airbus A320-214 Planespotters.net. Viitattu 27.2.2019. (englanniksi)
  148. OE-LBX Austrian Airlines Airbus A320-214 Planespotters.net. Viitattu 27.2.2019. (englanniksi)
  149. OE-LTK People's Viennaline ERJ-170-100 STD planesportters.net. Viitattu 06.03.2019. en
  150. ES-AEB Estonian Air ERJ-170-100 STD planesportters.net. Viitattu 06.03.2019. en
  151. XA-ALK Aeroméxico Connect Embraer ERJ-170 planesportters.net. Viitattu 06.03.2019. en
  152. XA-ALO Aeroméxico Connect Embraer ERJ-170 planesportters.net. Viitattu 06.03.2019. en
  153. XA-SAC Aeroméxico Connect Embraer ERJ-170 planesportters.net. Viitattu 06.03.2019. en
  154. XA-GAQ Aeroméxico Connect Embraer ERJ-170 planesportters.net. Viitattu 06.03.2019. en
  155. XA-GAM Aeroméxico Connect Embraer ERJ-170 planesportters.net. Viitattu 06.03.2019. en
  156. OE-LMK People's Viennaline Embraer ERJ-170 planesportters.net. Viitattu 06.03.2019. en
  157. OH-LQA Finnair Airbus A340-311 Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  158. OO-ABA Air Belgium Airbus A340-313 Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  159. OO-ABA rzjets.net. Viitattu 9.5.2019. (englanniksi)
  160. OO-ABB Air Belgium Airbus A340-313 Planespotters.net. Viitattu 1.3.2019. (englanniksi)
  161. OO-ABD Air Belgium Airbus A340-313 Planespotters.net. Viitattu 1.3.2019. (englanniksi)
  162. OO-ABE Air Belgium Airbus A340-313 Planespotters.net. Viitattu 1.3.2019. (englanniksi)
  163. N6381S Universal Asset Management Airbus A340-313 Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  164. N537SK Universal Asset Management Airbus A340-313 Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  165. OH-LQG rzjets.net. Viitattu 9.5.2019. (englanniksi)
  166. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi bj bk bl bm bn bo bp bq br bs bt bu bv bw bx by bz ca cb cc cd ce cf cg ch ci Finnair: Finnair Fleet Finnairin verkkosivut. Finnair. Viitattu 07.03.2019. en
  167. OH-ATF NORRA - Nordic Regional Airlines ATR 72 planesportters.net. Viitattu 07.03.2019. en
  168. OH-ATG NORRA - Nordic Regional Airlines ATR 72 planesportters.net. Viitattu 07.03.2019. en
  169. OH-ATH NORRA - Nordic Regional Airlines ATR 72 planesportters.net. Viitattu 07.03.2019. en
  170. a b c OH-ATE – ATP rzjets.net. Viitattu 9.5.2019. (englanniksi)
  171. OH-ATI NORRA - Nordic Regional Airlines ATR 72 planesportters.net. Viitattu 07.03.2019. en
  172. OH-ATJ NORRA - Nordic Regional Airlines ATR 72 planesportters.net. Viitattu 07.03.2019. en
  173. OH-ATK NORRA - Nordic Regional Airlines ATR 72 planesportters.net. Viitattu 07.03.2019. en
  174. OH-ATL NORRA - Nordic Regional Airlines ATR 72 planesportters.net. Viitattu 07.03.2019. en
  175. OH-ATM NORRA - Nordic Regional Airlines ATR 72 planesportters.net. Viitattu 07.03.2019. en
  176. OH-ATN NORRA - Nordic Regional Airlines ATR 72 planesportters.net. Viitattu 07.03.2019. en
  177. OH-ATO NORRA - Nordic Regional Airlines ATR 72 planesportters.net. Viitattu 07.03.2019. en
  178. OH-ATP NORRA - Nordic Regional Airlines ATR 72 planesportters.net. Viitattu 07.03.2019. en
  179. OH-LEI Finnair Embraer ERJ-170 planesportters.net. Viitattu 06.03.2019. en
  180. OH-LEK Finnair Embraer ERJ-170 planesportters.net. Viitattu 06.03.2019. en
  181. OH-LKE Finnair Embraer ERJ-190 planesportters.net. Viitattu 06.03.2019. en
  182. OH-LKF Finnair Embraer ERJ-190 planesportters.net. Viitattu 06.03.2019. en
  183. OH-LKG Finnair Embraer ERJ-190 planesportters.net. Viitattu 06.03.2019. en
  184. OH-LKH Finnair Embraer ERJ-190 planesportters.net. Viitattu 06.03.2019. en
  185. OH-LKI Finnair Embraer ERJ-190 planesportters.net. Viitattu 06.03.2019. en
  186. OH-LKK Finnair Embraer ERJ-190 planesportters.net. Viitattu 06.03.2019. en
  187. OH-LKL Finnair Embraer ERJ-190 planesportters.net. Viitattu 06.03.2019. en
  188. OH-LKM Finnair Embraer ERJ-190 planesportters.net. Viitattu 06.03.2019. en
  189. OH-LKN Finnair Embraer ERJ-190 planesportters.net. Viitattu 06.03.2019. en
  190. OH-LKO Finnair Embraer ERJ-190 planesportters.net. Viitattu 06.03.2019. en
  191. OH-LKP Finnair Embraer ERJ-190 planesportters.net. Viitattu 06.03.2019. en
  192. OH-LKR Finnair Embraer ERJ-190 planesportters.net. Viitattu 06.03.2019. en
  193. OH-LVA Finnair Airbus A319-100 Planespotters.net. Viitattu 28.2.2019. (englanniksi)
  194. OH-LVB Finnair Airbus A319-100 Planespotters.net. Viitattu 28.2.2019. (englanniksi)
  195. OH-LVC Finnair Airbus A319-100 Planespotters.net. Viitattu 28.2.2019. (englanniksi)
  196. OH-LVD Finnair Airbus A319-100 Planespotters.net. Viitattu 28.2.2019. (englanniksi)
  197. OH-LVH Finnair Airbus A319-100 Planespotters.net. Viitattu 27.2.2019. (englanniksi)
  198. OH-LVI Finnair Airbus A319-100 Planespotters.net. Viitattu 27.2.2019. (englanniksi)
  199. OH-LVK Finnair Airbus A319-100 Planespotters.net. Viitattu 27.2.2019. (englanniksi)
  200. OH-LVL Finnair Airbus A319-100 Planespotters.net. Viitattu 27.2.2019. (englanniksi)
  201. OH-LXA Finnair Airbus A320-200 Planespotters.net. Viitattu 28.2.2019. (englanniksi)
  202. OH-LXB Finnair Airbus A320-200 Planespotters.net. Viitattu 28.2.2019. (englanniksi)
  203. OH-LXC Finnair Airbus A320-200 Planespotters.net. Viitattu 28.2.2019. (englanniksi)
  204. OH-LXD Finnair Airbus A320-200 Planespotters.net. Viitattu 27.2.2019. (englanniksi)
  205. OH-LXF Finnair Airbus A320-200 Planespotters.net. Viitattu 27.2.2019. (englanniksi)
  206. OH-LXH Finnair Airbus A320-200 Planespotters.net. Viitattu 27.2.2019. (englanniksi)
  207. OH-LXI Finnair Airbus A320-200 Planespotters.net. Viitattu 27.2.2019. (englanniksi)
  208. OH-LXK Finnair Airbus A320-200 Planespotters.net. Viitattu 27.2.2019. (englanniksi)
  209. OH-LXL Finnair Airbus A320-200 Planespotters.net. Viitattu 27.2.2019. (englanniksi)
  210. OH-LXM Finnair Airbus A320-200 Planespotters.net. Viitattu 27.2.2019. (englanniksi)
  211. OH-LZA Finnair Airbus A321-200 Planespotters.net. Viitattu 28.2.2019. (englanniksi)
  212. OH-LZB Finnair Airbus A321-200 Planespotters.net. Viitattu 28.2.2019. (englanniksi)
  213. OH-LZC Finnair Airbus A321-200 Planespotters.net. Viitattu 28.2.2019. (englanniksi)
  214. OH-LZD Finnair Airbus A321-200 Planespotters.net. Viitattu 28.2.2019. (englanniksi)
  215. OH-LZE Finnair Airbus A321-200 Planespotters.net. Viitattu 27.2.2019. (englanniksi)
  216. OH-LZF Finnair Airbus A321-200 Planespotters.net. Viitattu 27.2.2019. (englanniksi)
  217. OH-LZG Finnair Airbus A321-200 Planespotters.net. Viitattu 27.2.2019. (englanniksi)
  218. OH-LZG rzjets.net. Viitattu 9.5.2019. (englanniksi)
  219. OH-LZH Finnair Airbus A321-200 Planespotters.net. Viitattu 27.2.2019. (englanniksi)
  220. OH-LZH rzjets.net. Viitattu 9.5.2019. (englanniksi)
  221. OH-LZI Finnair Airbus A321-200 Planespotters.net. Viitattu 27.2.2019. (englanniksi)
  222. OH-LZI rzjets.net. Viitattu 9.5.2019. (englanniksi)
  223. OH-LZK Finnair Airbus A321-200 Planespotters.net. Viitattu 27.2.2019. (englanniksi)
  224. OH-LZK rzjets.net. Viitattu 9.5.2019. (englanniksi)
  225. OH-LZL Finnair Airbus A321-200 Planespotters.net. Viitattu 27.2.2019. (englanniksi)
  226. OH-LZL rzjets.net. Viitattu 9.5.2019. (englanniksi)
  227. OH-LZM Finnair Airbus A321-200 Planespotters.net. Viitattu 27.2.2019. (englanniksi)
  228. OH-LZM rzjets.net. Viitattu 9.5.2019. (englanniksi)
  229. OH-LZN Finnair Airbus A321-200 Planespotters.net. Viitattu 27.2.2019. (englanniksi)
  230. OH-LZN rzjets.net. Viitattu 9.5.2019. (englanniksi)
  231. OH-LZO Finnair Airbus A321-200 Planespotters.net. Viitattu 27.2.2019. (englanniksi)
  232. OH-LZO rzjets.net. Viitattu 9.5.2019. (englanniksi)
  233. OH-LZP Finnair Airbus A321-200 Planespotters.net. Viitattu 27.2.2019. (englanniksi)
  234. OH-LZP rzjets.net. Viitattu 9.5.2019. (englanniksi)
  235. OH-LZR Finnair Airbus A321-200 Planespotters.net. Viitattu 27.2.2019. (englanniksi)
  236. OH-LZR rzjets.net. Viitattu 9.5.2019. (englanniksi)
  237. OH-LZS Finnair Airbus A321-200 Planespotters.net. Viitattu 28.2.2019. (englanniksi)
  238. OH-LZS rzjets.net. Viitattu 9.5.2019. (englanniksi)
  239. OH-LZT Finnair Airbus A321-200 Planespotters.net. Viitattu 28.2.2019. (englanniksi)
  240. OH-LZT rzjets.net. Viitattu 9.5.2019. (englanniksi)
  241. OH-LZU Finnair Airbus A321-200 Planespotters.net. Viitattu 28.2.2019. (englanniksi)
  242. OH-LZU rzjets.net. Viitattu 9.5.2019. (englanniksi)
  243. OH-LTM Finnair Airbus A330-302 Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  244. OH-LTN Finnair Airbus A330-302 Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  245. OH-LTO Finnair Airbus A330-302 Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  246. OH-LTP Finnair Airbus A330-302 Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  247. OH-LTR Finnair Airbus A330-302 Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  248. OH-LTS Finnair Airbus A330-302 Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  249. OH-LTT Finnair Airbus A330-302 Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  250. a b OH-LTT rzjets.net. Viitattu 9.5.2019. (englanniksi)
  251. OH-LTU Finnair Airbus A330-302 Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  252. a b Elina: Finnairin ensimmäinen A350 saapui kotiin — ensivierailu koneessa Pallontallaajat. 8.10.2015. Viitattu 18.10.2019.
  253. Finnair, first airline to sign firm contract for the A350XWB 8.3.2007. Airbus. Viitattu 27.11.2017.
  254. Finnair muutti kahdeksan A350 XWB -optiota tilauksiksi lentoposti.fi. 3.12.2014. Viitattu 18.10.2019.
  255. OH-LWA Finnair Airbus A350-941 Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  256. OH-LWB Finnair Airbus A350-941 Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  257. OH-LWC Finnair Airbus A350-941 Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  258. OH-LWD Finnair Airbus A350-941 Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  259. OH-LWE Finnair Airbus A350-941 Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  260. OH-LWF Finnair Airbus A350-941 Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  261. OH-LWG Finnair Airbus A350-941 Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  262. OH-LWH Finnair Airbus A350-941 Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  263. OH-LWI Finnair Airbus A350-941 Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  264. OH-LWK Finnair Airbus A350-941 Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  265. OH-LWL Finnair Airbus A350-941 Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  266. OH-LWM Finnair Airbus A350-941 Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  267. OH-LWN Finnair Airbus A350-941 Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)
  268. OH-LWO Finnair Airbus A350-941 Planespotters.net. Viitattu 3.3.2019. (englanniksi)

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Wegg, John: Finnair. The Art of Flying since 1923. Finnair Oy, 1983. ISBN 951-99450-3-2. (englanniksi)