Ludwig Müller

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ludwig Müller

Johann Heinrich Ludwig Müller (23. kesäkuuta 1883, Gütersloh, Saksan keisarikunta31. heinäkuuta 1945, Berliini, Saksa) oli entinen sotilaspastori, joka toimi Adolf Hitlerin neuvonantajana kirkollisasioissa ja kirkon sisäisen kansallissosialistisen ”Saksalaisten kristittyjen uskonliikkeen” päämies. ”Saksalaiset kristityt” olivat kansallissosialistisen puolueen peitejärjestö, joka tuki rodun ja kansallisuuden merkitystä ja hylkäsi rauhanaatteen.

Müller oli yhdistetty kansallissosialismiin jo 1920-luvulta lähtien ja vuonna 1933 hänet nimitettiin valtakunnanpiispaksi. Hän tuki revisionistista käsitystä arjalaisesta Jeesuksesta ja puhdisti kristillisyydestä pois viitteitä juutalaisuudesta. Monet protestantit suuttuivat hänen valinnastaan uudeksi valtakunnanpiispaksi, koska pitivät häntä poliittisesti motivoituneena.

Hitlerin kiinnostus natsimieliseen kirkkoon kuitenkin kuihtui vuoteen 1937 mennessä, joten Müller yritti voittaa suosiotaan takaisin antamalla Gestapon valvoa kirkkoja ja nuorisotyö päätettiin alistaa Hitler-Jugendin toimintaan. Hitler-nuorten johtaja oli ateisti ja Müllerin natsimyönteisyyden edistäminen kirkon sisällä suututti entisestään protestantteja.

Hän oli vannoutunut natsi aina natsi-Saksan tappioon saakka, minkä jälkeen hän teki itsemurhan.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]