Lucius Julius Caesar (konsuli 90 eaa.)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lucius Julius Caesar (noin 135 eaa. – 87 eaa.) oli roomalainen poliitikko. Hän oli diktaattori Julius Caesarin isän setä. Lucius oli konsulina vuonna 90 eaa.

Lucius Julius Caesarin tiedetään yrittäen päästä kvestoriksi vuonna 100 eaa., mutta hän epäonnistui. Kuitenkin hän oli preettorina vuonna 94 eaa. ja tämän jälkeen Macedonian provinssin maaherrana. Palattuaan Roomaan hänet valittiin vuoden 90 eaa. konsuliksi. Vuonna 91 eaa. puhkesi liittolaissota ja Luciuksen veljenpoika konsuli Sextus Julius Caesar kuoli taistelussa samnilaisia vastaan. Seuraavana vuonna Lucius kukisti samnilaiset ja esitti uuden lain Lex Julian, jonka mukaan kaikki kaupungit, jotka eivät vielä sotineet Roomaa vastaan, saivat kansalaisoikeudet. Tämä osoittautui hyväksi ratkaisuksi, ja seuraavana vuonna Lex Plautia Papirian mukaan kaikki, jotka lopettivat sodan Roomaa vastaan, saivat kansalaisoikeudet. Lucius valittiin tämän jälkeen kensoriksi. Hänen tehtäviinsä kuului uusien kansalaisten järjestäminen äänestyspiireihin.

Liittolaissotaa seurasi Mariuksen ja Sullan välinen kamppailu. Kun Sulla viimein lähti sotimaan Pontoksen Mithridates IV:tä vastaan vuonna 87 eaa., palasivat Mariuksen kannattajat Roomaan ja Lucius kuoli seuranneessa yhteenotossa. Myös Luciuksen veli Gaius Julius Caesar Strabo surmattiin.

Edeltäjä:
Sextus Julius Caesar ja Lucius Marcius Philippus
Rooman konsuli
yhdessä Publius Rutilius Lupuksen kanssa
Seuraaja:
Gnaeus Pompeius Strabo ja Lucius Porcius Cato
Edeltäjä:
Gnaeus Domitius Ahenobarbus ja Lucius Licinius Crassus
Kensori
yhdessä Publius Licinius Crassus Diveksen kanssa
Seuraaja:
Lucius Marcius Philippus ja Marcus Perperna

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]