Lowball

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lowball (myös Ace-to-five draw tai California Lowball) on viiden kortin ostopokerin muoto, jossa käsien arvojärjestys on käänteinen. Pelissä ei tunneta väriä, suoraa ja värisuoraa.

Lowballpakka sisältää normaalit 52 korttia ja jokerin, joka edustaa pienintä korttia jota kädestä ei löydy. Yhden pelikierroksen aikana jaetaan ensin kaikille pelaajille 5 korttia. Tämän jälkeen seuraa panostuskierros. Sitten pelaajat vaihtavat 0–5 korttia kädestään. Lopuksi seuraa toinen panostuskierros, jonka jälkeen näytetään kortit jos kaksi tai useampi pelaaja on vielä mukana.

Lowball-pelien rakenne vaihtelee paljon. Useimmiten lowballia kuitenkin pelataan ns. fixed-limit versiona, jolloin panostussummat ennen ja jälkeen vaihdon ovat aina ennaltamäärätyt, esimerkiksi 1 pelimerkki ennen vaihtoa ja 2 vaihdon jälkeen. Yleensä käytetään kahta tai kolmea sokkopanosta, joskus vielä alkupanoksia.

Paras mahdollinen käsi, A-2-3-4-5, tunnetaan nimellä pyörä (engl. wheel tai bicycle). Tämän jälkeen seuraavaksi parhaat kädet ovat A-2-3-4-6, A-2-3-5-6, A-2-4-5-6, jne. Haikäsien jälkeen tulevat: pari, kaksi paria, kolmoset, täyskäsi, neloset. Erinomaisiksi käsiksi voidaan laskea 7-haita paremmat kädet. Näitä käsiä koskeekin erikoissääntö, must bet sevens: jos pelaajan käsi on 7-hai tai parempi vaihdon jälkeen, niin hänen on panostettava tai hän ei voi voittaa vaihtokierroksen jälkeen pottiin laitettua rahaa.

Sukulaispelejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Malmuth, Mason, Loomis, Lynne, 1992, Fundamentals of Poker.
  • Malmuth, Mason, Loomis, Lynne, 1993, Winning Concepts in Draw & Lowball.
  • McEvoy, Tom, 1995, Tournament Poker, s. 133–50.