Lounaispaikka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lounaispaikka eli Lounais-Suomen paikkatietokeskus on vuonna 2002 perustettu alueellinen paikkatietopalvelu. Jo aiemmin, vuonna 1999, käynnistettiin Lounais-Suomen paikkatietoyhteistyön kehittämishanke, jonka aikana Lounaispaikan profiili muotoutui. Tarpeena oli lisätä alueellista paikkatietoalan yhteistyötä lounaisen Suomen alueella ja alueellisen paikkatietokeskuksen perustaminen nähtiin tärkeäksi. Perustajajäseninä olivat Turun yliopisto, Lounais-Suomen ympäristökeskus ja Varsinais-Suomen liitto.

Vuonna 2005 mukaan tulivat muut alueelliset korkeakoulut: Åbo Akademi, Turun kauppakorkeakoulu, Turun ammattikorkeakoulu ja Yrkeshögskolan Sydväst ja Lounaispaikan toiminta kehittyi uusien palveluiden ja hankkeiden myötä. Vuoden 2009 alusta mukaan liittyi myös Turku ja Satakuntaliitto. Lounaispaikan toiminta vakinaistettiin vuonna 2012 [1]. Lounaispaikan toimisto on osa Varsinais-Suomen liittoa.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lounaispaikan tarjoaa alueen paikkatietoverkostolle tukea ja aktivoi hyödyntämään paikkatietoaineistoja.

Lounaispaikka kerää paikkatietoaineistoja eri tiedontuottajilta ja esittelee niitä alueellisen karttapalvelun avulla. Palvelu kattaa alueellisesti koko Lounais-Suomen eli Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnat.

Karttapalvelun lisäksi Lounaispaikka kerää ja avaa Lounais-Suomea koskevaa julkista tietoa avoimena datana. Lounaispaikan keräämät avoimet aineistot ovat ladattavissa Lounaispaikan Avoin data -sivulta.

Projektit ja yhteistyö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lounaispaikka on vuosien mittaan toteuttanut erilaisia datankeruuprojekteja. Näistä kattavin oli kaavoituksen ja vesihuoltoaineistojen[2] keruu vuosina 2004-2008. Vuonna 2007 voimaan astuneessa EU:n INSPIRE-direktiivissä[3] määrätään, että tietyt julkisen hallinnon tuottamat paikkatietoaineistot on oltava yhtenäisten käytäntöjen mukaisesti kaikkien saatavilla[4]. Lounaispaikka on ollut mukana toteuttamassa INSPIRE-toteutuksia lähes kaikille Suomen maakuntaliitoille sekä osalle Lounais-Suomen kunnista [5]. Paikkatiedon opetusportaali PaikkaOppi toteutetiin Opetushallituksen oppimisympäristörahoituksella ja on suunniteltu mm. lukioiden paikkatieto-opetuksen tueksi. Varsinais-Suomen maakuntamuseon rakennusinventointitietojärjestelmää (MIP) on kehitetty puolestaan vuodesta 2010 lähtien. Sen on tarkoitus helpottaa maakunnan rakennusperintöön ja kulttuuriympäristöön liittyvän tiedon tallentamista, jakamista ja hallinnointia. Lounais-Suomen ympäristöohjelmaa ja sen seurantaa on puolestaan toteutettu yhdessä Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kanssa Ympäristö Nyt palvelun osalta. Vuosina 2014-2017 on käynnissä datan avaamisen (6Aika) projekti yhdessä kuuden suurimman Suomen kaupungin kanssa.

Lounaispaikka organisoi vuosittain Lounais-Suomen paikkatietopäivän. Ensimmäinen paikkatietopäivä järjestettiin jo vuonna 2000 ja vuonna 2014 seminaaripäivän nimi muutettiin Aluetietopäiväksi. Aluetietopäivä esittelee alueen tärkeimmät hankkeet, tutkimukset ja ihmiset, sekä kertoo paikkatietoalan ja avoimen datan edistyksestä myös muualla Suomessa [6]. Lounaispaikka on myös vuosittain esitellyt toimintaansa Helsingissä järjestettävillä Paikkatietomarkkinoille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://paikkatietokeskus.lounaispaikka.fi/fi/etusivu/, viitattu 18.8.2015.
  2. Kaavajohtopaikka II www.vesseli.fi. Viitattu 16.9.2015.
  3. [http://inspire.ec.europa.eu/ INSPIRE > WELCOME TO INSPIRE] inspire.ec.europa.eu. Viitattu 16.9.2015.
  4. Laki paikkatietoinfrastruktuurista 421/2009 - Säädökset alkuperäisinä - FINLEX ® www.finlex.fi. Viitattu 16.9.2015.
  5. http://paikkatietokeskus.lounaispaikka.fi/fi/inspire/, viitattu 20.8.2015.
  6. http://paikkatietokeskus.lounaispaikka.fi/fi/paikkatietopaiv/, viitattu 20.8.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]