Turun vankila

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Lounais-Suomen vankila)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Turun vankila (ent. Lounais-Suomen vankila) perustettiin 1. kesäkuuta 2003 yhdistämällä entinen Turun Keskusvankila eli Kakola ja Turun Lääninvankila. Se kuuluu Länsi-Suomen aluevankilan alaisuuteen. Syyskuussa 2007 vankila muutti Turun Saramäkeen. Tätä ennen vankila toimi historiallisella Kakolanmäellä lähellä Turun keskustaa.

Turun vankilan ja Riihimäen vankilan turvaluokitukset ovat Suomessa A+ ja niissä ovat kaikkein vaarallisimmat vangit[1].

Vanha vankila Kakolanmäellä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ernst Lohrmannin suunnittelema Kakolan vanha osa edustaa pyörökaarityyliä.[2]
Kakola Korppolaismäeltä kuvattuna.

Vankilan vanhat rakennukset ovat pääosin 1800-luvun jälkipuoliskolta. Ernst Lohrmannin suunnittelemaa graniittista päärakennusta rakennettiin kahdeksan vuotta, ja se valmistui vuonna 1853.[2] Keskusvankilan eli Kakolan vankilarakennukset muodostuivat neljästä eri rakennuksesta ilmansuuntien mukaan eli Länsiselli, Eteläselli, itäselli ja pohjoisselli. Pohjoisselliin sijoitettiin mm. elinkautisvankeja. Itäselliin, joissa sijaitsi yhden hengen sellejä, sijoitettiin muun muassa ns. pelkääjiä eli sellaisia vankeja, joilla oli esimerkiksi ilmiantajina tai jostain valonarasta asiasta liikaa tietävinä hyvä syy pelätä henkensä puolesta.

Lisäksi alueella sijaitsi lukuisia työpajoja (esim. puu-, metallityö ja mm. kirjapaino), joissa useimmat vangit kävivät arkipäivinä töissä kello 7–16 kunkin työpajan työmestarin johdolla. Kakolaan sijoitettiin rikoksen uusijoita pääasiassa Varsinais-Suomen ja Uudenmaan alueilta. Päärakennuksen eli eteläsellin graniitti on Kakolan omaa kiveä. Lääninvankilan rakennus valmistui vuonna 1890

Välillä sotaväen kasarmina toiminut laitos otettiin uudelleen vankilakäyttöön vuonna 1859. Vankipaikkoja oli noin 350, mutta vankeja laitokseen oli sijoitettu yli 400. Vanhan Keskusvankilan tiloissa vain noin puolessa selleistä oli sisävessa. Lääninvankilan selleissä ei ollut wc:tä.

Suojeltujen rakennusten tuleva käyttö on vielä auki. Turun kaupunki suunnittelee vankilan läheisyyteen uusia asuintaloja. Kesällä 2008 Kakola avautui ensimmäistä kertaa suurelle yleisölle, kun Kakolassa aloitettiin opastetut yleisökierrokset. Opastettuja kierroksia on järjestetty myös vuonna 2009 sekä 2010.

Uusi vankila Saramäessä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun uusi vankila avattiin syyskuussa 2007 Saramäkeen noin 8 kilometrin päähän Turun keskustasta.[3] Vankila oli jo valmistuttuaan suhteessa liian pieni kasvavaan vankimäärään. Uusi vankila edustaa nykyaikaista turvatasoa, ja siellä on noin 255 vankipaikkaa[3].

Vankilan alueella toimii myös Psykiatrinen vankisairaala ja Länsi-Suomen aluevankilan hallinnollisista yksiköistä täytäntöönpano- ja sijoittajayksiköt.

Vankilassa on oma oikeussali, jota käytetään, jos esimerkiksi turvallisuussyiden takia on parempi olla kuljettamatta vankia muualle oikeudenkäyntiä varten. Turun iskusta 2017 tuomitun Abderrahman Bouananen oikeudenkäynti tapahtui Turun vankilan oikeussalissa.[4]

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kakola oli myös Yle TV2:n samannimisen ohjelman kuvauspaikkana, jossa joukko nuorisorikollisia passitettiin vankilaan ennalta ehkäisevässä mielessä.[5] Kakola toimi myös Hella W -elokuvan kuvauspaikkana kohtauksessa, jossa Hella Wuolijoki pääsee vankilasta.

Turun kaupunginteatterin päänäyttämöllä Mikko Koukin ohjaama 17.2.2012 ensi-illassa oleva Kakola – Turkulainen rockmusikaali avaa Kakolan vankien sielunelämää. Pääosassa nähdään Veeti Kallio, Reeta Vestman ja joukko turkulaisia näyttelijöitä sekä Reija Wäreen ohjastama tanssiryhmä. Elokuva Vares – Sukkanauhakäärme on osittain kuvattu vankilan alueella.

28. maaliskuuta 2010 Kakolanmäellä sijaitseva noin 3 000 neliön kokoinen varastorakennus syttyi tuleen ja paloi kokonaan maan tasalle. Varastorakennus on ollut Kakolanmäellä sijainneen vanhan vankilan varastona.

Turun keskusvankilan nimi vuosina 1894–1925 oli Turun kuritushuone.[6] Vuonna 1922 siellä tapahtui poliittisten vankien nälkälakko, josta Toivo Hj. Långström teki eduskunnassa välikysymyksen.[7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://yle.fi/uutiset/huumeita_ujutetaan_vankiloihin_yllatyssuklaamunien_muovikoteloissa/5530809
  2. a b Ringbom, Sixten: ”Uusgotiikka, teollisuusarkkitehtuuri ja uusrenessanssi”, Suomen taiteen historia, s. 161. Helsinki: Schildts Kustannus Oy, 1998. ISBN 951-50-0920-0.
  3. a b http://www.rikosseuraamus.fi/fi/index/toimipaikatjayhteystiedot/vankilat/turunvankila.html [1]
  4. IL seurasi, kun Bouanane astui tänään ensi kertaa oikeuden eteen - ”Tarkoitukseni oli katkaista heidän päänsä” Iltalehti. 9.4.2018. Viitattu 25.7.2018.
  5. Kakola. Yle TV2
  6. Nevalainen, Jouko: Suomen vankilat, s. 22. Oikeusministeriön vankeinhoito-osasto, 1960. Teoksen verkkoversio.
  7. Valtiopäivät 1922 Pöytäkirjat I avoindata.eduskunta.fi. Viitattu 18.7.2019.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lahtinen, Rauno – Salminen, Anu: Kakola: Vankilan tarina. Turku: Sammakko, 2014. ISBN 978-952-483-288-5.
  • Onnela, Tapio: Kakola 1853-1879. Rangaistusjärjestelmän muutokset ja Turun Rangaistusvankilan arkkitehtuuri.. Turku: Turun maakuntamuseo. Raportteja N:O 14, 1992. ISBN 951-9125-86-8.
  • Onnela, Tapio: Kakolassa. Teoksessa: Vuokko Aromaa (toim.) Lääkäri, lukkari, talonpoika, duunari – Lukuja suomalaisten historiaan. Helsinki: Otava, 1996. ISBN 951-1-12858-2.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]