Lounais-Hämeen vaakuna

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lounais-Hämeen vaakuna.

Lounais-Hämeen vaakuna on Hämeen historialliseen maakuntaan kuuluvan Lounais-Hämeen epävirallinen tunnus.

Lounais-Häme epävirallisena maakunnan osana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Lounais-Häme

Lounais-Hämeellä ei ole koskaan ollut hallinnollista asemaa vaan alue on muodostunut 1900-luvun alkupuolella aatteellisen yhteistoiminnan tuloksena Hämeen historiallisen maakunnan lounaisimpaan osaan. Alueella toimivat muiden muassa vuonna 1923 perustettu Lounais-Hämeen kotiseutu- ja museoyhdistys ja vuonna 1951 perustettu Lounais-Hämeen luonnonsuojeluyhdistys.[1][2]

Lounais-Hämeen vaakuna[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lounais-Hämeen vaakunan on suunnitellut vuonna 1955 suomalainen heraldikko Gustaf von Numers. Aiheen vaakunaan on antanut historiantutkija Aulis Oja ja se perustuu 1500-luvulla käytössä olleeseen Sääksmäen kihlakunnan sinettiin. Vaakunan aiheena on punaisessa kentässä hopeinen nouseva ilves, jolla varukset ovat kultaiset ja korvatöyhdöt mustat.[3][4] Ilves on aiheena myös Hämeen historiallisen maakunnan vaakunassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kotiseutulukemisto Lounais-Häme. Forssa: Lounais-Hämeen kotiseutu- ja museoyhdistys, 1955.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Aaltonen, Esko: Lounais-Hämeen käsite, alueen muodostuminen ja sen merkitys. Lounais-Hämeen luonto, 1955, nro 1, s. 5–10. Forssa: Lounais-Hämeen luonnonsuojeluyhdistys. Lehden verkkoversio (pdf).
  2. Kotiseutulukemisto Lounais-Häme 1955: 15-16.
  3. Kotiseutulukemisto Lounais-Häme 1955: 2.
  4. Lounais-Hämeen kotiseutu- ja museoyhdistys. Vuosikirja 42. (kansiliepeen kuvateksti). Forssa: Lounais-Hämeen kotiseutu- ja museoyhdistys, 1973.