Louisa Augusta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Prinsessa Louisa Augusta
Tanskan prinsessa Schleswig-Holstein-Sonderburg-Augustenburgin herttuatar
Valtakausi 13. marraskuuta 1794 - 14. kesäkuuta 1814
Syntynyt 7. heinäkuuta 1771
Hirschholmin palatsi, Hørsholm, Tanska
Kuollut 13. tammikuuta 1843 (ikä 71)
Augustenborgin palatsi, Augustenborg, Tanska
Puoliso Frederick Kristian II, Schleswig-Holstein-Sonderburg-Augustenburgin herttua
Lapset

Tanskan Kuningatar Karoliina Amalie (Schleswig-Holstein-Sonderburg-Augustenburg), Kristian August II, Schleswig-Holstein-Sonderburg-Augustenburgin herttua,

Frederick, Noerin prinssi
Isä Virallisesti Kristian VII, epäillysti Johann Struensee
Äiti Karoliina Matilda
Uskonto Luterilainen

Prinsessa Louisa Augusta (7. heinäkuuta 177113. tammikuuta 1843) oli Tanskan kuningatar Carolina Matildan ja kuningas Kristian VII:n tytär, vaikka moni uskookin hänen biologisen isänsä olleen Johann Struensee, kuninkaan henkilääkäri sekä sijaishallitsija Louisen syntymän aikoihin. Tuolloin pantiin merkille Struenseesen ja nuoren prinsessan yhdennäköisyys, joista huhut ovat osittain lähteneet liikkeelle, kaikesta huolimatta kuningas tunnusti prinsessan omakseen. Häntä on joskus kutsuttu nimellä "la petite Struensee" (suom. pieni Struensee); tämä ei tosin vaikuttanut hänen asemaansa.

Varhaiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Prinsessa Louisa Augustan muotokuva lapsena. H.P. Sturz, 1771. Rosenborgin linnan kokoelmassa, Tanskassa.

Louisa Augusta syntyi Hirschholmin palatsissa nykyisessä Hørsholmin kunnassa Tanskassa. Alle vuosi myöhemmin prinsessan syntymästä hänen äitinsä kuningatar Caroline Matilda sekä prinsessan isänä epäilty Struensee pidätettiin 17. tammikuuta 1772. Lopulta Struensee teloitettiin ja hänen äitinsä karkotettiin sekä vangittiin. Hänet kasvatettiin tanskalaisessa Christiansborgin hovin palatsissa Kööpenhaminassa yhdessä neljä vuotta vanhemman veljensä, kruununprinssi Fredrickin kanssa Brunswick-Wolfenbüttelin Juliana Marian valvonnassa. Louise Augustalla ja hänen veljellään oli hyvin läheinen suhde koko elämänsä ajan, ja veljensä pyynnöstä hän suostui naimisiin, vaikkei ollut innoissaan avioitumisesta.[1] Hän oli veljensä lähin ystävä, veli kehittikin voimakasta kaunaa kuningatar Juliana Mariaa kohtaan, joka oli heidän isänsä äitipuoli, kun tämä yritti erottaa heidät toisistaan.

Avioliitto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helmikuussa 1779 maan merkittävä valtiomies, pääministeri Andreas Peter Bernstorff, keksi nuoren prinsessan varalle nerokkaan suunnitelman. Koska Louisan poika voisi nousta valtaistuimelle jonain päivänä, olisi järkevää järjestää avioliitto hyvissä ajoin ja naida kuninkaallista verta omaava aatelinen takaisin perheeseen. Lopulta päädyttiin Augustenborgin perintöprinssi Frederick Kristian II:een, joka oli myös Schleswig-Holstein-Sonderburg-Augustenburgin herttua. Tällä suunnitelmalla oli kaksi tavoitetta; ensimmäinen oli yhdistää Tanskan kuninkaallisen suvun kaksi linjaa, hallitsevaa Oldenborgin suku, sekä Augustenborgin suku, jotta myöhemmin ei syttyisi sisällissotaa sukujen välille. Toisena tavoitteena oli estää mahdollinen avioliitto Ruotsin kuningashuoneeseen. Hänen tuleva puolisonsa oli prinssi, jolla oli poikkeuksellisen paljon läheisiä esivanhempia Tanskasta. Hän oli läheistä sukua kaikkiin Tanskan silloisiin korkea-arvoisiin aatelissukuihin. Sitovat sopimukset tehtiin vuotta myöhemmin, ja keväällä 1785 20-vuotias herttua Frederick Christian II saapui Kööpenhaminaan. Kihlauksesta ilmoitettiin silloin, ja vuotta myöhemmin, 27. toukokuuta 1786, 14-vuotias Louise Augusta vihittiin Christiansborgin palatsissa.

Elämä Tanskan hovissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pariskunta asui Tanskan hovissa Kööpenhaminassa monia vuosia, aina Christiansborgin palatsin tulipaloon vuonna 1794 ja vanhemman herttua Augustenborgin (Frederik Christian I, 1721–1794) kuolemaan, kun hänen miehensä peri kartanon ja herttuakunnan. Prinsessa oli usein hovin seurapiirielämän keskus, ja häntä kutsuttiin usein "Tanskan Venukseksi"; hän oli Tanskan kuninkaallisen hovin naisseurapiirien todellinen keskus jopa veljensä avioliiton jälkeen vuonna 1790. Vuoden 1794 jälkeen he asuivat kesäisin Alsin saarella ja Gråstenissa. He asuivat talvet Tanskassa ja kesät Augustenburgissa, missä prinsessa piti vilkasta hovia, jonne hänen taiteilija ihailijansa, kuten runoilija Jens Baggesen saapuivat.

Puolisot olivat erilaisia, siinä missä Louise Augusta oli ekstrovertti, eloisa, kaunis ja nautintoa rakastava, hänen puolisonsa oli epämiellyttävä, vakava, kiinnostunut filosofiasta ja politiikasta. Hänellä uskotaan olleen monia rakastajia, joista merkittävin oli lääkäri Carl Ferdinand Suadacini, joka hoiti hänen hedelmättömyyttään, jonka myös uskottiin oleva hänen lapsiensa isä, vaikka tätä ei voida todistaa. Louisa Augusta tunsi myötätuntoa Ranskan vallankumouksellisia kohtaan ja oli siksi hyvin Britannia-vastainen vuodesta 1789 lähtien.[1]

Myöhempi elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Herttuatar turkkilaisessa asussa, Juel

Vuosien mittaan hänen miehensä ja veljensä välillä kehittyi riitaa, erityisesti Schleswig-Holsteinin kaksoisherttuakuntien ja hänen pienen mukana seuraavien apanaasien, Sonderborgin ympärillä ja toisaalta Tanskan monarkian suhteista. Hän pysyi uskollisena Tanskan kuninkaalliselle suvulle tai pikemminkin veljelleen koko erimielisyyksien ajan ja toimi tämän edustajana puolisonsa kanssa. Vuonna 1810 hän työskenteli aktiivisesti pysäyttääkseen herttuan yritykset tulla valituksi Ruotsin valtaistuimen perijäksi. Tämä johtui ruotsalaisten valinnasta valita herttuan nuorempi veli Charles Augustin Augustenburgin, joka kuoli tämän jälkeen, jonka johdosta Ranskan marsalkka Jean-Baptiste Bernadotte ja Ponte Corvon prinssi valittiin.

Heidän suhteensa hajosi lopullisesti, kun Frederik Kristian yritti rajoittaa lain turvin hänen vaikutusvaltaansa heidän lastensa tulevaisuuteen. Hän kuoli 14. kesäkuuta 1814, jolloin Louisa Augusta otti haltuunsa Augustenborgin tilukset ja lasten kasvatuksen. Tila luovutettiin vanhimmalle pojalle Kristian Augustille hänen palattuaan venähtäneeltä ulkomaanmatkalta vuonna 1820. Siitä lähtien hän asui Augustenborgin linnassa, jossa hän perusti omalaatuisen hovin. Vuonna 1832 tarjotakseen nuorimmalle pojalleen Frederik Emil Augustille paremmat tulomahdollisuudet, hän osti Nør- ja Grønwald -tilat Dänischwoldista lähellä Ekernførde Fjordia Etelä-Schleswigissä. Hänellä oli läheinen ja lämmin suhde tyttäreensä ja vävyynsä, mutta hänen suhteensa poikiinsa oli kireä.

Hän kuoli Augustenborgissa vuonna 1843, kun hänen veljensä hallituskausi Tanskassa oli jo päättynyt ja hänen vävynsä, Christian VIII, nousi valtaistuimelle - hän siis kuoli silloisen Tanskan kuningattaren äitinä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Bjørn, Claus: Louise Auguste Dansk Kvindebiografisk Leksikon. 2022. Viitattu 10.3.2023.