Louis de Rohan

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kardinaali de Rohan, tuntemattoman tekijän muotokuva.

Louis René Édouard de Rohan (25. syyskuuta 1734 Pariisi17. helmikuuta 1803 Ettenheim, Baden)[1] oli ranskalainen hoviherra ja kardinaali, joka muistetaan parhaiten maan kuningashuoneen mainetta ravistelleen niin sanotun kaulakoruskandaalin huijauksen uhrina.

Rohan toimi vuosina 1772–1774 Ranskan lähettiläänä Wienissä. Itävallan keisarinna Maria Teresia ei pitänyt hänestä, minkä seurauksena hän joutui myös Ranskan kuningatar Marie Antoinetten (Maria Teresian tyttären) epäsuosioon.[2] Rohan nimitettiin vuonna 1778 kardinaaliksi ja hän toimi Strasbourgin piispana 1779–1801.[1] Kaulakoruhuijauksen uhriksi hän joutui, koska oli innokas palauttamaan suosionsa hovissa. Hänet huijattiin ostamaan suunnattoman kallis timanttikaulakoru kuningatar Marie Antoinetten nimissä, vaikka tämä ei todellisuudessa ollut hyväksynyt hanketta. Rohan ei myöskään kyennyt maksamaan ostosta itse. Jutun paljastuttua hänet vangittiin kuninkaan määräyksestä Bastiljiin ja häntä syytettiin petoksesta. Vaikka oikeus vapauttikin Rohanin syytteistä toukokuussa 1786, hänet erotettiin silti viroistaan ja karkotettiin hovista.[1][2] Tämä käänsi varsinkin kuningattaren vihamiesten ja monarkian kriitikkojen sympatiat hänen puolelleen.[1] Rohan valittiin vuonna 1789 pappissäädyn edustajana säätyjen yleiskokoukseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Louis-René-Édouard, prince de Rohan (englanniksi) Encyclopædia Britannica Online Academic Edition. Viitattu 20.4.2013.
  2. a b Affair of the Diamond Necklace (englanniksi) Encyclopædia Britannica Online Academic Edition. Viitattu 20.4.2013.