Louis V Joseph de Bourbon-Condé

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Louis V Joseph de Bourbon-Condé
Bourbon-Condén suvun vaakuna vuodesta 1588.

Louis Joseph de Bourbon-Condé, Condén 8. ruhtinas (9. elokuuta 1736 Pariisi13. toukokuuta 1818 Chantilly) oli ranskalainen ylimys. Hän toimi tärkeässä tehtävässä palatsitalouden päällikkönä sekä Burgundin maaherrana ja oli yksi harvoista voitokkaista ranskalaisista kenraaleista seitsenvuotisessa sodassa.

Condén ruhtinas ja hänen poikansa olivat ensimmäisiä, jotka pakenivat maasta Ranskan vallankumouksen vuoksi, välttääkseen vankilan ja oikeudenkäynnit he lähtivät heti Bastiljin valloituksen jälkeen. Tämä päätös osoittautui viisaaksi, sillä vallankumouksen hirmuhallinnon aikana kaikki Ranskassa asuvat Bourbon-suvun jäsenet pidätettiin ja osa teloitettiin.

Louis Joseph de Bourbon-Condé pakeni ensin Alankomaihin ja siirtyi sitten Torinoon. Pakolaisuutensa alkuvaiheessa hän osallistui monen muun emigrantin tavoin aseellisen vastarinnan järjestämiseen maan ulkopuolelta emigranttien armeijan avulla. Itävalta ja Preussi ryhtyivät kuitenkin pian rajoittamaan tätä toimintaa oman turvallisuutensa vuoksi.

Vuodesta 1800 alkaen Louis Joseph de Bourbon-Condé asui Englannissa, Wansteadissa, jossa hänen taloutensa noudatti edelleen vanhan Ranskan mukaisia muotoja. Niiden rahoituksessa auttoi vuotuinen avustus, jonka maksoi Yrjö III. Siellä prinssi myös avioitui uudelleen. Uusi puoliso oli Marie-Catherine de Brignole-Sale, pakolainen hänkin.

Kun Ludvig XVIII oli noussut Ranskan valtaistuimelle 1814, Condén ruhtinas palasi Pariisiin. Hän kuoli Chantillyssä 1818.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]