Lone Wolf and Cub

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lone Wolf and Cub (jap. 子連れ狼) on kansainvälisesti tunnettu ja kiitetty japanilainen manga-sarjakuva, jota käsikirjoitti Kazuo Koike ja piirsi Goseki Kojima. Samurai-aiheinen aikuislukijoille suunnattu sarjakuva ilmestyi Japanissa vuosina 1970–1976 ja saavutti suuren suosion sekä laajan lukijakunnan että kriitikoiden keskuudessa.

Edo-kauden Japaniin sijoittuvan sarjakuvan päähenkilö on Ogami Ittō, samurai, joka on ryhtynyt palkkamurhaajaksi rahoittaakseen kostonsa mahtavalle Yagyūn klaanille. Yhdessä nelivuotiaan Daigorō-poikansa kanssa hän vaeltaa pitkin ja poikin Japania harjoittaen ammattiaan ja taistellen Yagyūn kätyreitä vastaan. Sarjakuvan yleisilme on traaginen ja väkivaltainen. Aihepiirinsä ja elokuvallisen kerrontansa takia sarjakuvaa on verrattu Akira Kurosawan samuraielokuviin.

Suomessa sarjakuva tunnetaan parhaiten Lone Wolf and Cub -nimisenä englanninkielisenä käännöksenä, jonka yhdysvaltalainen kustantamo Dark Horse Comics julkaisi vuosina 2000–2002. Käännökseen sisältyy kaikkiaan 28 osaa, joista kukin on noin 300 sivua pitkä. Englanninkielinen versio sai Yhdysvalloissa useita sarjakuvapalkintoja "vuoden parhaana käännössarjakuvana". Sarjakuvaa on käännetty myös ruotsiksi, puolaksi ja portugaliksi.

Sarjakuvan pohjalta on tehty Japanissa kuusi elokuvaa ja tv-sarja. Elokuvasarjan ensimmäinen osa sai ensi-iltansa vuonna 1972.

Sarjakuvan osat englanninkielisessä käännöksessä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1. The Assassin's Road
2. The Gateless Barrier
3. The Flute of the Fallen Tiger
4. The Bell Warden
5. Black Wind
6. Lanterns For the Dead
7. Cloud Dragon, Wind Tiger

8. Chains of Death
9. Echo of the Assassin
10. Hostage Child
11. Talisman of Hades
12. Shattered Stones
13. Moon in the East, Sun in the West
14. Day of the Demons

15. Brothers of the Grass
16. Gateway into Winter
17. The Will of the Fang
18. Twilight of the Kurokuwa
19. The Moon In Our Hearts
20. A Taste of Poison
21. Fragrance of Death

22. Heaven & Earth
23. Tears of Ice
24. In These Small Hands
25. Perhaps in Death
26. Struggle in the Dark
27. Battle's Eve
28. The Lotus Throne