Loituma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Loituma
Tiedot
Toiminnassa 1989
Kotipaikka Suomi Suomi
Laulukieli suomi
Jäsenet

Sari Kauranen
Anita Lehtola
Timo Väänänen
Hanni-Mari Autere

Levy-yhtiö

NorthSide

Loituma on suomalainen kansanmusiikkiyhtye, joka käyttää musiikkinsa pohjana suomalaista laulu- ja kanteleperinnettä. Loituma oli Kaustisen kansanmusiikkijuhlien Vuoden yhtye 1997.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Loituma perustettiin vuonna 1989 nimellä Jäykkä Leipä, kun yhtyeen jäsenet aloittivat opintonsa Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastossa. Alun perin seitsenjäseniseen yhtyeeseen kuuluivat myös laulaja Sanna Kurki-Suonio ja laulaja, viulisti Tellu Turkka, jotka myöhemmin liittyivät ruotsalaiseen Hedningarna-yhtyeeseen. Jäykkä Leipä -yhtyeeseen kuului myös lyömäsoittaja ja puhallinsoittaja Nikko Prauda. Loituman laulaja Anita Lehtola-Tollin on myös ollut Hedningarna-yhtyeen jäsen. Yhtye muutti nimensä Loitumaksi itäsuomalaisen Loituma-järven mukaan, jotta nimi vastaisi paremmin musiikkityyliä. Loituman musiikilliset lähteet ovat suomalaisen kansanmusiikin kerrostumat muiden musiikintyylien vaikutteiden värittäessä yhtyeen jäsenien sävellyksiä ja sovituksia. Tärkeimmät vaikutteet ovat kantele- sekä lauluperinne. Sanoituksien lähteinä ovat muun muassa Kalevala ja Kanteletar.

Yhtyeen jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Loituma (Suomessa 1995) / Things of Beauty (Yhdysvalloissa 1998)
  • Kuutamolla (Suomessa 1998) / In the Moonlight (Yhdysvalloissa 1999)

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Loituman ensimmäisen levyn kappaleen "Ievan polkan" osa kuuluu taustalla lyhyessä flash-animaatiossa (yleensä nimellä Loituma Girl tai Leekspin), joka sai huomiota Internetissä 2006. Internethuomion myötä Loitumaa pyydettiin esiintymään stand up -koomikko Pablo Franciscon Ruotsin kiertueelle syyskuussa 2006. Yhtye esitti show’n aluksi Ievan polkan Malmössä, Tukholmassa ja Göteborgissa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]