Loimaan Kivi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Loimaan Kivi on suomalainen yritys, joka jalostaa graniitista hautakiviä, rakennuskiviä ja sisustuskiviä. Yritys on perustettu 1931, sen pääkonttori ja tehdas on Loimaalla ja sillä on lisäksi 13 myymälää.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alku

Loimaan Kivi sai alkunsa vuonna 1921. Kiertävä kivenhakkaaja Antti Palin (1885-1963) päätti perustaa Loimaalle omalla nimellä toimivan kiviveistämön (Antti Palin Loimaan Kiviveistämö). Näistä ajoista asti on Loimaan saviset seudut tunnettu myös osaavasta kivenjalostustaidosta. Antti Palin johti perustamaansa yritystä 37 vuotta.

Koneistumisen aika

Seuraavan sukupolven astuessa johtoon vuonna 1958, Antin pojat Reino ja Martti Palin kehittivät yritystä edelleen vahvasti eteenpäin. 1950-luvulla kiviala oli Suomessa suurten muutosten edessä. Alkoi nopea koneistamisen, kehittämisen ja rakentamisen aika. Reino Palin oli kivialan koneellistamisen pioneereja ja Martti Palin puolestaan taitava verkostoituja ja myynnin ammattilainen. Laajentunut yhteistyö auttoi yrityksen kehittämisessä ja tuotanto monipuolistui hauta- ja rakennuskivistä sisustuskiviin sekä kuvanveistotöihin.

Antti Palinin perustamasta Loimaan Kiviveistämöstä oli kasvanut vahva kivialan toimija, jonka johtoon astui kolmas sukupolvi, kun Reino Palinin poika Heikki Palin nimitettiin toimitusjohtajaksi vuonna 1989.

Loimaan kivi tänään

Myymäläverkostoon kuuluu 13 omaa liikettä Eteläisen-Suomen alueella. Tehdas sijaitsee Loimaalla. Loimaan Kivi työllistää vuonna 2019 yhteensä 68 henkilöä.

Vuonna 2013 Loimaan Kivi Oy laajeni yritysostolla kun Uotilan Kivi Oy Raumalta tuli osaksi Loimaan Kivi Oy:tä.

Loimaan Kivi Oy teki historiansa suurimman investoinnin vuonna 2014 ostamalla Suomen Kivivalmiste Oy:n Korpilahdelta ja Viitasaarelta.[2] Jalostustoiminnan lisäksi tehdyllä kaupalla Loimaan Kivi Oy:n omistukseen tulivat myös neljä louhimoa Keski-Suomessa.

Loimaan Kivi Oy osti vuonna 2016 Varpaisjärvellä sijaitsevan louhimon Palin Granit Oy:ltä. Loimaan Kivi Oy:llä on tällä hetkellä kaiken kaikkiaan kuusi omaa louhimoa, jotka sijaitsevat Varpaisjärvellä, Viitasaarella sekä Korpilahdella.

Loimaan Kivi –konserni työllistää yhteensä 108 henkilöä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Loimaan kivi loimaankivi.fi. Viitattu 19.5.2020.
  2. Loimaan Kivi osti Kivivalmisteen Loimaan lehti. 2014. Viitattu 19.5.2020.