Loikosara

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Loikosara
Carex bicolor Zweifarbige Segge.JPG
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Sarakasvit Cyperaceae
Suku: Sarat Carex
Laji: bicolor
Kaksiosainen nimi

Carex bicolor
All.

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Loikosara Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Loikosara Commonsissa

Loikosara (Carex bicolor) on sarojen (Carex) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on matalakasvuinen ja kasvaa löyhinä mättäinä. Sen varret ovat noin 20 cm pitkiä sekä aluksi pystyjä, mutta ajan myötä maanmyötäisemmiksi painuvia. Loikosaran lehdet ovat vaaleanvihreitä, kapeita, sileitä ja hentoja sekä myös vartta lyhyempiä. Loikosaralla on suikertava juurakko.

Loikosara on yhtäläistähkäinen saralaji, ja sen kukinnossa on kahdesta neljään pientä ja pyöreähköä tähkää. Yleisesti ottaen tähkät ovat puhtaasti emikukallisia, mutta ylimmässä tähkässä on tähkän tyvellä hedekukkia ja yläosassa emikukkia. Emikukat ovat kaksiluottisia. Tähkäsuomut ovat munanmuotoisia sekä yleisväritykseltään mustia ja niissä on vaaleanvihreä keskisuoni. Pullakot ovat pyöreitä ja vaaleita sekä suuodattomia. Tähkien tukilehdistä ylimmät ovat yleensä huomaamattoman kokoisia, mutta alimman tähkän tukilehti on tavallisesti koko tähkistön pituinen.

Loikosaraa tavataan harvinaisena Pohjoismaissa lähinnä Skandien vuoriston alueella ja sitä ei toistaiseksi ole tavattu Suomessa. Loikosara kasvaa kosteilla ja kalkkipitoisilla paikoilla hiekka- tai sorapohjaisessa maassa tunturiseuduilla, kuten puronvarsilla, sorapohjaisissa luhdissa sekä vuotomailla. Alavemmilla alueilla loikosara saattaa kasvaa myös tulvivilla joen rannoilla.

Lars Levi Laestadius keräsi lajin ensimmäistä kertaa vuonna 1821, ja lajin löytö julkaistiin seuraavana vuonna 1822. Muutamia Laestadiuksen 1821 keräämiä näytteitä on talletettuna Ruotsin luonnontieteellisen museon, Naturhistoriska riksmuseetin kokoelmiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lansdown, R.V.: Carex bicolor IUCN Red List of Threatened Species. Version 2019.2. 2016. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 25.7.2019. (englanniksi)