Lohkokaavio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Laivan dieselmoottorin lohkokaavio
Kuvaputkitelevision lohkokaavio

Lohkokaavio on piirustus, jolla pyritään kuvaamaan esimerkiksi laitteen toimintaa yleisellä tasolla lohkojen ja niiden välisten viivojen avulla.

Lohkokaavion avulla voidaan kuvata ja ymmärtää laitteen toiminta yleisemmällä tasolla. Lohkot sisältävät komponentteja, joiden kytkentä kuvataan piirikaaviolla. Lohkokaavio helpottaa varsinkin monimutkaisempien laitteiden toiminnan ymmärtämistä. Lohkokaaviota käytetään yleisesti sähkötekniikassa ja elektroniikassa, mutta niitä voidaan periaatteessa käyttää minkä tahansa asian toiminnan kuvaamiseen.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lohkokaavioiden keskeinen hyöty on että niistä selviää oleellisimmat asiat nopealla silmäyksellä. Lohkokaaviot eivät siis välttämättä esitä jokaista yksityiskohtaa, vaan antavat yleiskatsauksen laitteen rakenteeseen ja toimintaan. Tämä selkeyttää esimerkiksi vianetsintää toimintahäiriöiden ilmetessä.

Sähkötekniikassa lohkokaavioiden lohkot esitetään yleensä ensin yksinkertaisesti ja loppua kohden entistä yksityiskohtaisemmin. Viimeinen lohko esittää laitteen rakennetta niin tarkasti, että sen perusteella voidaan toistaa laitteen rakentaminen. Lohko on yleensä jokin fyysinen järjestelmän osa, mutta se voi olla myös esimerkiksi konetta ohjaava ihminen. Nuolia vastaa jokin fysiikan suure tai muu informaatio. Lohkoon tulevia informaationuolia kutsutaan herätteiksi tai tulosuureiksi ja lohkoista lähteviä nuolia kutsutaan vasteiksi tai lähtösuureiksi.[1]

Lohkokaavioissa käytetään geometrisiä muotoja tulkinnan helpottamiseksi ja mallin merkityksen selvittämiseksi. Geometriset muodot on liitetty toisiinsa viivoilla osoittamaan liitoksien suuntaa ja järjestystä. Jokaisella tekniikan alalla on omat määritelmänsä kullekin muodolle. Lohkokaavioiden konseptia voidaan hyödyntää myös tekniikan ulkopuolisilla aloilla, sillä niiden esitystapa sopii laitteisto- ja ohjelmistojärjestelmien lisäksi esimerkiksi liiketoimintaprosessien esittämiseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lohkokaaviot (Analogisen säädön verkkokurssi) autsys.aalto.fi. Viitattu 11.4.2018.
Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.