Loggia dei Lanzi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Loggia dei Lanzi.
Benvenuto Cellinin pronssiveistos Perseus

Loggia dei Lanzi, tunnetaan myös nimellä Loggia della Signoria, on rakennus Firenzessä. Se sijaitsee Piazza della Signorian laidalla Palazzo Vecchion oikeassa kulmassa. Loggia dei Lanzi rakennettiin 13761382 kokoontumisia ja julkisia seremonioita varten.

Rakennusta on kutsuttu myös nimellä Loggia dell' Orcagna, sillä sen suunnittelijana pidettiin Orcagnaa. Sen ovat kuitenkin suunnitelleet Benci di Cione ja Simone Talenti. Loggia dei Lanzin julkisivulla on Agnolo Gaddin tekemät allegoriset hahmot, jotka esittävät neljää klassista hyvettä. Portailla on kaksi leijonahahmoa, joista toinen on roomalaisajalta ja toinen Flaminio Vaccan suunnittelema. 1500-luvun lopulla Uffizin palatsin valmistumisen jälkeen Bernardo Buontalenti muutti Loggia dei Lanzin terassin eräänlaiseksi riippuvaksi puutarhaksi, jolta käsin prinssit pystyivät katselemaan aukiolla pidettyjä tapahtumia.

Loggia dei Lanzissa on monia klassisia ja manieristisia veistoksia renessanssityylisten kaarien alla. Näistä manieristiset veistokset ovat erityisen merkittäviä. Niihin kuuluvat Giambolognan Sabiinitarten ryöstö ja Herkules voittamassa kentauri Nessosta. Kuuluisin rakennuksen teoksista on Benvenuto Cellinin pronssiveistos Perseus.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.