Loftleiðir

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Loftleiðirin Douglas DC-8-63CF.

Loftleiðir eli Icelandic Airlines Loftleiðir oli yksityinen islantilainen lentoyhtiö, joka toimi vuosina 1944–1973. Vuonna 1973 se yhdistettiin Flugfélag Íslandsin kanssa, ja niistä muodostui Icelandair.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Loftleiðirin perustivat 10. maaliskuuta 1944 kolme nuorta islantilaista lentäjää sen jälkeen kun he olivat palanneet koulutuksesta Kanadasta. Ensimmäisinä toimintavuosina yhtiö hoiti vain kotimaanliikennettä Reykjavíkin lentoasemalta.

Kansainvälinen lentoliikenne alkoi Islannin itsenäisyyspäivänä 17. kesäkuuta 1947 reitillä Reykjavíkista Kööpenhaminaan Douglas DC-4/C-54 Skymaster-koneella.

1950-luvulla lentoliikenteessä oli tiukka sääntely, ja yhtiö sai lentää matkustajia ja rahtia vain maasta ja maahan, johon se oli rekisteröity. Loftleiðir myi liput eurooppalaisiin kaupunkeihin kahdessa osassa, niin että matka päättyi Islantiin, josta se jatkui edelleen määränpäähän.

1960- ja 1970-luvulla Loftleiðir aloitti halpalennot, joiden lähtöpaikka oli Luxemburg, ja lento kulki Pohjoismaiden ja Islannin kautta Pohjois-Amerikkaan. Lennot olivat suosittuja, mutta yhtiö joutui erimielisyyksiin IATAn kanssa.

Kahden islantilaisyhtiön kilpailu oli ankaraa, ja seurauksena oli taloudellisia vaikeuksia. Siksi yhtiöt yhdistettiin 1973, ja syntyi Icelandair. Nimi Flugfélag Íslands tuli jälleen käyttöön 1997 kun Icelandair ja Flugfélag Nordurlands yhdistyivät, ja se oli käytössä yhtiön kotimaantoiminnassa. Vuodesta 2003 alkaen Loftleiðir Icelandic on hoitanut muiden yhtiöiden tilauslentoja, ja se kuuluu Icelandair-ryhmään.

Laivasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Icelandic Airlinesin laivasto 1970[1]
Lentokone Yhteensä Tilaukset Huomioita
Canadair CL-44D 1 0
Canadair CL-44J 4 0
Douglas DC-8 0 2
Yhteensä 5 2

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]