Local Hero – kylän sankari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Local Hero – kylän sankari
Local Hero
Ohjaaja Bill Forsyth
Käsikirjoittaja Bill Forsyth
Tuottaja David Puttnam
Iain Smith
Säveltäjä Mark Knopfler
Kuvaaja Chris Menges
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdistynyt kuningaskunta
Tuotantoyhtiö Enigma
Levittäjä Netflix
Ensi-ilta 1983, Suomessa 1984
Kesto 112 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Local Hero – kylän sankari (Local Hero) on Bill Forsythin käsikirjoittama ja ohjaama brittiläinen draamakomediaelokuva vuodelta 1983. Skottilaiskylästä suuren öljynjalostamohankkeen pyörteissä kertovan elokuvan pääosia näyttelevät Peter Riegert, Denis Lawson, Fulton Mackay ja Burt Lancaster.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Texasilaisen öljy-yhtiön johtaja (Lancaster) lähettää Skotlantiin uutta jalostamoa valmistelemaan alaisensa Mac MacIntyren (Riegert). Tämän tehtävä olisi ostaa muuan skottikylä pois uuden öljynjalostamon tieltä, mutta mies on kuitenkin kiinnostuneempi tähtitaivaasta ja revontulista. Varsinaisiksi päähenkilöiksi nousevat kyläläiset, jotka ovat kenties saamassa luonnonkauniille alueelleen valtavan uuden laitoksen ja itselleen tukun rahaa kullekin.[1]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Local Hero sai brittien Bafta-palkintogaalassa parhaan ohjauksen palkinnon (Forsyth). Se oli ehdolla myös parhaaksi elokuvaksi sekä miessivuosasta (Lancaster), kuvauksesta (Chris Menges), leikkauksesta (Michael Bradsell), alkuperäiskäsikirjoituksesta (Forsyth) ja musiikista (Mark Knopfler).[2] Käsikirjoituksen palkitsivat myös yhdysvaltalaiset New York Film Critics Circle ja National Society of Film Critics.

Helsingin Sanomien Mikael Fränti kirjoitti elokuvan tarjoavan riemukkaita ja hersyviä tilanteita. Hän näki Forsythin komediallisessa otteessa vanhojen Ealing-komedioiden henkeä.[1]

The New York Timesin kriitikot valitsivat Local Heron vuonna 2004 yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta parhaasta elokuvasta maailmassa.[3] Se valittiin 1900-luvun vaikuttavimpien brittiläisten elokuvien joukkoon BFI:n kyselyssä vuonna 1999[4].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Fränti, Mikael: Revontulet ja komeetat. Helsingin Sanomat, 25.2.1984, s. 16. Näköislehden aukeama (tilaajille).
  2. Local Hero Bafta Awards Database. Viitattu 9.4.2019. (englanniksi)
  3. The Best 1,000 Movies Ever Made. (Perustuu teokseen The New York Times Guide to the Best 1,000 Movies Ever Made, St. Martin's Griffin 2004.) The New York Times. Arkistoitu 11.7.2016. Viitattu 2.2.2022. (englanniksi)
  4. BFI | Features | The BFI 100 web.archive.org. 14.5.2012. Arkistoitu 14.5.2012. Viitattu 27.2.2022.