Loaded (videopeli)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Loaded
Kehittäjä Gremlin Interactive
Julkaisija Interplay Entertainment
Julkaistu 1996
Lajityyppi shoot ’em up
Pelimuoto Moninpeli ja yksinpeli
Ikäluokitus PEGI: 12
Alusta PlayStation, Sega Saturn
Jakelumuoto CD-levy ja CD-ROM (en)
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Loaded (Japanissa Blood Factory) on Gremlin Interactiven kehittämä ja Interplayn vuonna 1996 julkaisema science fiction -teemainen ylhäältäpäin kuvattu shoot ’em up/run and gun -räiskintäpeli. Peli julkaistiin kummallekin aikansa valtakonsoleista, PlayStationille ja Sega Saturnille. Loaded sijoittuu Raulf-nimiselle vankilaplaneetalle, jossa pidetään vankeina galaksin vaarallisimpia rikollisia. Pelin ideana on "räiskiä" itsensä vihollisten läpi ja lopulta kukistaa universumin julmin superroisto F.U.B. (Fat ugly boy). Peli herätti ilmestyessään huomiota äärimmäisen väkivaltaisuutensa ja erittäin kieroutuneen mustan huumorinsa ansiosta. Suomessa peli kiellettiin alle 15-vuotiailta alkuperäisen julkaisun aikana, mutta PEGIn käyttöönoton myötä ikärajaksi tuli 12+. Muun muassa Saksassa peli joutui BPjM-merkinnän alle, eli sitä ei saanut käytännössä myydä muuten kuin ”tiskin alta”. Pelin hahmosuunnittelusta vastasivat sarjakuvatuotannostaan tunnetut Vertigo Comicsin Garth Ennis (Preacher, Punisher ym.) ja 2000AD:n Greg Staples. Loaded on saanut myös jatko-osan Re-Loaded (1997), joka ei kuitenkaan kerännyt yhtä suurta huomiota osakseen.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli sisältää viisitoista eri kenttää ja kuusi erilaista pelattavaa hahmoa. Jokaisella hahmolla on omat vahvuutensa ja heikkoutensa.

  • Mamma – Pelin isoin hahmo. Kova kestävyys mutta huonona puolena hitaus. Aseina mm. Plasma Gun ja Nipple Grenades.
  • Fwank – Raskaasti aseistautunut pelle. Nähtävissä muun muassa pelin kannessa. Vahvuutena kestävyys, heikkoutena hitaus. Aseet: Neuron Spheres sekä Homing Teddies.
  • Bounca – Smokkiin pukeutunut kaapin kokoinen henkivartija. Kohtuullisen kestävä ja nopea. Aseina ohjukset (Missile) sekä Frag Missile.
  • Vox – Pelin ainoa naishahmo. Nopea liikkeissään, mutta kestävyydeltään melko heikko. Aseina mm. Hail Flail ja Sonic Blast.
  • Butch – Hameeseen pukeutuva tappajatransvestiitti. Nopea ja suhteellisen kestävä. Aseina liekinheitin (Flame Thrower) sekä Explosive Ring.
  • Cap’n Hands – Puoliksi kyborgi, puoliksi kuollut merirosvo. Melko nopea ja kestävä. Aseina piilukkopyssyt (Flintlocks) sekä Vortex Bomb.

Peliä on mahdollista pelata myös kaksinpelinä.

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Loadedin soundtrack sisältää musiikkia arvostetuilta konemusiikkisäveltäjiltä kuten Patrick ”Pat” Phelanilta ja Neil Bigginiltä. Pelin musiikit ovat enimmäkseen hidasta, mutta melko raskasta teknoa särötetyllä sähkökitaralla höystettynä. Pelin tunnusmusiikista vastaa Pop Will Eat Itself.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]