Lleu Llaw Gyffes

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lleu Llaw Gyffes (Lleu taitava käsi) tai lyhyemmin Lleu on walesilainen tarusankari, joka samaistetaan kelttiläiseen jumalaan Lugukseen eli Lughiin.[1][2] Lleu on tuntemattoman isän ja Arianrhodin poika, joka syntyi ennenaikaisesti[2].

Lleun tarina kerrotaan Mabinogion-tarusikermään kuuluvassa tarussa Math, Mathonwyn poika. Arianrhod asettaa pojalleen kolme tabua heti tämän syntymän jälkeen. Ensimmäisen mukaan poikaa ei saa nimetä ennen kuin hänen äitinsä tekee sen. Toisen mukaan poika ei saa kantaa aseita ennen kuin hänen äitinsä ojentaa ne hänelle. Kolmannen mukaan poika ei saa koskaan mennä naimisiin ihmisnaisen kanssa.[3] Lleun eno, velho Gwydion ottaa keskosen kasvatikseen, mutta aina kun hän vei lapsen Arianrhodille, jotta tämä olisi antanut pojalleen nimen sekä aseet, tämä kirosi lapsen ja jätti hänet nimettömäksi ja aseettomaksi.[2] Arianrhod yrittää toistuvasti tuhota poikansa, mutta Gwydionin vahvat taiat suojaavat Lleuta[1].

Lopulta Lleu saa nimen, kun hän valepukuisena ampuu linnun, ja hänen äitinsä huudahtaa osuman nähdessään "Lleu" (varmakätinen). Lleu onnistuu myös saamaan itselleen aseet. Ensin hän usuttaa aavearmeijan hyökkäämään äitinsä linnaan, naamioituu sitten bardiksi ja saa Arianrhodilta aseet linnan puolustusta varten.[2] Mutta yhä oli voimassa äidin kolmas kielto. Ruhtinas Math ja Gwydion kiertävät tabun luomalla loitsujen avulla nuorukaiselle naisen kukista[1][3]. Nainen saa nimen Blodeuwedd. Mutta hän ottaakin itselleen rakastajan nimeltään Gronw, ja yhdessä he punovat juonen päästäkseen Lleusta eroon. Lleu on kuitenkin lähes mahdoton tappaa. Hänet voisi surmata ainoastaan jos hänen toinen jalkansa on vuohen selässä ja toinen vesivadin reunalla. Blodeuwedd onnistuu kuitenkin saamaan Lleun tähän asentoon ja Gronw lävistää hänet keihäällä. Samalla hetkellä kun keihäs iskee, päästää Lleu kauhean rääkäisyn, muuttuu kotkaksi ja lentää lumottuun tammeen. Gwydion löytää hänet sieltä ja taikoo takaisin ihmiseksi. Gronw surmataan ja Blodeuwedd muutetaan pöllöksi.[3] Myöhemmässä elämässään Lleu kunnostautuu hyveellisenä ritarina.[2]

Lleuhun liittyy hyvin runsaasti taikuutta ja mytologiaa, ja hän on kenties ollut alun perin muinainen brittiläinen jumala. Jo hänen neitseellinen syntymänsä on yliluonnollinen ja hänen muodonmuuttajan kykynsä on myös mahdollinen viittaus jumalalliseen alkuperään. Lleun kytkökset valoon ja tammiin sopivat kelttiläiselle taivaan jumalalle.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Lugus Britannica Academic, Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica Inc. Viitattu 21.11.2018. (englanniksi)
  2. a b c d e Cotterell 1996, s. 216-217
  3. a b c d Green 1997, s. 133-134