Liuskapyrstö

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Liuskapyrstö
Radiicephalus elongatus.JPG
Uhanalaisuusluokitus: Elinvoimainen [1]
Elinvoimainen
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Kiiltolahnakalat Lampriformes
Heimo: Liuskapyrstöt
Radiicephalidae
Suku: Radiicephalus
Osório, 1917
Laji: elongatus
Kaksiosainen nimi
Radiicephalus elongatus
Osório, 1917
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Liuskapyrstö Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Liuskapyrstö Commonsissa

Liuskapyrstö (Radiicephalus elongatus) on kiiltolahnakaloihin kuuluva syvänmeren kalalaji. Se on ainoa laji liuskapyrstöjen heimossa (Radiicephalidae).

Anatomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liuskapyrstö voi kasvaa noin 76 cm pitkäksi. Ruumiinmuodoltaan kala on pitkulainen ja litteä ja suippenee pyrstöä kohti niin että pyrstö on hyvin ohut. Punertava selkäevä on hyvin pitkä ja ulottuu päästä pyrstöön. Vatsa- ja peräevät ovat aikuisilla liuskapyrstöillä hyvin lyhyet. Väriltään laji on hopeanharmaa ja suomuja on ainoastaan kylkiviivalla. Uimarakko on liuskapyrstöllä hyvin kehittynyt ja lisäksi sillä on ruskeaa mustetta sisältävä säiliö, joka tyhjenee peräaukon kautta. Sitä se käyttää petojen sokaisemiseen. Muiden kiiltolahnakalojen tavoin liuskapyrstö pystyy työntämän yläleukansa eteenpäin.[2][3][4][5][6]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liuskapyrstöä tavataan Atlantin keski- ja itäosista Marokosta ja Azoreilta etelään Etelä-Afrikkaan sekä Tyynestämerestä Kalifornianvirran alueella sekä UUden-Guinean lähistöllä. Laji elää yli 570 metrin syvyydessä. Liuskapyrstön ravintoa ovat valokalat sekä äyriäiset.[2][3][5][6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Smith-Vaniz, W.F.: Radiicephalus elongatus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2015.4. 2015. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 12.1.2016. (englanniksi)
  2. a b Family Radiicephalidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 16.5.2011. (englanniksi)
  3. a b Radiicephalus elongatus (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 16.5.2011. (englanniksi)
  4. Joseph S. Nelson: Fishes of the world, s. 229. John Wiley and Sons, 2006. ISBN 978-0-471-25031-9. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 16.05.2011). (englanniksi)
  5. a b Herbert Boschung: Lampriformes AccesScience. McGraw-Hill. Viitattu 16.5.2011. (englanniksi)
  6. a b Family Radiicephalidae (PDF) FAO. Viitattu 16.05.2011. (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.