Liuren

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dipan eli maankiekko:12 maallista oksaa

Liuren (kiin. 六壬, liùrén, "kuusi reniä", on kiinalaisen metafyysikan haara, jonka avulla ennustetaan ihmisten jokapäiväisen elämän tapahtumia.

Liuren on yksi "kolmesta oppisuunnasta":

Liurenin nimi on peräisin kiinalaisen kosmologian periaatteesta:
"Taivaan yksi synnyttää veden."

Täten vesirungoilla on erityisasema taivaallisten runkojen joukossa. Reniä käytetään, koska se on yang. Ren voi muodostaa parin kuuden maallisen oksan kanssa. Nämä ovat zi, yin, chen, wu, shen ja xu. Tästä tulee nimi "kuusi reniä".

Liuren-menetelmiä on kolme:

  • Pieni liuren eli käsimenetelmä
  • Keskiliuren
  • Suuri liuren (大六壬 dàliùrén), jonka täydellinen nimi on Liuren shenke (六壬神課 liùrénshénkè, kuuden renin henkien kirja).

Pieni ja keskiliuren ovat perimätiedon mukaan Li Chunfengin (李淳風 Lǐ Chúnfèng; Wade–Giles: Li Ch'un-feng, 602–670), kiinalaisen matemaatikon, astronomin ja historioitsijan kehittämiä menetelmiä.

Pieni liuren on nopea menetelmä, jossa lasketaan sormilla kuukauden, päivän ja tunnin mukaan hetken suotuisuus tai epäsuotuisuus.

Keskiliurenissa laskutoimitukset tehdään ajasta riippuen eteen- tai taaksepäin. Ennuste on jokin 52:sta muistettavasta värssystä.

Suurta liurenia pidetään kaikkein tarkimpana menetelmänä, mutta myös vaativimpana oppia ja hallita. Liuren-mestareita ei tunneta monta.

Alun perin suurta liurenia käytettiin sotataktiikan osana. Sittemmin sitä alettiin käyttää eri elämänaloja koskevaan ennustamiseen. Sitä pidetään erityisen tarkkana välineenä sairausennusteen laatimisessa. Sen avulla sanotaan voitavan kertoa, onko sairaus parannettavissa vai kuolemaksi, mikä sen aiheuttaa, mikä lääkintä voi tehota sekä miten kauan paraneminen kestää. Liuren ei korvaa normaalia diagnoosia vaan on sen apuväline.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chun silkkikäsikirjoitus (楚帛書; pinyin: Chǔ bóshū; Wade–Giles: Ch'u Po-shu), astrologinen ja astronominen kirjoitus, joka löydettiin Taistelevien läänitysvaltioiden aikaisesta Chu-valtion alueella sijaitsevasta haudasta (n. 300 eaa.), perustuu tutkija Li Lingin mukaan liurenin astrologiseen ajanlaskuun.

Kaikki paitsi yksi kahdeksasta tähän asti löydetystä shipanista eli eräänlaisesta astrolabista on liuren-shipaneja. Vanhin näistä on Ruyinin toisen markiisin Xiahou Zaon (夏侯灶) haudasta (n.165 eaa.) löydetty lakatusta puusta valmistettu shipan.

Hanshu (漢書 Han-dynastian kirja) kertoo miten keisari Wang Mang turvautui kautensa viimeisinä hetkinä liuren-ennustukseen:

"Mang pukeutuneena syvään purppuraan ja silkkivyöhön, johon keisarilliset sinetit oli kiinnitetty, piteli kädessään keisari Shunin tikaria. Astrologinen virkailija laittoi shin hänen eteensä asettaen sen vastaamaan päivää ja tuntia. Keisari käänsi istuimen myötäämään Otavan kahvaa ja istuutui."

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ho Peng Yoke: "Chinese Mathematical Astrology, Reaching out to the stars", 2003 Routledge, U.K.

Kalinowski, Marc: "Les instruments astro-calendriques des Han et la méthode Liu Ren", Bulletin de l'Ecole francaise d'Extrême-Orient, Tome 72, 1983, pp.309-419

Skinner, Stephen: "Guide to the Feng Shui Compass, A Compendium of Classical Feng Shui", 2008 Golden Hoard Press, Singapore