Lippuvala (Yhdysvallat)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yhdysvaltalaisia oppilaita vannomassa lippuvalaa Yhdysvaltain Lippupäivänä 1899.

Lippuvala (engl. Pledge of Allegiance) on Pohjois-Amerikan Yhdysvalloissa käytössä oleva rituaali, jossa osanottajat vannovat uskollisuutta Yhdysvaltain lipulle ja sille kansakunnalle, jota se edustaa. Vala lausutaan yleensä seisaaltaan yhteen ääneen, ja sen aikana oikea käsi tulisi pitää rinnalla, sydämen kohdalla. Miesten tulisi valan aikana paljastaa päänsä, mikäli heidän käyttämällään päähineellä ei ole uskonnollista merkitystä. Sotilaallisissa univormuissa olevat tekevät valan aikana kunniaa.

Lippuvala on Yhdysvalloissa yleinen ennen muuta koulujen aamunavausrituaalina. Se on tällä hetkellä käytössä 25 osavaltiossa ja kuudessa sen käyttämistä kouluissa "suositellaan". 2000-luvulla eri oikeusistuimet ovat kuitenkin useasti linjanneet, että kaikilla oppilailla on perustuslaillinen oikeus kieltäytyä lippuvalasta. Lisäksi lippuvalaa voidaan käyttää yleisötapahtumissa, jossa Yhdysvaltain lippu nostetaan juhlallisesti salkoon, ja se voi olla käytössä esimerkiksi oikeuskäsittelyn aluksi. Henkilöt, joille myönnetään Yhdysvaltain kansalaisuus, vannovat kansalaisuuden saamisen yhteydessä lippuvalan uuden kotimaansa lipulle.

Lippuvala sai virallisen aseman 22. kesäkuuta 1942, jolloin Yhdysvaltain kongressi sääti asiaa koskevan lain. Kongressin tarkoituksena oli lujittaa amerikkalaisten yhteenkuuluvuuden tunnetta ja uskollisuutta kotimaahansa toisen maailmansodan raivotessa. Alun perin tervehdys otettiin käyttöön jo vuonna 1892, jolloin valan teksti julkaistiin Youth's Companion Magazine -lehdessä Bostonissa, Massachusettsissa. Sitä käytettiin aluksi Kristoffer Kolumbuksen löytöretkien 400-vuotisjuhlien yhteydessä. Alkuperäisen valatekstin oli laatinut Francis Bellamy.

Bellamyn laatimassa versiossa vannottiin uskollisuutta "lipulleni" (to my flag), ei "Yhdysvaltain lipulle". Nykyinen sanamuoto otettiin käyttöön 1923.

Lippuvalaan lisättiin sanat "Jumalan alaiselle" (under God) kongressin päätöksellä 14. kesäkuuta 1954. Aloitteen asiasta teki presidentti Dwight D. Eisenhower, joka halusi lisäyksellä taistella "jumalattomia kommunisteja" vastaan kylmän sodan ilmapiirissä. Lisäys on erityisen huomattava, koska Yhdysvaltain perustuslaki erottaa kirkon ja valtion hyvin tarkkaan toisistaan. Esimerkiksi yleisissä kouluissa, joissa vannotaan uskollisuutta "Jumalan alaiselle kansakunnalle", ei saa olla minkäänlaista uskonnonopetusta.

Sanamuoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Englanninkielinen teksti: "I pledge allegiance to the Flag of the United States of America, and to the Republic for which it stands, one Nation under God, indivisible, with liberty and justice for all."

Virallista käännöstä suomeksi ei ole. Epävirallinen suomennos: "Vannon uskollisuutta Amerikan Yhdysvaltojen lipulle ja sille tasavallalle, jota se edustaa, yhdelle, jakamattomalle, Jumalan alaiselle kansakunnalle, joka antaa vapauden ja oikeuden kaikille."

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]