Lintubongaus

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Lintubongareita Skotlannin Caerlaverockissa katsomassa Britannian viidettä suohyyppää kesäkuussa 2007.

Bongaaminen tarkoittaa lintuharrastuksessa sitä, että harrastaja, lintubongari, käy havainnoimassa jotakin lintua, jonka joku muu on ilmoittanut oleilevan jollakin tietyllä paikalla tai olevan muuttolennossa.[1] Sanaa bongaus käytetään myös lintuharrastuksesta yleensä, vaikka kyseessä on varsinaisesti vain yksi harrastuksen osa.[1][2]

Mitä on bongaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linturetkellä oleminen ja lintujen määrittäminen siellä ei ole bongaamista. Linturetkeen voi kyllä liittää bongaamisen. Jos henkilö saa vaikka tietää, että Helsingin Viikissä on parhaillaan jalohaikara ja hän päättää mennä sinne linturetkelle nähdäkseen kyseisen jalohaikaran, hän on menossa bongaamaan sitä. Kaikki muut sillä retkellä havaitut ja määritetyt linnut ovat spontaaneja havaintoja, eivät bongauksia. Jos henkilö näkee kyseisen jalohaikaran ja lisäksi todella tunnistaa sen jalohaikaraksi, hän on bongannut sen.

Pinnalistat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oleellinen osa bongausta on pisteiden (pinnojen) kerääminen sekä erilaisten pinnalistojen ylläpito. On elämänpinnat, maailmanpinnat, vuodenpinnat, retkipinnat, tietyn alueen pinnat, talvipinnat, asemapinnat, käsipinnat, pihapinnat, vessapinnat, televisiopinnat ja niin edelleen.

Tamperelaisesta Jouni Riihimäestä tuli 22. toukokuuta 2005 ensimmäinen, joka on nähnyt Suomessa 400 lintulajia, kun hän bongasi etelänisolepinkäisen Ahvenanmaan Lågskärissä.[3]

Tavoite[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bongarien tarkoitus ei ole varsinaisesti lintuharrastuksen edistäminen vaan pinnojen kerääminen, mikä aiheuttaa joskus ongelmia esimerkiksi jokamiehenoikeuksien tulkinnassa. Bongariliiton ohjeissa jäsenille on tarkat määräykset siitä, mitä liiton jäsen saa ja ei saa tehdä, jotta ei aiheuteta turhaa häiriötä: lintuharrastaja kulkee luonnossa ympäristöä, maanomistajia, lintuja ja lähimmäisiä kunnioittaen.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Lintuharrastuksen alkeet Viitattu 4.2.2012.
  2. Laine, Lasse J.: Lintuharrastajan opas, s. 236. Otava, 2006.
  3. Leppäjärvi, Anne: Suomessa havaittujen lintulajien ennätys tehtiin Lågskärissä – Jouni Riihimäki rikkoi 400 lajin rajan TS.fi. 24.5.2005. Viitattu 9.4.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]