Lindt & Sprüngli

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Lindt)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Lindt & Sprüngli AG
Yritysmuoto Osakeyhtiö
Perustettu 1899
Perustaja Rudof Sprüngli
Toimitusjohtaja Ernst Tanner
Avainhenkilöt Dieter Weisskopf (CFO, COO), Uwe Sommer (CMO)
Kotipaikka Kilchberg, Sveitsi
Tuotteet suklaa ja makeiset
Liikevaihto 2,88 mrd Sveitsin frangia
Henkilökuntaa 8949 (2013)
Kotisivu http://www.lindt.com
Pääkonttori Kilchbergissä
Tehdas Aachenissa

Lindt & Sprüngli on kansainvälinen sveitsiläinen suklaavalmistaja, jonka pääkonttori sijaitsee Kilchbergissä Sveitsissä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lindt & Sprüngli on saanut alkunsa kahdesta suklaatehtailijasta, horgenilaisesta Rudolf Sprünglistä ja berniläisestä Rodolphe Lindtistä. Rudold Sprüngli Junior otti haltuun isänsä yrityksen vuonna 1891 ja vuotta myöhemmin siitä irtaantui oma konditoriaketju Sprüngli (nimi). Vuonna 1899 Rudolf Sprüngli rakennutti tehtaan Kilchbergiin ja muutti firman osakeyhtiöksi. Chocolat Sprüngli Oy otti pian tämän jälkeen Rodolphe Lindtin Bernin suklaatehtaan omistukseensa ja sai samalla myös oikeudet tämän suklaanvalmistuspatenttiin. Osakeyhtiö yhdisti Bernin ja Zürichin suklaatehtaat ja täten oli syntynyt Lindt & Sprüngli.

Vuonna 1935 Lindt & Sprüngli solmi lisenssisopimuksen suklaanvalmistuksesta Saksassa Leonard Monheim AG -nimisen yrityksen kanssa. Vuodesta 1988 lähtien Lindt & Sprüngli on valmistanut suklaataan Saksassa. Nykyään yhtiö valmistaa suuren osan kansainvälisesti levinneistä tuotteista Aachenissa keksivalmistaja Lambertzin naapurissa.

Lindt & Sprünglin listautuminen pörssiin loi vuonna 1986 pohjan yhtiön 1990-luvun kansainväliselle laajentamiselle: tuotanto- ja hallintorakennuksia otettiin käyttöön Strathamissa, New Hampshiressä, USA:ssa vuonna 1989. Samana vuonna Lindt & Sprüngli SA päätyi Ranskassa kokonaisuudessaan emoyhtiön omistukseen.

Vuonna 1993 pitkäaikainen lisenssinhaltija Bulgheroni SpA liitettiin yritykseen nimellä Lindt & Sprüngli SpA Italian Induno Olonassa.

Itävallassa perustettiin seuraavana vuonna Lindt & Sprüngli (Austria) GmbH ja yritykseen liitettiin wieniläinen Confiserie Hofbauer. Torinossa ostettiin vuonna 1997 italialainen yritys Caffarel, ja Sydneyyn perustettiin Lindt & Sprüngli Company.

Vuoden 1998 alussa seurasi vanhimman amerikkalaisen suklaanvalmistajan, San Franciscossa sijaitsevan Ghirardelli Chocolate Companyn yritysosto. Muita tytäryhtiöitä on Kanadassa, Kiinassa, Hongkongissa, Japanissa, Puolassa, Tšekissä, Venäjällä, Ruotsissa, Espanjassa ja Etelä-Amerikassa. Heinäkuussa 2014 Lindt & Sprüngli ilmoitti ostaneensa perinteikkään pohjoisamerikkalaisen makeisvalmistajan Russel Stover Candiesin. Se on yrityksen historian tähänastisista yritysostoista suurin. Russel Stover omistaa myös Whitman’s-merkin, ja sillä on 60 % markkinaosuus Yhdysvalloissa myydyistä suklaakonvehdeista. Russel Stoverin myötä Lindt & Sprünglistä tuli kolmanneksi suurin yritys Yhdysvaltojen suklaan tuotannossa. Lindt & Sprüngli on täten vallanut alaa Yhdysvalloissa.

Yritysrakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodesta 1994 lähtien kaikki yhtymän yritykset, niiden joukossa myös tähän asti Sveitsissä sijainnut pääkonttori Chocoladefabriken Lindt & Sprüngli (Schweiz) AG, ovat olleet kansainvälisen konsernijohdon tytäryhtiöitä holdingyhtiö Chocoladefabriken Lindt & Sprüngli AG:ssä. Osake-enemmistö on yhtiön mukaan yhä Sveitsissä.

Tuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lindt & Sprüngli valmistaa lukuisten erilaisten suklaalevyjen lisäksi konvehteja. Näiden ohella tuotevalikoimassa on sesonkituotteita, kuten suklaajoulupukkeja ja pääsiäissuklaata. Kasvava merkitys on suklaalevyillä, joilla on korkea kaakaopitoisuus (yli 60 prosenttia) tai jotka sisältävät eksoottisia aineksia, kuten pippuria tai chiliä. Italiassa on markkinoilla Lindt & Sprünglin suklaalevite Crema al Cioccolato.

Tuotearvostelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saksalainen suklaasivusto Chclt.net arvioi Lindt-suklaiden maun 72 ja 87 pisteen välille 100:sta ja toteaa suklaassa olevan yrityksen tuotteille ominainen maku. Saksalainen suklaakriitikko Georg Bernardini antaa testattujen Lindt-tuotteiden laadulle ainoastaan 2 pistettä mahdollisesta 6 pisteestä ja huomauttaa luontaisen kaltaisten aromien osittaisesta käytöstä. Bernardini kehuu kuitenkin yrityksen tuotekehittäjien luovuutta.

Lindt & Sprüngli ei halua tuotteilleen minkään ulkopuolisen tahon, kuten Utz-sertifikaatin tai Reilun Kaupan kestävän kehityksen ja sosiaalisten kriteereiden mukaista sertifiointia. Eikä se halua myöskään vastaisuudessa.

Oikeuskiistoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

26. maaliskuuta 2012 Itävallan korkein oikeus päätti, että vain Lindt & Sprünglillä on Itävallassa oikeus myydä niin sanottua Goldhasea, eli kultaiseen paperiin pakattua suklaapupua, jolla on punainen rusetti kaulassa. Riita tästä oli Lindt & Sprünglin ja itävaltalaisen Hauswirthin välillä kestänyt yhteensä kymmenen vuotta. Toukokuun 24. päivänä 2012 Lindt & Sprüngli hävisi oikeusjutun Euroopan unioinin tuomioistuimessa yrittäessään saada suklaapupulle Euroopan laajuista tavaramerkkisuojaa. Vuonna 2004 alkaneen hakemusmenettelyn aikana yritys ei ollut kuitenkaan voinut todistaa, että eurooppalainen keskivertokuluttaja yhdistäisi pupun ulkonäön kyseiseen valmistajaan. Tavaramekkisuojan saaminen koko EU:n alueelle ei sen vuoksi ollut mahdollinen.

Maaliskuun 28. päivänä 2013 Saksan korkein oikeus Karlsruhessa (Bundesgerichtshof) hylkäsi Frankfurtin tuomioistuimen (Oberlandesgericht) päätöksen Lindt & Sprünglin vaatimasta myyntikiellosta koskien saksalaisyritys Riegeleinin valmistamia, istuma-asennossa olevia suklaapupuja. Saksalainen valmistaja myy suklaapupujaan hieman tummemmassa, pronssinvärisessä kääreessä. Karlsruhen oikeuden päätöksen mukaan sekoittumisvaara tuotteiden välillä pystyttiin kiistämään riittävin perustein.

Joulukuun 18. päivä 2012 tuli julki, että Lindt & Sprüngli oli hävinnyt oikeudenkäynnin osavaltion alioikeudessa Kölnissä (Landgerict) makeisvalmistaja Hariboa vastaan, jonka se oli haastanut ”Lindt Teddy” -suklaanallejensa ja Haribon Goldbären-nallekarkkien samankaltaisuudesta. Seurauksena häviöstä Lindt & Sprünglin täytyy vetää suklaanallet markkinoilta. Päätös ei ole kuitenkaan vielä lainvoimainen.

Muuta tietoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lindt & Sprüngli on ollut kölniläisen Imhoff-suklaamuseon virallinen yhteistyökumppani vuoden 2006 maaliskuusta lähtien.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Katja Hürlimann : Sprüngli : Neue Deutsche Biographie (NDB). Osa 24, Dunker & Humblot, Berliini 2010, ISBN 978-3-428-11205-0, Sivulta 768 eteenpäin.

Saksankielisiä dokumenttielokuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Zartbittere Leidenschaft. Wie die Lust auf Schokolade entsteht. Kertomus, Saksa, 2005, 40min., Kirja ja ohjaus: Steffi Cassel, tuotanto: SpiegelTV, Ensiesitys: 24. marraskuuta 2005 VOX:illa, (Yhteenveto) ja (Video)
  • Lindt & Sprüngli setzt auf Jungle und Chinesen. Televisiokertomus, Sveitsi, 2012, 2:18 Min., Ohjaus: Patrizia Laeri, tuotanto: Schweizer Fernsehen, toimitus: SF Börse, Ensiesitys: 21. Elokuuta 2012 SF:llä (video)
  • Der Schokoladenkönig und der Goldhase. Televisiokertomus, Sveitsi, 2011, 5:40 Min: Patrizia Laeri, tuotanto: Schweizer Fernsehen, toimitus, 10vor10, Ensiesitys: 21. Huhtikuuta 2012 SF:llä (Video)