Limoncello

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sisilialaista limoncelloa.

Limoncello on sitruunan kuoresta tehty likööri, jota tuotetaan eteläisessä Italiassa erityisesti Napolinlahden, Amalfin rannikolla ja Caprilla, mutta myös Sisiliassa ja Sardiniassa. Se on ollut tunnettu ainakin yli sata vuotta, mutta sen tarkkaa syntyaikaa ja paikkaa missä se on kehitetty ei tiedetä.[1][2] Sen maku ei ole kovin makea, kitkerä tai katkera.[2]

Limoncello tehdään sitruunasta, sokerista, alkoholista ja vedestä. Se tarjoillaan yleensä kylmänä pienistä laseista ruoan jälkeen.[2] Perinteisesti keltaisen liköörin pohjalta on tehty erilaisia muunnoksia, kuten Arancello Rosso (veriappelsiinista), Pompelmocello (greipistä)[3] ja Meloncello (melonista).[4]

Valmistaminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valmistamiseen käytetään kymmenestä viiteentoista paksukuorista sitruunaa, joiden puhdistettuja kuoria liotetaan huoneenlämmössä litrassa kirkasta viinaa kahdesta neljään viikkoa. Tämän jälkeen tehdään sokerisiirappia kuumentamalla vettä kiehuvaksi ja sekoitetaan siihen sokeria. Sokerisiirapin annetaan jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Sitruunankuorista liuotettu uute suodatetaan ja sekoitetaan yhteen sokerisiirapin kanssa. Valmis limoncello pullotetaan sopiviin annospulloihin ja pannaan jääkaappiin kypsymään.[2][5] Mitä pidempi säilytysaika sitä maukkaampi maku on.[2] Yleensä limoncellon tekemiseen menee aikaa kokonaisuudessaan noin kolme kuukautta. Juoma tarjoillaan hyvin jäähdytettynä. Limoncello sopii hyvin esimerkiksi digestiiviksi eli aterian päätteeksi tarjottavaksi juomaksi.[2][5]

Italiassa kasvaa sitruunalajike, joka on erityisen suurikokoinen ja jonka kuori on erityisen ryppyinen. Sitä käytetään erityisesti limoncellon valmistukseen.[1][5]

  1. a b So, Who Invented Limoncello? And What Makes It So Special? Italy Magazine. Viitattu 25.7.2020. (englanniksi) (italiaksi)
  2. a b c d e f Martin, Aubrey: Who Invented Limoncello, Italy's Famous Lemon Liqueur? Culture Trip. 13.12.2017. Viitattu 25.7.2020. (englanniksi)
  3. Homemade Limoncello, Pompelmocello, and Arancello Rosso Recipes Love & Victory. 31.6.2016. Arkistoitu 25.7.2020. Viitattu 25.7.2020. (englanniksi)
  4. How To Make Meloncello, the Perfect Cocktail for Summer Gourmandize.com. 16.6.2017. Viitattu 25.7.2020. (englanniksi)
  5. a b c Recipe of Limoncello – The original from Sorrento Coast Sorrento Info. 28.10.2015. Viitattu 25.7.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.