Liiviläisten kulttuurikeskus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Liiviläisten kulttuurikeskus
Livo Kultur Sidam.jpg
Perustettu 1994
Toimiala liiviläinen kulttuuritoiminta
Kotipaikka Riika
Puheenjohtaja Gundega Blumberga
Sivusto livones.lv

Liiviläisten kulttuurikeskus (liiviksi Līvõ kultūr sidām) on järjestö, joka perustettiin Riiassa 1994. Se on toiseksi suurin liiviläisiä edustava järjestö, joka ei kuulu Latvian hallituksen piiriin. Järjestön perustussopimuksen allekirjoitti 11 henkilöä, ja järjestöön kuului vuonna 2004 20 henkilöä. Järjestö perustettiin edistämään liiviläistä kulttuuria ja kieltä, se toimii myös tietokeskuksena. Järjestöä johtaa Dienas gramata -lehden toimittaja Gundega Blumberga[1] (1997-) ja järjestöllä on neljä työntekijää.[2] Järjestö järjestää liiviläisiä kulttuuritapahtumia ja julkaisee aiheeseen liittyviä kirjoja[3].

Julkaisutoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestön julkaisutoimintaan kuuluu Soros Foundationin tuella julkaistu liiviläistä runoutta sisältävä teos Ma akūb sīnda vizzõ, tūrska (1998). Liivi-latvia-liivi-sanakirja julkaistiin 1999. Järjestö on perustanut liivin kielen ja kulttuurin portaalin livones.lv ja ylläpitää sitä.[3] Sivuston tarkoituksena on tarjota objektiivista ja tieteellisesti tarkkaa tietoa liiviläisistä ja liivin kielestä. Lisäksi sivu sisältää aiheeseen liittyviä uutisia. Sivusto on pääosin latviankielinen, mutta monet artikkelit ovat tarjolla myös englanniksi ja liiviksi. Sivu sijaitsee Latviassa ja sen maatunnus on lv.[4][5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Baltasam.org
  2. FOUNDATION OF LKS, GOALS, PRINCIPLES Liiviläisten kulttuurikeskus. Viitattu 6.8.2015. (englanniksi)
  3. a b LIST OF LKS MOST IMPORTANT EVENTS Liiviläisten kulttuurikeskus. Viitattu 6.8.2015. (englanniksi)
  4. Livones.lv livones.lv. Viitattu 3.5.2010. (englanniksi)
  5. Kultūras centrā 'Noass' notiks Lībiešu valodas dienas svinēšana kultura.delfi.lv. 17.5.2007. Viitattu 3.5.2010. (latviaksi)
Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.