Liikemies Liljeroosin ilmalaivat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Liikemies Liljeroosin ilmalaivat
Kirjailija Arto Paasilinna
Kieli suomi
Kustantaja WSOY
Julkaistu 2003
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Liikemies Liljeroosin ilmalaivat on Arto Paasilinnan kirjoittama romaani, joka ilmestyi vuonna 2003.

Teoksesta on julkaistu myös äänikirja, jonka lukijana toimii Esa Saario.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kirja alkaa Vöyrin kunnanjohtaja Hemmi Elstelän päättäessä osallistua Vöyrin kunnan kesäjuhlan 1500 metrin juoksuun, jonka hän yllättäen voittaakin, vaikka lähteekin vasta muita myöhemmin. Juoksun jälkeen hän tyhjentää lippaan ilmaan mauserista ja pitää puheen. Näistä syistä Hemmi erotetaan.

Hemmi pyytää töitä vaimonsa ystävältä Lars Liljeroosilta, joka on ostanut heliumtehtaan. He rakentavat ilmalaivan, joka nimetään Lakeuden Hengettäreksi. Yleisö saa nousta tutustumaan alukseen maksua vastaan. Black Shotton -nimisen yhtyeen pojat tekevät niin ja ollessaan yksin ilmalaivassa irrottavat sen kiinnitystornista joutuen sen mukana tuuliajolle ympäri maailmaa päätyen Venäjän ja Kiinan kautta lopulta Tiibetin vuoristoon.

Kirgisian yllä turkkilaiset ilma-akrobaatit kiipeävät lentokoneen siiveltä ilmalaivaan mukanaan ruokaa ja juomaa Black Shottonin pojille. He saavat Lakeuden Hengettären laskeutumaan Tiibetiin. Black Shottonin jäsenet ja turkkilaiset akrobaatit lähtevät lähimpään kaupunkiin, Nepalin Jumlaan hankkimaan vetyä saadakseen ilmalaivan jälleen ilmaan. Kaupungissa he tapaavat pohjoiskorealaisen pakolaisen, joka toimittaakin heille vetyä.

Alus kuitenkin karkaa heiltä ja jää leijumaan laakson ylle siirtelyyn käytetty kameli köydestä allaan roikkuen. Voimistelijat joutuvat jälleen hakemaan apua Jumlasta saadakseen aluksen alas. Kun ilmalaiva on lopulta saatu hallintaan ja kameli vapautettu saattavat Black Shotton ja ilmavoimistelijat lopulta nousta ilmaan.

Samaan aikaan Suomessa rakennetaan toinenkin ilmalaiva, jonka nimeksi tulee Muhoksen Mimmi. Muhoksen Mimmistä päätetään tehdä lentävä kenttäsairaala luonnonkatastrofeissa haavoittuneiden avuksi. Muhoksen Mimmi on tuskin koelennetty, kun Keski-Aasiassa tapahtuu maanjäristys, jonne molemmat ilmalaivat kiiruhtavat auttamaan hädässä olevia. Nähtyään maanjäristysalueen tuhot Black Shottonin pojat lupaavat olla enää koskaan laulamatta kevyeen sävyyn verestä ja kuolemasta.

Tapahtumapaikat ovat Suomi, Ruotsi, Saksa, Sveitsi, Venäjä, Kiina, Tiibet ja Kirgisia.

Päähenkilöt

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hemmi Elstelä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hemmi on keski-ikäinen, aivan tavallinen vanttera suomalainen mies. Hemmi Elstelä oli Vöyrin kunnanjohtaja, kunnes hänet erotettiin. Kirjan loppuosan hän on töissä tiilitehtailija Lars Liljeroosilla. Hemmi on vähän hajamielinen ja potee maanis-depressiivisyyttä. Kunnanhallituksen puheenjohtaja on Hemmin appiukko, mikä ei ole aina omiaan edistämään Hemmin töitä Vöyrissä.

Lars Liljeroos

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lars Liljeroos johtaa kattotiiliä valmistavaa yritystä. Liljeroos päättää hankkia ilmalaivan mainostaakseen tuotteitaan entistä paremmin. Lars Liljeroos on luonteeltaan lempeä.

Ylikonstaapeli Roope Rynänen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Roope on tauluja maalaava ylikonstaapeli, jolla on ystävällinen näkökulma kaikkeen.

Milla Santala

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Milla on Larsin ja Hemmin nuori sihteeri, johon Hemmi lopulta rakastuu ja jonka kanssa menee naimisiin.

Skutari Örvesti

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Skutari on turkkilainen taitolentäjä, joka johtaa omaa akrobaattiryhmäänsä, johon kuuluu kolme turkkilaista miestä. Skutari on keski-ikäinen vetreä akrobaatti, joka valitaan Muhoksen Mimmin lentäjäksi.

Black Shotton

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Black Shotton on suomalainen aloitteleva heviyhtye, jossa on kuusi jäsentä. Black Shotton saa valtavaa huomiota joutumalla vahingossa ilmalaiva-ajelulle. Black Shottonin jäseniä ovat mm. rumpali Taneli Ala-Raasakka sekä Kestilästä kotoisin olevat Lankisen kitaristiveljekset.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]