Lihaseväiset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lihaseväiset
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Luukalat Osteichthyes
Alaluokka: Lihaseväiset
Sarcopterygii
Romer, 1955
Osaluokat
Katso myös

  Lihaseväiset Wikispeciesissä
  Lihaseväiset Commonsissa

Lihaseväiset (Sarcopterygii), aikaisemmin varsieväiset, on toinen luukalojen alaluokista viuhkaeväisten (Actinopterygii) rinnalla.[1] Siihen luetaan kuuluviksi varsieväkalat ja keuhkokalat. Lihaseväiset kykenevät liikuttamaan rintaeviään ja vastaeviään edestakaisin, ja kääntämään niitä, mihin muut kalat eivät kykene. Vain hyvin pieni osa nykyisistä kalalajeista kuuluu lihaseväisiin. Suurin osa on viuhkaeväisiä.[1]

Lihaseväisten sijoittuminen tieteellisessä luokittelussa on kiistanalaista. Lihaseväisiä on pidetty luukalojen alaluokkana tai omana luokkanaan tai (nykyluokituksessa) yläluokkana jonka luokkia varsievaäkalat ja keuhkokalat ovat.

Polveutumishistorian kannalta nelijalkaiset maaselkärankaiset (tetrapodit - Tetrapoda) kuuluisivat myös lihaseväisiin, ne muodostavat keuhkokalojen sisarryhmän. Muodollisessa luokituksessa ne kuitenkin sijoitetaan erilleen luukalojen ulkopuolelle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Nelson, Joseph S. & Grande, Terry C. & Wilson, Mark V. H.: Fishes of the World, s. xi–xii. Fifth edition. Hoboken, New Jersey: John Wiley & Sons, 2016. ISBN 9781118342336. Teoksen verkkoversio (pdf) (viitattu 22.7.2020). (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.