Lihaa ja rakkautta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hypnoosi / Lihaa ja rakkautta
Kirjailija Jouko Turkka
Kansitaiteilija Jaakko Ollikainen
Kieli suomi
Genre näytelmä
Kustantaja Otava
Julkaistu 1987
Sivumäärä 163 s.
ISBN 951-1-09218-9
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Lihaa ja rakkautta on Jouko Turkan kirjoittama näytelmä. Näytelmä kertoo, kuinka suomalaisista juopoista tehdään Ruotsissa makkaraa.

Näytelmä sai kantaesityksensä Kött och kärlek -nimellä Göteborgin kaupunginteatterissa 18. huhtikuuta 1986. Näytelmässä esiintyivät muun muassa Elvin Dahlgren, Anders Janson ja Carina Boberg.[1] Kirsikka Moring kuvaili näytelmän manaavan esiin kaikki pimeyden voimat; siihen on kirjattu kaikki mahdolliset rikoslehtien sivuilta löytyvät murhaamisen mallit. Moringin mukaan osa näyttelijöistä hallitsi turkkalaisen psykoosinäyttelemisen upeasti, osa ei, ja heikommasta päästä nähtiin enemmän kramppista vääntelyä kuin salatun alitajunnan pyörteistä paljastusta. Turkan kertoman mukaan ohjaamista häiritsi, että ruotsalaiset näyttelijät pahoittavat mielensä herkästi ja että karjumista pidetään outona, ja Palmen murha esti harjoittelemisen kokonaan.[1] Ensi-illan jälkeen Turkan väitetään lyöneen kukkapuskalla näytelmän naisnäyttelijätärtä, mikä aiheutti kohun sekä Ruotsissa että Suomessa.[2]

Tampereen Ylioppilasteatteri esitti näytelmän suomeksi vuonna 1995. Näytelmä esitettiin Tampere-talon pienessä salissa ja sen ohjasi Untamo Lepola.

Näytelmän teksti on julkaistu suomeksi vuonna 1987 yhteisniteenä Hypnoosin kanssa. Teoksessa Turkka myöntää, että näytelmästä näkyy, että hänen ainoa tavoitteensa oli oman erinomaisuutensa esittäminen. Kaija Valkosen mukaan ruotsalaisten kriitikoiden sekavana pitämä näytelmä pysyy tekstimuodossa kurissa, kun siinä kerrotaan, kuka kenenkin valepuvussa kenenkin äänellä kenenkin repliikkejä kulloinkin lausuu. [3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Moring, Kirsikka: Ihmisiä lihamyllyssä!. Helsingin Sanomat, 19.4.1986. Sanoma Osakeyhtiö.
  2. Sillantaus, Teppo: Tampereen YT kantaesitti Lihaa ja rakkautta -näytelmän suomeksi. Helsingin Sanomat, 12.2.1992. Sanoma Osakeyhtiö.
  3. Valkonen, Kaija: Lihaa ja hypnoosia. Helsingin Sanomat, 6.12.1987.
Tämä kirjallisuuteen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.