Liha ja Säilyke

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Liha ja Säilyke Oy on forssalainen elintarvikealan yritys, joka on Atria Yhtymän omistama.[1] Sen tunnetuin tuotemerkki on Forssan.lähde? Merkillä myydään muun muassa salaatteja, valmisruokia, piirakoita sekä erilaisia lihatuotteita. Yhtiö valmistaa myös tuotteita kauppojen omilla merkeillä. Yhtiö työllistää noin 200 työntekijää, ja sen vuosittainen liikevaihto ylittää 40 miljoonaa euroa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erkki Rokkanen, Matti Helin ja Paavo Hölttä perustivat vuonna 1955 avoimen yhtiön Liha ja Säilyketehdas Rokkanen & Kumpp.. Yhtiö alkoi valmistaa palvituotteita, makkaroita ja säilykkeitä Saarisen vanhassa makkaratehtaassa Forssan kauppalassa. Vuonna 1959 toiminta siirrettiin omiin, uusiin tiloihin. Paavo Hölttä kuoli 1966, ja hänen perikuntansa myi Höltän osuuden muille yhtiömiehille.

Vuonna 1969 valmistui tehtaan merkittävä laajennus, johon sijoittui varasto, pakkaamo, lähettämö, lihanleikkaamon laajennus sekä eineskeittiö. Säilykkeiden valmistus lopetettiin 1970-luvun alussa huonon menekin vuoksi. Einesten menekki sen sijaan kasvoi, ja niinpä tehdasta laajennettiin taas vuonna 1974 juuri einestuotantoa silmällä pitäen.

Vuonna 1976 perustettiin Liha ja Säilyke Oy jatkamaan Avoin yhtiö Liha ja Säilyketehdas Rokkanen & Kumpp. toimintaa. Avoin yhtiö purettiin seuraavana vuonna. Einestuotannon jatkaessa kasvuaan, laajennettiin tuotantotiloja jälleen vuonna 1982.

Vuosina 19951996 tapahtui yhtiön tähän asti suurin laajennus. Yhtiö osti tehtaan naapuritontin, jossa sijaitsi aiemmin osuusliike Tammen teurastamo. Teurastamon rakennukset purettiin, ja tilalle rakennettiin 4000 m² laajennus. Siihen sijoittui kasvisten ja juuresten prosessointi, salaattien valmistus, varastotiloja sekä pakkasvarasto.

Pääosa tehtaasta sijaitsee Loimijoen ja asuinalueiden välissä ahtaalla tontilla, jossa ei ole enää tilaa laajentua. 2002 valmistui uusi lähettämörakennus joen vastakkaisella puolella olevalle tontille. Vanhan ja uuden osan yhdistää toisiinsa katettu kuljetinsilta.

Liha ja Säilyke Oy:n koko osakekanta myytiin Atria Oyj:lle vuonna 1999.[1] Vuonna 2004 Liha ja Säilyke Oy:n logistiset toiminnot eriytettiin F-Logistiikka Oy:ksi.

31. maaliskuuta 2008 Atria ilmoitti tuotannon tehostamistoimista. Käynnistettävät yt-neuvottelut tähtäävät Forssassa noin 100 työpaikan vähennykseen, joka on noin puolet tehtaan koko henkilöstöstä. Sulkulistalle kuuluu mm. F-Logistiikan koko toiminta. Näillä näkymin Forssaan jää ainakin salaattituotanto ja valmisruokatuotanto, jota on tarkoitus modernisoida.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Atria osavuosikatsaus 1.1-30.6.1999 (pdf) (Toimintakatsaus s.2) atria.fi. Viitattu 3.11.2008. [vanhentunut linkki]
  2. Turun sanomat[vanhentunut linkki] luettu 3.11.2008

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Rekola, Tuula: Talo makuja tulvillaan. 50 vuotta työtä ja elämää Liha ja Säilyke Oy:ssä. Liha ja säilyke 2005. ISBN 9789529186631.