Light Tank Mk VI

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Light Tank Mk VI
Light Tank Mk VIA-2
Light Tank Mk VIA-2
Pituus
– pelkkä runko 4,0 m
Leveys 2,08 m
Korkeus 2,26 m
Taistelupaino 4,93 t
Maksiminopeus
– tiellä 56 km/h
– maastossa 40 km/h
Toimintasäde 210 km
Muu aseistus .50" Vickers-konekivääri
.303" Vickers-konekivääri
Panssarointi 4–14 mm
Moottori 6-sylinterinen Meadows-moottori
88 hv
Miehistö 3
Valmistusmaa  Yhdistynyt kuningaskunta

Light Tank Mk VI oli Vickers-Armstrongin Yhdistyneen kuningaskunnan asevoimille 1930-luvulla valmistama kevyt panssarivaunu, joka oli palveluksessa toisessa maailmansodassa. Vaunua valmistettiin vuosina 1935–1940 kaikkiaan 1682 kappaletta eri versioina.[1] Se oli myös ensimmäinen brittiläinen kevyt panssarivaunu jota valmistettiin enemmän kuin muutamia kymmeniä kappaleita.

Suunnittelu ja valmistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Malli oli kuudes Vickers-Armstrongin Yhdistyneen kuningaskunnan maavoimille sotienvälillä valmistama kevyt panssarivaunu. Yhtiö oli kyennyt viiden edellisen mallin suunnittelun ja valmistuksen aikana standardoimaan tuotannon ja siten malli muistuttikin edellisiä lukuun ottamatta joitakin yksityiskohtia. Torni, jota oli laajennettu edellisen mallin kolmen hengen miehistön vaatimasta, laajeni mahdollistamaan Nro 9 radiolaitteiston sijoittamisen tornin takaosaan. Radiolaitteiston toiminta edellytti toisen generaattorin asentamista sähköntarpeen tyydyttämiseksi. Samalla vaunun massa kasvoi 4 900 kiloon ollen kuitenkin helpommin ohjattavissa. Vaunuun asennettiin myös uusi 88 hevosvoiman moottori, joka kasvatti huippunopeuden 56 kilometriin tunnissa. Siihen asennettiin varmatoiminen Horstmann-kierrejousitus.

Aseistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mark VI, VIA ja VIB vaunuissa oli aseistuksena yksi .303" Vickers-konekivääri sekä yksi .50" Vickers-konekivääri rinnan asennettuina torniin No.10 -kaksoisjalustaan. Ampujalla oli 1,9-kertaa suurentava ja 21 asteen näkökentän mahdollistava No24-tähtäin, johon oli merkitty etäisyydet 100 jaardin välein aina 1 500 jaardiin saakka. Tornia voitiin kääntää käsin 360 astetta ja asennus mahdollisti ampumisen korkeuskulmilla -10 – +37 asteeseen. Puolen tuuman konekivääriin oli vaunussa 200 panssariluotia ja .303 tuumaiseen 2 500 normaaliluotia. Tornin sivuun oli asennettu kaksi savuheitintä.[2]

Mark VIC -vaunussa Vickers-konekiväärit korvattiin 7,92 mm Besa ja 15 mm Besa -konekivääreillä.

Palvelushistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaunun tuotannon alkaessa vuonna 1936 yleisesikunta totesi sen olevan ylivoimainen palveluksessa oleviin muihin vastaaviin ollen erittäin sopiva sekä tiedustelu- että siirtokuntatehtäviin. Toisen maailmansodan alkaessa asevoimilla oli käytössään 1002 Light Tank Mk VI -vaunua, 79 Cruiser Tank Mk I ja Mk II -vaunua sekä 67 Infantry Tank Mk I -vaunua. Näistä ainoastaan 196 kevyttä ja 50 jalkaväentukivaunua oli sijoitettuna maavoimien yksiköihin.

Ranskan taisteluiden alettua toukokuussa 1940 pääosa brittiläisen siirtoarmeijan panssareista oli Mk VI -vaunuja, jotka oli sijoitettu seitsemään 28 vaunun rykmenttiin. Pohjois-Afrikan taisteluiden alkaessa oli 3rd Hussars rykmentillä ja 7. panssaridivisioonalla Mk VI -vaunuja.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Light Tank Mk VI

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jentz, Thomas L.: Tank Combat in North Africa The Opening Rounds Operations Sonneblume, Brevity, Skorpion and Battleaxe February 1941 – June 1941. A Schiffer Military History Book, 1998. ISBN 0-7643-0226-4. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä aseisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.