Liejupiru

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Liejupiru
Cryptobranchus alleganiensis.jpg
Uhanalaisuusluokitus: Silmälläpidettävä [1]
Silmälläpidettävä
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Sammakkoeläimet Amphibia
Lahko: Salamanterit Caudata
Alalahko: Suursalamanterit Cryptobranchoidea
Heimo: Cryptobranchidae
Suku: Cryptobranchus
Laji: alleganiensis
Kaksiosainen nimi
Cryptobranchus alleganiensis
(Daudin, 1803)
Levinneisyyskartta
Hellbender.png
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Liejupiru Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Liejupiru Commonsissa

Liejupiru (Cryptobranchus alleganiensis) on kookas Pohjois-Amerikassa tavattava vesielämään sopeutunut salamanteri.

Liejupiru elää Pohjois-Amerikan kivipohjaisissa joissa. Se liikkuu öisin ja päivisin piileskelee pohjakivien, uppotukkien tai vastaavien väleissä tai koloissa. Pimeän tultua ne tulevat aktiivisiksi ja etsivät ruoakseen kaikenlaisia pieniä vesieläimiä, kuten matoja, kotiloita ja rapuja.

Liejupirun väritys vaihtelee lähes mustasta oliivinruskeaan. Niitä voi olla siten vaikea havaita pohjasta. Liejupirut ovat täysikasvuisina 30–69 cm pitkiä, sopeutuneet elämään joissa. Niillä on littana pää ja ruumis. Jalat ovat lyhyet ja ruumis on kurttuinen ja limainen. Liejupirunaaraat ovat koiraita kookkaampia. Liejupirut ovat melko harmittomia eivätkä ne ole myrkyllisiä.

Liejupirun munat hedelmöittyvät naaraan ulkopuolella. Naaras muniin kerralla noin 200–500 munaa elo-syyskuussa koiraan pohjaan kaivamaan kuoppaan tai kiven alle. Koiras vartioi munia kunnes ne kuoriutuvat 1,5–3 kuukauden kuluessa. Liejupirut tulevat sukukypsiksi 2–7 vuoden ikäisinä ja voivat elää jopa 30-vuotiaiksi.

Liejupirut menettävät ulkoiset kiduksensa 10–13 cm kokoisina ja niillä on heikot keuhkot, mutta kuitenkin ne pääasiassa hengittävät ihon läpi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Geoffrey Hammerson, Christopher Phillips: Cryptobranchus alleganiensis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.2. 2004. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 6.8.2014. (englanniksi)