Lief Newby Fitzroy Crozier

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Lief Newby Fitzroy Crozier
Kanadan ratsupoliisin assistant commissioner
LNF Crozier.jpg
Syntynyt 11. kesäkuuta 1846
Newry, Irlanti
Kuollut 25. helmikuuta 1901 (54 vuotta)
Cushing, Oklahoma
Osanotto
taisteluihin
Saskatchewanin kapina

Lief Newby Fitzroy Crozier (11. kesäkuuta 184625. helmikuuta 1901) (Tunnettiin myös nimellä: L.N.F. Crozier) oli kanadanirlantilainen Kanadan armeijan upseeri ja Kanadan ratsupoliisin ylivalvoja. Hänet muistetaan parhaiten roolistaan Saskatchewanin kapinan kukistamisessa vuonna 1885, kapinassa Louis Rielin johtamat métisit taistelivat Kanadan hallituksen joukkoja vastaan nykyisen Saskatchewanin provinssin alueella.

Crozier syntyi 11. kesäkuuta 1846 Newryn kaupungissa, Irlannissa. Muutettuaan Kanadaan hän aloitti opinnot Kingstonissa, Ontariossa sijaitsevassa Royal Military Collegessa.[1]

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Crozier palveli Kanadan armeijassa ja saavutti majurin arvon. Hän liittyi vuonna 1873 Kanadan ratsupoliisiin. Hänet nimitettiin samana vuonna tarkastajaksi. Hän havaitsi toimessaan First Nations -intiaanien kärsimykset ja ennen kaikkea biisonin lähes sukupuuttoon kuolemisen aiheuttamat ongelmat. Vuonna 1884 hänet ylennettiin Fort Carlton ratsupoliisin ylivalvojaksi. Crozier varoitti varakuvernööri Edgar Dewdneytä hallituksen toimien aiheuttavan rauhattomuutta tai jopa kansannousun hallitusta vastaan. Hän pelkäsi Redjoen kapinan tapahtumien uusiutumista ja uskoi métisien kapinan antavan kipinän myös intiaanien kapinoimiselle samaan aikaan, hän pyysi vahvistusjoukkoja lähetettäväksi alueelle.[2]

Duck Laken taistelu

Crozier halusi välttää asellista yhteenottoa ja yritti neuvotella Louis Rielin kanssa, mutta neuvottelut päättyivät umpikujaan.[1] 25. maaliskuuta 1885 Crozier sai tiedon, jonka mukaan métisit aikoisivat vallata paikallisen kauppiaan puodin, hän lähetti joukko-osaston täydentämään omia varastojaan ennen valtauksen suorittamista. He eivät tienneet että puoti oli jo vallattu ja tämän havaittuaan palasivat takaisin Fort Carltoniin. Crozier päätti lähettää noin 90 miehen vahvuisen osaston mukanaan seven-pounder kanuuna. Joukko kohtasi seuraavana päivänä Gabriel Dumontin johtaman joukon, johon kuului noin 150–200 métisiä. Osapuolet lähettivät neuvottelijoita mutta tämä kohtaaminen johti laukaustenvaihtoon josta Duck Laken taistelu sai alkunsa. Ratsupoliisin hävittyä ja paettua taistelusta tahrasi heidän mainettaan. Crozier ei osallistunut merkittävässä määrin Saskatchewanin kapinan myöhempiin vaiheisiin.

Hänen toimintansa kapinan aikana hankaloitti ylenemistä urallaan ratsupoliisissa, mutta tästä huolimatta hänet ylennettiin assistant commissioneriksi 1. huhtikuuta, virassa jossa hän toimi vuoteen 1886 saakka jolloin hän erosi ratsupoliisista, Kanadan pääministerin John A. Macdonaldin nimitettyä hänen virkaansa siiviilihenkilön. Myöhempinä vuosina hän toimi kauppiaana ja pankkiirina Oklahoma Territoryssä. Hän kuoli sydänkohtaukseen 25. helmikuuta 1901 Cushingissa, Oklahomassa. Hänet on haudattu Bellevillen kaupunkiin Ontariossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Lief Newry Fitzroy Crozier (englanniksi)
  2. The North-West Rebellion North-West Mounted Police. Luettu:05-06-2009 (englanniksi)