Li Zongren

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Li Zongren Kiinan sisällissodan aikoihin.

Li Zongren (Wade-Giles: Li Tsung-jen; 13. elokuuta 1890 Guilin, Guangxi30. tammikuuta 1969 Peking)[1] oli kiinalainen sotapäällikkö. Hän johti 1920-luvulla niin sanottua Guangxin klikkiä ja toimi Kiinan tasavallan vt. presidenttinä 1949–1950, mutta joutui jättämään tehtävänsä ajauduttuaan välirikkoon Tšiang Kai-šekin kanssa.

Li valmistui upseeriksi Guangxin maakunnan sotilasakatemiasta. Hän liittyi vallankumousjärjestö Tongmenghuihin ja osallistui keskeisiin vallankumoustapahtumiin tasavallan alkuvuosina. Liittyessään Kuomintangiin vuonna 1923 hän hallitsi jo sotaherrana suurta osaa Guangxista. Vuosina 1924–1925 hän toimi virallisesti Kuomintang-hallituksen nimittämänä Guangxin kuvernöörinä ja ajoi yhdessä Huang Shaohongin sekä Bai Chongxin kanssa kaikki muut sotajoukot pois maakunnan alueelta. Pohjoisen sotaretken aikana Li komensi Kuomitangin seitsemättä armeijaa ja vuonna 1927 hänet nimitettiin neljännen armeijaryhmän johtoon. Hän kuitenkin riitautui jo kaksi vuotta myöhemmin Tšiang Kai-šekin kanssa.[1] Sen jälkeen hän keskittyi useiden vuosien ajan lähinnä Guangxin paikallisiin asioihin.

Kiinan–Japanin sodassa Li toimi niin sanotun viidennen sota-alueen komentajana. Hän saavutti menestystä Taierzhuangin taistelussa, jossa hän onnistui tilapäisesti pysäyttämään japanilaisten etenemisen kohti Xuzhouta. Kiinan sisällissodan aikana Li valittiin huhtikuussa 1948 varapresidentiksi, vaikka Tšiang Kai-šek oli tukenut hänen vastaehdokastaan Sun Fota. Tšiangin erottua presidentinvirasta Listä tuli tammikuussa 1949 Kiinan tasavallan vt. presidentti. Hän kuitenkin jätti Kiinan saman vuoden joulukuussa matkustaen Yhdysvaltoihin sairaalahoitoon. Tällöin Tšiang Kai-šek ryhtyi uudelleen johtamaan tasavallan hallitusta ja julistautui maaliskuussa 1950 jälleen presidentiksi. Li kieltäytyi tunnustamasta tätä ja syytti Tšiangia vallankaappauksesta. Vuonna 1954 Taiwanilla toiminut parlamentti vapautti Lin virallisesti myös varapresidentin tehtävistä. Li asui Yhdysvalloissa vuoteen 1965 asti, jolloin hän muutti asumaan viimeisiksi vuosikseen Kiinan kansantasavaltaan.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Li-Ll (englanniksi) Rulers.org. Viitattu 2.4.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]