Li Yu (kirjailija)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Li Yu (kiin. 李漁; pinyin: Lǐ Yú, annettu nimi: kiin. 仙侣, Xiānlǚ; kirjailijanimi: kiin. 笠翁, Lìwēng) (1610–1680) oli kiinalainen näytelmä- ja romaanikirjailija, runoilija, näyttelijä, tuottaja ja ohjaaja, joka eli Ming-dynastian lopussa ja Qing-dynastian alussa. Hän syntyi Rugaossa, Zhejiangin maakunnassa apteekkariperheeseen. Hän toimi menestyneen kiertävän teatteriseurueen johtajana.

Li kirjoitti 16 näytelmää, joista kymmenen on säilynyt. Lin ensimmäinen näytelmä oli "Salattu suhde" (kiin. 怜香伴, Liánxiāngbàn). "Fengzheng wu" (kiin. 風箏誤, Fēngzhēng wù, "Leijan aiheuttamia virheitä") on yhä kiinalaisen kun-oopperan suosikkeja.

Lin oletetaan kirjoittaneet komedian "Rouputuan" (kiin. 肉蒲團, Ròupútuán, "Lihallinen rukousmatto" 1633), jota pidetään yhtenä kiinalaisen erotiikan klassikkona. Muuta tuotantoa on novellikokoelma "12 tornia" (kiin. 十二樓, Shíèrlóu).

Li julkaisi Jinlingissä perinteisen kiinalaisen maalaustaiteen tunnetuimman mallikirjan "Sinapinsiemenpuutarhan maalaustaiteen ohjekirjan" (kiin. 芥子園畫傳, Jièzǐyuán huàzhuán), johon kirjoitti itse esipuheen.

Omana aikanaan Li oli suosittu kirjailija, jota ihailtiin hänen käsittelemiensä rohkeiden aiheiden vuoksi. Esimerkiksi hän käsittelee homoseksuaalista rakkautta tarinassaan "Cuiyalou" (kiin. 萃雅樓, Cuìyǎlóu, "Kerätyn hienostuneisuuden talo") sekä näytelmässä "Salattu suhde". Tähän teemaan hän palaa kokoelmassaan "Wushengxi" (kiin. 無聲戲, Wúshēngxì, "Mykkiä näytelmiä"). Hän kritisoi virkamiesten korruptoituneisuutta, jäykkää virkatutkintojärjestelmää sekä erityisesti naisten ja lasten yhteiskunnallisen aseman ja oikeuksien puutteita.lähde?

Li Yun tuotantoa suomeksi tai Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Eroottis-moraalinen romaani Jou pu tuan, tuulen ja kuun leikki (Rouputuan), Karisto 1970
  • Näytelmä Salattu suhde esitettiin Helsingissä, Iisalmessa ja Vaasassa toukokuussa 2010[1][2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tossavainen, Jussi: Kun-ooppera on hienostunut helmi 8.5.2010. HS. Viitattu 15.9.2016. [vanhentunut linkki]
  2. Kiinalaista oopperaa Iisalmessa 11.5.2010. Yle. Viitattu 15.9.2016.