Lex Sarah

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sarah Wägnert

Lex Sarah on Ruotsin sosiaalipalvelulain pykälä, joka velvoittaa työntekijää raportoimaan tietoonsa tulleet väärinkäytökset vanhusten tai kehitysvammaisten hoidossa. Sosiaalipalvelulain 14. luvun 3. pykälä tuli voimaan vuoden 1999 alusta, ja sitä muutettiin 1. heinäkuuta 2011. Se koskee sekä julkisia että yksityisiä hoivapalveluiden tarjoajia.[1]

Sen jälkeen on säädetty sairaanhoidon parissa työskentelevien vastaavasta velvollisuudesta Lex Maria.[2]

Lain tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lex Sarah on saanut nimensä perushoitaja Sarah Wägnertin mukaan. Hän arvosteli lokakuussa 1997 Ruotsin television uutisohjelmassa Rapport työnantajaansa ISS Carea, joka piti Polhemsgården-nimistä vanhainkotia Solnassa. Vanhusten annettiin huutaa tuntikausia apua, ja he saivat makuuhaavoja. Wägnertin paljastukset johtivat asian laajaan käsittelyyn tiedotusvälineissä ja lopulta lakipykälän syntymiseen.[3] ISS Care joutui lopettamaan vanhustenhoidon Solnassa.

Vaikutus Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomalaisessa kehitysvammaisten ja vanhustenhoitoa koskevassa keskustelussa viitataan Lex Sarahiin. On esitetty vaatimuksia, että Suomeenkin tarvittaisiin vastaava lainsäädäntö vanhusten ja kehitysvammaisten huonon kohtelun kitkemiseksi[4].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lakiin tai oikeuteen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.