Lex (yhdistys)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Oikeustieteen ylioppilaiden yhdistys Lex ry
Lex ry logo bolognanpunainen.pdf
Perustettu 1961
Toimiala Turun yliopiston oikeustieteen opiskelijoiden etu- ja tiedekuntajärjestö
Kotipaikka Turku
Puheenjohtaja Aleksi Rautiainen
Jäsenmäärä Noin 1 000
Sivusto www.lex.fi
Jäsenlehti LexPress

Oikeustieteen ylioppilaiden yhdistys Lex ry on Turun yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan opiskelijoiden etu- ja tiedekuntajärjestö. Yhdistys on perustettu vuonna 1961, ja sillä on noin 1000 jäsentä. Lex ry on Suomen Lakimiesliitto ry:n jäsenjärjestö.

Yhdistyksen nimi johtuu lakia tarkoittavasta latinan sanasta lex.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merkittävimmän ja näkyvimmän osan Lex ry:n toiminnasta muodostavat erilaiset jäsenistön vapaa-aikaan ja opintoihin liittyvät jäsenpalvelut. Lex ry ja sen jäsenet ajavat myös turkulaisten oikeustieteen ylioppilaiden etua mm. Turun yliopiston hallinnossa, Turun yliopiston ylioppilaskunnassa sekä alan työmarkkinajärjestöissä. Yhdistys tekee tiivistä yhteistyötä myös alumniyhdistys Senilex ry:n kanssa.

Lex ry:llä on toimisto Turun ylioppilastaloilla sekä kerhohuoneisto Kirkkotiellä.

Lex ry julkaisee viidesti vuodessa ilmestyvää ainejärjestölehteä LexPressiä sekä oikeustieteen opiskelijoiden toimittamaa juridista Acta Legis Turkuensia -aikakauskirjaa.

Yhdistys järjestää myös oikeustieteelliseen tiedekuntaan pyrkiville valmennuskursseja (LexKurssit), joista saatavat varat käytetään yhdistyksen toiminnan tukemiseen. Lex ry omistaa myös Lex Libri -nimisen osakeyhtiön, joka harjoittaa mm. kirjanvälitys- ja kahviotoimintaa oikeustieteellisen tiedekunnan rakennuksessa Caloniassa.

Lex ry:n päivittäistä toimintaa pyörittää kahdeksanhenkinen hallitus. Lexillä on myös yhdistyksen kokouksen valitsema kunniapuheenjohtaja, joka valvoo, että yhdistyksen toiminnassa noudatetaan yhdistyksen sääntöjä ja tarkoitusta. Yhdistyksen kunniapuheenjohtaja on kaksivuotiskaudella 2019-2020 Mikko Heinonen.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun yliopiston lainopillinen tiedekunta perustettiin vuonna 1960. Maaliskuussa 1961 tiedekunnan opiskelijat perustivat itselleen yhdistyksen, TY-Lexin. Yhdistyksen tarkoitukseksi määritettiin jäsenten keskinäinen yhteydenpito ja edunvalvonta. Ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Tuomo Pekkala. Virallisesti yhdistys rekisteröitiin vasta vuonna 1965, jolloin nimeksi tuli Oikeustieteen ylioppilaiden yhdistys Lex ry.

Alkuvaiheessa yhdistyksen tärkein tavoite oli yhdistää turkulaiset oikeustieteen opiskelijat kiinteäksi osaksi Suomen juristipiirejä. Koska Helsingin yliopistossa oltiin suhtauduttu kriittisesti uuden lainopillisen tiedekunnan perustamiseen Turkuun, myönnettiin Helsingin yliopistossa oikeustiedettä opiskeleville osallistua kaikkiin Lexin järjestämiin tapahtumiin. Opiskelijajärjestöjen lisäksi suhteet luotiin myös Suomen Lakimiesliittoon.

Vuonna 1962 Lex aloitti ensimmäisenä Turun yliopiston ainejärjestönä tuutortoiminnan. Samana vuonna ilmestyi myös yhdistyksen ensimmäinen lehti - Välipuhe.

1970-luku oli Lexissä poliittisen kuohunnan aikaa, kun kaksi poliittista ryhmittymää - oikeiston Porvarilex ja vasemmiston Demlex - jakoivat hallituspaikatkin keskenään. Vuosikymmenen alussa yhdistys hankki omistukseensa nykyisinkin Lexin kerhohuoneistona toimivan Kirkkotien. Vuonna 1982 Kirkkotie kärähti salakapakkana toimimisesta ja poliisien yllätysratsia johti mittaviin sakkoihin.[2]

Lexin 45-vuotisjuhlavuosi sai synkän käänteen vuonna 2006, kun kerhohuoneisto Kirkkotie paloi heinäkuussa. Palon aiheutti todennäköisesti naapurihuoneistossa ollut sähkövika. Kerhohuoneisto saatiin kuitenkin nopeasti takaisin pystyyn, ja jo maaliskuussa 2007 vietettiin uuden Kirkkotien avajaisia.[3]

Hallitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lex ry:n hallitukseen kuuluu kahdeksan henkeä, jotka valitaan syksyisin yhdistyksen II sääntömääräisessä kokouksessa. Tällä hetkellä (2020) hallitukseen kuuluvat[4]:

 • Aleksi Rautiainen, puheenjohtaja
 • Nooa Laurikainen, pääsihteeri
 • Krister Koskela, talousvastaava, varapuheenjohtaja
 • Noora Sirola, tiedotusvastaava
 • Silja Piippo, ulkosuhdevastaava, Internationell Sekreterare
 • Emma Suur-Hamari, opintovastaava
 • Lari Sorvari, tapahtumavastaava
 • Kiira Laine, klubimestari

LexKurssit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

LexKurssit järjestää valmennuskursseja kaikkiin suomenkielisiin oikeustieteellisiin tiedekuntiin hakeville. Valmennuskursseista saatava tuotto käytetään yhdistyksen toiminnan tukemiseen. LexKurssit on järjestänyt valmennuskursseja Turun oikeustieteelliseen tiedekuntaan jo 49 vuoden ajan. Valmennuskurssit järjestetään Turussa ja verkossa.

LexPress[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

LexPress on yhdistyksen jäsenlehti, joka ilmestyy viisi kertaa vuodessa. Lehti sisältää jäsenistön kirjoittamia artikkeleita ainejärjestön toiminnasta, ajankohtaisista oikeudellisista aiheista, tulevaisuuden työmahdollisuuksista ja kaikesta muusta, mikä liittyy lexiläisiin. Lehteä jaetaan Turun yliopiston kampusalueella, erityisesti Calonialla ja Lexin toimistolla sekä julkaistaan myös netissä ainejärjestön kotisivuilla. LexPressiä jaetaan myös ainejärjestön ulkopuolelle esimerkiksi helsinkiläisiin asianajotoimistoihin.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Kunniajäsenet lex.fi. Viitattu 14.1.2020.
 2. Ojala, Jyrki (toim.): Lex ry 30 vuotta 1961-1991. Turku: Lex, 1991. ISBN 952-90-2854-7.
 3. Lex - Historia lex.fi. Viitattu 18.9.2010.
 4. Lex.fi lex.fi. Viitattu 13.1.2020.