Lewontinin virhepäätelmä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lewontinin virhepäätelmä on A.W.F. Edwardsin artikkelissaan Human Genetic Diversity: Lewontin's Fallacy vuonna 2003 esittämä ajatus. Hän kritisoi Richard Lewontinin 1972 esittämää johtopäätöstä, jonka mukaan rotu on epävalidi taksonominen konstruktio, koska todennäköisyys satunnaisen yksilön luokittelemiseksi väärään rotuun yhden geneettisen lokuksen perusteella on noin 30 %.

Edwards perustelee näkemystään sillä, että kun otetaan huomioon enemmän kuin yksi lokus, virheellisen luokittelun todennäköisyys lähestyy nopeasti 0 %:ia. Edwards katsookin, että rodut erotteleva informaatio kätkeytyy geneettisen datan korrelaatiorakenteeseen.

Lewontinin argumentin kärjistyksenä voitaisiin esittää, että koska ihmisillä ja porkkanoilla on 50 % yhteistä DNA:ta, lajeilla täytyy olla 50 % yhteistä.

Edwardsin argumentin kärjistyksenä voitaisiin esittää, että koska ruotsalaiset ja norjalaiset voitaisiin todennäköisesti erottaa ottamalla erottimiksi riittävän monta lokusta, ruotsalaiset ja norjalaiset kuuluvat eri rotuihin.

Onko Lewontinin virhepäätelmä todella virhepäätelmä vai ei, riippuu siitä mitä eroja pidetään "todellisina". Jos eroja populaatioiden välillä pidetään todellisina silloin, kun kaksi populaatiota pystytään erottelemaan toisistaan käyttämällä kriteereinä suurta määrää piirteitä, on Lewontin tehnyt virhepäätelmän. Mikäli taas erot populaatioiden välillä katsotaan "todellisiksi" sen mukaan, miten hyvin populaatiot voi erottaa toisistaan yhden satunnaisesti valitun piirteen perusteella, Lewontinin argumentti on pätevä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Lewontin's Fallacy