Lewi Pethrus

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Muistokivi Lewi Pethruksen syntymäpaikalla.
Lewi Pethrus 1937.

Petrus Lewi Pethrus (11. maaliskuuta 18844. syyskuuta 1974) oli saarnaaja, joka toi helluntaiherätyksen Ruotsiin.

Palvelu baptistikirkossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pethrus oli uskonnollisesti aktiivinen jo nuorella iällään. Hänet kastettiin vuonna 1899 baptistikirkkoon, jonka palveluksessa hän saarnasi Ruotsissa ja Norjassa jo ennen kuin oli aloittanut teologisen koulutuksensa. Betel-seminaarista valmistuttuaan hän suoritti pakollisen asepalveluksen vuonna 1906 ja jatkoi toimintaansa baptistikirkossa.

Liittyminen helluntaiherätykseen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pethrus kääntyi helluntailaiseksi tavattuaan Thomas Ball Barrattin. Hän oivalsi kielilläpuhumisen lahjansa olleen merkkinä Pyhän Hengen kasteesta. Vielä helluntaiherätykseen liityttyään hän jatkoi toimintaansa baptistikirkon parissa. Hänen 1910-luvun alussa perustamansa Filadelfia-seurakunta kuitenkin erotettiin baptistikirkosta pian, ja helluntaiherätyksen itsenäinen historia Ruotsissa alkoi.

Pethrus jatkoi saarnaajan työtään vielä erottuaan Filadelfia-seurakuntansa johdosta vuonna 1958. Kuningas nimitti hänet Vaasan ritarikuntaan vuonna 1973.[1]

Kirjailija, toimittaja ja säveltäjä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pethrus myös kirjoitti kirjoja sekä uskonnollisia lauluja ja toimi perustamansa kristillisen Dagen-lehden päätoimittajana kuolemaansa saakka. Pethruksen tunnetuin hengellinen laulu lienee hänen sanoittamansa ja säveltämänsä Löftena kunna ej svika (Murru ei Herramme sana, suom. Tytti Issakainen, mm. Seurakunta laulaa -kirjassa nro 303).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kristinuskoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.