Lester Bangs

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Leslie Conway "Lester" Bangs (13. joulukuuta 194830. huhtikuuta 1982) oli yhdysvaltalainen eksentrinen rocktoimittaja, muusikko ja Lou Reed -fani. Bangsin gonzo- ja beat-vaikutteista kirjoitustyyliä luonnehditaan radikaaliksi ja luovaksi. Bangs työskenteli muun muassa Creem- ja Rolling Stone -musiikkilehdille. Bangs kuoli 33-vuotiaana luultavasti vahingossa tapahtuneeseen lääkkeiden yliannostukseen, pitkään jatkuneen flunssan päätteeksi.

Lapsuus ja nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bangs syntyi Kaliforniassa teksasilaislähtöisten vanhempien perheeseen. Hänen isänsä Conway Bangs oli tuurijuoppo kuorma-autonkuljettaja ja äitinsä Norma Bangs vannoutunut Jehovan todistaja. Äiti otti nuoren Leslien usein mukaansa saarnaustyöhönsä ja rajoitti lapsen harrastuksia. Vanhemmat muuttivat erilleen kun Leslie oli kahdeksanvuotias. Pian tämän jälkeen isä-Bangs kuoli tulipalossa. Norma Bangs meni töihin ravintolaan, ja Leslie pääsi ajoittain uppoutumaan kiinnostuksensa kohteisiin: kirjallisuuteen ja musiikkiin, etenkin jazziin ja elokuvamusiikkiin.

Bangs alkoi käyttää itsestään nimeä "Lester" ennen lukioikää. Lukiossa hän kasvatti pitkän tukan eikä noudattanut koulun sääntöjä. Suhteet joihinkin opettajiin olivat kireät ja Bangs erotettiin koulusta määräajaksi useaan otteeseen. Hän toimi kuitenkin aktiivisesti koulun näytelmä- ja puhetaitokerhoissa ja menestyi niissä. Myös äidinkielenopinnot sujuivat erinomaisesti, vaikka opettajat vaihtuivat.

Bangs halusi ammattikirjoittajaksi, ja unelmoi muuttavansa New Yorkiin. Asuminen uskovaisen äidin kanssa oli vaikeaa, etenkin Lesterin löydettyä rock-musiikin The Beatlesin, Rolling Stonesin, Bob Dylanin ja Yardbirdsin kautta. Bangs janosi uusia kokemuksia, ja kokeili monenlaisia päihteitä alkoholin lisäksi. Romilar-yskänlääke muodostui pitkäaikaiseksi addiktioksi.

Kirjoittajan ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bangs kehitti kirjoitustyylin, joka ei kumartanut kuvia. Hän ryhtyi freelancetoimittajaksi 1969, 20-vuotiaana. Bangs kirjoitti aluksi lähinnä levyarvosteluja Rolling Stone -lehteen, ja vuodesta 1970 alkaen myös Creemiin. Sittemmin Bangs muutti Detroitiin Creemin toimittajaksi tekemään levy- ja konserttiarvioita sekä artistihaastatteluja ja muita artikkeleita. Bangs ajautui välirikkoon Rolling Stone -lehden johtoportaan kanssa 1973 ja lopetti vakituisen työn Creemissä 1976. Tämän jälkeen hän kirjoitti artikkeleita moniin eri lehtiin, muiden muassa Village Voiceen, Stereo Review'hun ja New Musical Expressiin.

Bangs kirjoitti Blondie-yhtyeestä samannimisen kirjan, joka julkaistiin 1980. Yhdessä Paul Nelsonin kanssa hän kirjoitti Rod Stewartista vuonna 1981 julkaistun teoksen Rod Stewart. Bangs toimitti osuuksia lukuisiin musiikkiantologioihin ja hakuteoksiin.

Muusikon ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisesti lahjakas Bangs teki oivaltavaa ja toimivaa lyriikkaa. Bangsillä oli kova halu oppia soittamaan jotakin instrumenttia. Saksofoni, kitara, piano ja rummut jäivät yrityksen asteelle, mutta huuliharpun soitto ja laulu sujuivat tyydyttävästi. Bangs julkaisi omia kappaleitaan soolosinglellä ja teki yhteistyötä eri artistien kanssa, niin konserteissa kuin levyilläkin. Ajoittain Bangs keskittyi musiikkityöhönsä niin, että kirjoituspalkkiot eivät riittäneet kunnon elantoon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jim DeRogatis: Let it Blurt: The Life and Times of Lester Bangs. Lontoo: Bloomsbury, 2000. ISBN 0-7475-5481-1. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]