Les Très Riches Heures du Duc de Berry

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tammikuu. Yksi ensimmäisistä (Folio 2r) Très Riches Heuresin kuvitetuista sivuista. Sivu seuraa tammikuun kalenterisivua ja käsittelee tammikuussa tapahtuvaa lahjojenantopäivää. Sinisessä kaavussa oikealla tulen ääressä pöydässä istuva henkilö on herttua itse. Tulen yläpuolella on hänen vaakunansa. [1]

Les Très Riches Heures du Duc de Berry (tai yksinkertaisesti Très Riches Heures) on ranskalainen gotiikan ajan kuvitettu rukouskirja, päivän rukoshetkien liturgisten tekstien kokoelma (hetkirukousten kirja) ja kalenteri.

Très Riches Heuresia sanotaan usein "kuvitettujen käsikirjoitusten kuninkaaksi",lähde? 1400-luvun tärkeimmäksi kuvitetuksi käsikirjoitukseksi, mutta se edustaa myös aikansa maalaustaiteen huippua. Rukouskirjassa päivän jokaiselle liturgiselle tunnille on sitä vastaava liturginen teksti. Lisäksi käsikirjoitukseen sisältyy "maallinen" kalenteri ja kirkkovuoden kalenteri sekä tiettyinä uskonnollisina pyhinä vaaditut rukokset ja messut. Runsaasti kuvitettuna rukouskirjana se antaa kuvan 1400-luvun elämästä ja uskonnollisesta kuvastosta.

Rukouskirjan tilasi Berryn herttua (ransk. Duc de Berry) Jean vuonna 1413. Limbourgin veljekset Paul, Hermann ja Jean kuvittivat rukouskirjan, mutta työ jäi kesken heidän ja herttuan kuoltua vuonna 1416. Savoijin herttua Kaarle I:n toimeksiannosta Jean Colombe sai keskeneräisen rukouskirjan valmiiksi vuosina 1485–1489.

Rukouskirja koostuu yli 200 runsaasti kuvitetusta foliosta (416 sivusta), joista noin puolet on sivunkokoisia maalauksia, jotka ovat kansainvälisen gotiikan merkittävimpiä töitä pienestä koostaan huolimatta. Rukouskirjassa on lisäksi 300 koristeellista alkukirjainta. Kuvat kertovat vuoden aikana tapahtuneesta työstä ja huvituksista niin herttuan hovissa kuin talonpoikienkin keskuudessa. Kuvien yhteydessä on näkyvissä myös vastaava astrologinen taivaankansi. Rukoskirja sijaitsee nykyisin Musée Condéssa, Ranskan Chantillyssä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]