Les Kurbas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Les Kurbas
Олександр-Зенон Степанович
Les Kurbas ennen vuotta 1923.
Les Kurbas ennen vuotta 1923.
Henkilötiedot
Syntynyt25. helmikuuta 1887
Galitsia
Kuollut3. marraskuuta 1937 (50 vuotta)
Sandarmoh, Neuvostoliitto
Ammatti näyttelijä, näytelmäkirjailija, teatteri- ja elokuvaohjaaja
Aiheesta muualla
IMDb

Oleksandr-Zenon Stepanovytš ”Les” Kurbas (ukr. Олександр-Зенон Степанович "Лесь" Курбас; 25. helmikuuta 1887 Galitsia – 3. marraskuuta 1937 Sandarmoh, Neuvostoliitto[1]) oli ukrainalainen näyttelijä, näytelmäkirjailija, teatteri- ja elokuvaohjaaja, kääntäjä ja Ukrainan teatterin perustaja. Hänen nimeään kantaa kiovalainen Les Kurbas -teatteri. Venäläisen näyttelijän Nelly Kornijenkon mukaan hän oli tragedian muusan Melpomenen oppilas. Hän kuuluu teatterin suuriin nimiin Konstantin Stanislavskin, Vsevolod Meyerholdin, Jevgeni Vahtangovin, Max Reinhardtin, Edward Gordon Craigin ja Bertolt Brechtin rinnalla.[2][3]

Kurbas kuului tunnettuun ukrainalaiseen näyttelijäsukuun. Hän opiskeli Wienin ja Lvivin yliopistoissa. Hän oli kiinnostunut idän kulttuureista ja opiskeli siksi sanskritia. Hän perusti 1917 nuorisoteatterin Molodyi Teatr, jossa hän halusi esittää näytelmiä eri puolilta maailmaa. Kokeellinen teatteri ehti toimia pari vuotta. Pariisin maailmannäyttelyssä 1925 hänen produktionsa sai kultamitalin. Osip Mandelstam oli ensimmäinen, joka luonnehti häntä Ukrainan teatterin perustajaksi. Kurbas perusti teatterityönsä ajatukseen, että ”ihminen on mikrokosmos” 1700-luvun ukrainalaisen filosofin Grigori Skovorodan sanoin. Skovorodalla oli merkittävä vaikutus harkovalaiseen Berezil-teatteriin, jossa Kurbas pääasiassa työskenteli. Kurbas uskoi, että teatteri voisi muuttaa yhteiskuntaa. Hän perusti Berezilin taideseuran, jossa järjestettiin työpajoja. Hän tuottamansa näytelmät olivat aikansa avantgardea verrattuna muuhun samanaikaiseen teatteriin. Häneltä ovat teatterin piirissä saaneet vaikutteita puolalainen ohjaaja Jerzy Grotowski, brittiläinen ohjaaja Peter Brook sekä monet elokuvan myöhemmät suuret nimet, kuten Federico Fellini ja Ingmar Bergman.[2]

Les Kurbas teloitettiin Sandarmohissa, kuten monet ukrainalaiset kulttuurihenkilöt.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Haievsky, Valentyn & Stech, Marko Robert: Kurbas, Les Encyclopedia of Ukraine – Інтернетова Енциклопедія України. Päivitetty 2006. Viitattu 19.3.2022. (englanniksi)
  2. a b Kornijenko, Nelly Nicolaevna: Les Kurbas, founder of Ukrainian theatre (10/1987 s. 32–33) Unesco Courier. (englanniksi)
  3. Lviv Les Kurbas Academic Theater Encyclopedia of Ukraine – Інтернетова Енциклопедія України. Päivitetty 2016. Viitattu 13.3.2022. (englanniksi)
  4. Sandarmokh 1937, Kharkiv Human Rights Protection Group, viitattu 31.5.2022 (englanniksi)